Etter noen år i norsk restaurantbransje kom svenske Sofie Bjørndahl (26) til at nå var det nok.
– Du kommer til et nivå der du tenker «dette kan jeg». Derfor tar jeg utdannelse. Jeg elsket å jobbe på restaurant men jeg har høyere mål i livet, sier Bjørndahl.
Unge svensker i Norge er på vei opp næringskjeden. Sofie Bjørndahl, for eksempel, var servitør. Anna Beckman (25) jobbet i et bilutleiefirma. Therese Strålman (23) spontanflyttet til Norge for å jobbe som frisør da hun var 19 år.
Nå er alle snart siviløkonomer, utdannet ved Handelshøyskolen BI.
«Kjempefascinerende»
Antall svensker på norske studiesteder er mer enn doblet på fire år. BI er skolen som tiltrekker seg flest (se stor oversikt nederst i saken).
Ida Tolgensbakk ved Universitetet i Oslo skriver doktorgrad om unge svenske arbeidsinnvandrere.
Hun synes det er «kjempefascinerende» at så mange ender opp på BI.
– Dette er unge, ambisiøse mennesker som gjerne begynner på gulvet på 7-11, og blir daglig leder etter et halvt år. Da er det kanskje logisk å tenke BI, lederutdannelse og økonomi når de skal begynne å studere, sier Tolgensbakk.
Les også: Siviløkonomer kan ende opp med pølsekiosk-lønn
«Naturlig»
Hun får støtte av forskningsleder Jannecke Wiers-Jenssen ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu).
– Ettersom mange har jobbet i et serviceyrke kan det også være naturlig at de vil bygge videre på det de har, og heller sikte mot å drive bedriften de jobber i istedenfor å være det siste leddet. Da er det mer naturlig å velge økonomistudier fremfor antropologi på Blindern, sier Wiers-Jenssen.
Rekord
Det har aldri vært flere utlendinger ved norske studiesteder. Én av ti studenter i Norge er nå fra utlandet.
Les også: Fremtidens arbeidsmarked: Her blir det kamp om jobbene
Mange kommer fordi Norge er et av få land som fremdeles tilbyr gratis utdannelse for alle. Svenskene, som nå utgjør den største gruppen utlendinger, tenker derimot helt motsatt.
– Det fremste argumentet for å ikke studere her var jo økonomien, sier Strålman (23).Sammen med 254 andre svensker valgte hun bort gratis studier i hjemlandet for å gå på privatskolen BI.
Godt rykte
Bare 15 svensker studerer ved gratisalternativet Norges Handelshøyskole i Bergen.
Jentene forklarer:
– Bergen er veldig vakker, men det regner jo hele tiden. Dessuten har jeg kjæreste her, og jeg er en storbyjente, sier Beckman. Svenskene forteller at planen hele tiden var å «plugga». Det ble BI fordi den hadde godt rykte i hjemlandet, lå i Oslo og dessuten:
– Jeg gikk en tur opp hit og så at det var jättefresht, fine bygninger, og tenkte at her vil jeg gå, sier Anna Beckman og ler.
Strålman nikker, og får medhold fra Bjørndahl:
– Man trives her og får lyst til å sitte på skolen. Da får man også mer gjort, sier Sofia Bjørndahl.
Hvorfor Norge?
Vi spurte tre svenske studenter:
Sofia Nyman (24), Stockholm/Oslo, byggingeniør ved Høyskolen i Oslo og Akershus
– Jeg flyttet til Norge for å jobbe og møtte en norsk gutt. Etter å ha jobbet fem år i barnehage, begynte jeg på ingeniørstudiet. Byggingeniør har alltid vært planen, og da jeg skjønte at jeg skulle bli i Norge, søkte jeg studier her også. De jeg flyttet hit med har reist hjem igjen. Det vanligste er å være her et par år – hvis man ikke får seg en norsk kjæreste, da. Nå har jeg leilighet sammen med kjæresten min og planlegger å bli her.
John Wikström (34), Luleå/Bergen, siviløkonom (master) ved Norges Handelshøyskole, tok bachelor i økonomi ved Høyskolen i Bergen
– Jeg kom hit for seks år siden for å spille ishockey på eliteserielaget Bergen Flyers. Så gikk laget konkurs, og jeg spilte i Europa i noen år. Men jeg savnet Bergen og ville tilbake, i tillegg traff jeg en norsk jente. Da ville jeg heller søke studier i Bergen enn å flytte tilbake til Sverige. Jeg har knapt truffet en svenske som studerer her i Bergen. Det er kanskje fordi det er hardere opptakskrav på NHH enn på BI, eller så er det geografisk.
Victoria Haglund (28), Halmstad/Oslo, medisin ved Universitetet i Oslo
– Som så mange andre svensker flyttet jeg til Norge etter videregående for å jobbe. Jeg jobbet som servitør i fire år og begynte å studere ved en privat medisinsk høyskole. Da oppdaget jeg at det var mulig å studere i Norge også, og at det var lettere for meg å komme inn på medisinstudiet i Norge enn i Sverige. Dessuten fikk jeg meg norsk kjæreste. Planen er å bli igjen i Norge etter studiene, ihvertfall i noen år. Siden jeg får norsk studielån, har jeg lyst til å jobbe i Norge for å betale det ned, gjøre opp for meg på et vis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.