- Det å jobbe med interessante aspekter ved klimautfordringene og vite at jeg er med på å gjøre en forskjell... Å få betalt for dét mener jeg er et veldig stort privilegium, sier Mangset.
Les også: Utlandet på CV-en gir 20.000 mer i lønn
For fem år siden gikk han ut fra Handelshøyskolen BI i Oslo som siviløkonom, etter å ha skrevet masteroppgave om vannutbyggingsprosjekter i den tredje verden.
Nå sitter han ved et høstfrosset bord på Naturistorisk Museum på Tøyen og snakker om hvorfor han ikke gjorde som siviløkonomer flest.
I stedet for å bli et bankvesen med nystrøken skjorte og blanke sko, jobber han som rådgiver for skipsfart og klima i WWF.
Ingen idealist
- Jeg har tenkt en del over det, for jeg hadde jo en miljørelatert jobb i Veritas også. Men jeg hadde lyst til å jobbe mer direkte med løsningene, og være med å påvirke agendaen i klimaspørsmål.
- En god arbeidsdag er når jeg har sannsynliggjort reelle resultater for miljø og klima, og nå har jeg muligheten. Sånn er det i WWF, sier han.
Overgangen sender Mangset et godt stykke nedover på skattelistene, men selv med et lønnskutt på 150.000 kroner i året vil han ikke kalle seg for idealist.
- Jeg ser jo at karrieren min kan gi intrykk av idealisme, men dette med lønn er for meg et praktisk spørsmål. Altså: Må jeg selge leiligheten? Får jeg problemer med lånekassea? Og gitt at det ordner seg, har jeg til salt i maten?
- Jeg har aldri tenkt så mye på de pengene egentlig, sier han.
- Men kanskje det endrer seg når det nærmer seg sommerferie.
Økonomisk tankesett
Mangset tror det er få siviløkonomer som skjønner at de har har noe å bidra med i fagtunge miljøorganisasjoner, utover det å holde styr på regnskapet.
- Det finnes noen få unntak, men de aller fleste jeg studerte med har mer typiske siviløkonomjobber i det private næringslivet. Jeg er nok en litt utradisjonell siviløkonom, sier han.
Selv om han ikke jobber med økonomi direkte, mener Mangset at en økonomiutdannelse er en god å ha i miljøvernorganisasjoner. Kollegaer har også det samme inntrykket, forteller han.
- Jeg husker det var en klimaforsker som sa til meg at det var så morsomt å jobbe med økonomer. Jeg syntes det var litt rart, for vi jobbet jo ikke med økonomi sammen i det hele tatt. Men det hadde ikke noe med økonomi å gjøre, mente hun. Det var selve tankesettet vårt som var interessant, sier han og legger til:
- Økonomer er veldig flinke til å identifisere hele elefanten, hvis du skjønner. Kutte den opp i forskjellige små biter, ta den fra hverandre, og så sette den sammen igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.