I 2030 kan det bli kamp om jobbene for økonomiutdannede.

Det viser den nye SSB-rapporten "Forecasting demand and supply of labour by education" som ble lagt frem i dag.

Les også:

For mange studenter
Behovet for folk med utdanning innen økonomi og administrasjon er blant det som øker mest frem mot 2030. SSB anslår at etterspørselen etter de med bachelor i økonomi og administrasjon vil øke med 50.000 frem til 2030, og det vil bli 17.000 flere ansatte med mastergrad innen samme fag.

Problemet er at det samtidig utdannes enda flere. I 2030 vil det være for mange på arbeidsmarkedet i forhold til antall jobber.

Økonomer kan bli lærere
I følge fremskrivingene vil man derfor få et overskudd av økonomiutdannede.

- Man vil man finne andre måter å bruke denne gruppen på, men de må være forberedt på å gjøre andre ting enn det de vanligvis har gjort. Noen kan foreksempel lukke gapet i utdanningssystemet, der det åpenbart er behov for lærere. På sykehus sitter det kanskje helseutdannet fagpersonal og gjør administrasjonsoppgaver. Vil det bli godt om administrasjonspersonell kan man bruke dem der, sier Ådne Cappelen, forsker ved SSB.

Trenger lærere og sykepleiere
Man trenger derimot flere av de som studerer helsefag på høyskole eller universitet. Rapporten forteller at man her vil få et underskudd på kompetanse, og at det kan oppstå knapphet på sykepleiere.

Det samme gjelder lærere, og unge som har fullført yrkesfag. Her trenger man flere enn de man får.

- Vi er bekymret for andelen som dropper ut av fagutdanning. Ikke bare fordi de representerer individuelle problemer, men fordi vi har behov for folk med den type kompetanse, sier Cappelen.

Les også: - Selv om det er kaos inni meg, må jeg vise at jeg er trygg

Lavt utdannede minst populære
De minst populære på arbeidsmarkedet vil være de med kun grunnskole eller grunnkurs fra videregående.

I 2030 vil bare 16 prosent av etterspørselen være rettet mot denne gruppen, om man inkluderer de som har "ukjent utdanning". I 2010 var det samme tallet 22 prosent.

Rapporten forteller også at det utdannes flere enn det man har behov for innen samfunnsvitenskap, jus og humanistiske fag.

Les også:

Blogget for 2,8 millioner i fjor

Tjente nær en million uten videregående (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.