– Det skal være litt flashy og glossy. Litt Bollywood. Det er veldig stereotypisk, med vilje, sier Ayush Kumra (21).
Han er eldste sønn Kumra, siviløkonomistudent på tredjeåret ved Norges Handelshøyskole i Bergen (NHH), keeper på skolens førstelag i Lacrosse, medlem av finansgruppen ved skolen, gründer av en trykksaksbedrift – og sterkt involvert i familiebedriften Masalamagic.
Selskapet, som har lager og lokaler i Oslo, startet med morens matlagingskurs for snart ti år siden. Hun ville utvide driften til også å selge indiske matvarer, men ga opp da det viste seg å være for dyrt å produsere dette i Norge. Da kom eldstesønnen med et forslag om å starte import fra India.
Foreldrene holder igjen
Med NHH-fagene frisk i minnet beregnet Ayush Kumra markedsandeler, prising og profitt. Ifjor bestilte de det første prøvepartiet. I dag leverer Masalamagic indisk-importerte matvarer til 85 butikker.
Moren kan maten, kulturen, smakene. Sønnen er pådriver og utvikler, den som vil ta sjanser.
– Jeg kommer med ideer, mens mamma og pappa er de som holder igjen, forteller Ayush.
– Føler du deg forpliktet til å bidra?
– Nei, mamma og pappa sier hele tiden at studiene er viktigst. Men når det står mellom å lese en bok på 700 sider og å jobbe med en idé som kan realiseres om bare to måneder er det klart det ofte frister å prioritere det siste.
– Rekker du studentfest også?
– Jeg rekker fest også. En del ganger har jeg tatt seks-flyet fredag morgen til Oslo, rett fra fest i Bergen. Så kompisene klager ikke, sier Ayush.
– Ikke en selvfølge
De neste ti årene vil 65.000 bedrifter med én minoritetseier gjennomgå et eierskifte. Men i bare 10 prosent av bedriftene er det neste generasjon som vil overta, ifølge en grov beregning gjort av Gjermund Grimsby i analyseselskapet Menon.
– Det er en god ide å «prøvekjøre» familiebedriften i ferier. La dine foreldre forstå at det ikke er en selvfølge at du trer inn i den, men at dere alle må finne ut hvem som er best for bedriften, er Johan H. Andresens råd til de 6500 arvingene som vil overta etter mor eller far de neste årene.
– Kanskje er du bedre som rådgiver, en som finner en god leder for bedriften, men heller sitter i styret enn i en lederstilling, og det finner du best ut mens du fortsatt har friheten «på utsiden».
Johan H. Andresen er sjette generasjon Andresen som driver familievirksomhet og forvalter formuen bygd opp gjennom Tiedemanns Tobaksfabrik. I mer enn 200 år har Andresen-familien vært en av landets rikeste.
– Skaff en mentor
Johan H. Andresen driver virksomheten gjennom konsernet Ferd, som er eid av ham selv og døtrene Katharina (17) og Alexandra (16). Ferd-systemet oppgir å ha en verdijustert egenkapital på 16,1 milliarder kroner i 2011.
– Det blir konflikter i familiebedrifter også, så skaff deg en mentor. Gjerne en som din familie allerede har tillit til, helst før du sier ja til å jobbe i familiebedriften, sier Andresen.
I tillegg råder han arvingene til å sørge for å få noe arbeidserf#229 også utenfor familiebedriften, før de eventuelt velger å ta over.
– Det kan nemlig være at dine drømmer er vel så levedyktig som dine foreldres, sier Andresen.
Trekker i trådene hos mor
I barndomshjemmet i Karasjok lager moren strikkeklær og Anja Graven (33) markedsplaner.
– Det morsomme er at av fire søsken var det jeg som valgte å satse fullt på dette. Jeg, som alltid har vært den mest klønete når det kommer til strikking. Det har vært mer lønnsomt å ha meg på stand enn i produksjonen, sier Anja Graven (33).
Brukte sommerferien til å snu pilene
Familierestauranten i Arendal har vært nære på å bli slått konkurs etter 35 års drift. Denne sommeren jobbet yngstesønnen Alf Lim (20) knallhardt for å fornye konseptet og få pilene til å peke oppover igjen. Han har blant annet redesignet hjemmesiden, lagt en ny strategi for bedriften og vært med på å fornye menyen.
– Jeg hører ofte meg selv si: «Ja, pappa, det fungerte før, men det betyr ikke at det fungerer i dag», sier han.
Les mer her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.