Denne uken gikk fremtiden for ingeniørstudenter fra lys til lysere. Oljefunnet gjør at bransjen ruster seg til en enda hardere kamp om kompetent, nyutdannet arbeidskraft. Universitetet i Stavanger (UiS) svarer på utfordringen med å starte flere nye studier.
– Oljefunnet gir en ekstra inspirasjon til å bygge ut og øke tilbudet, og det gjør også at det må satses på petroleumsutdannelse. Jeg regner med at det blir økt etterspørsel etter studieplasser og forskning på dette fagområdet, sier professor i reservoarteknikk ved UiS, Svein Magne Skjæveland.
Annen generasjon
Siden 1971 har UiS tilbudt en bachelorgrad i petroleumsteknologi, og siden 1977 en mastergrad i tillegg. Nå er det to bachelorretninger og to masterstudier med ingeniørutdanning i petroleumsfag som tilbys, som de eneste i landet ved siden av NTNU som har et femårig utdanningstilbud innen oljefaget. I høst utvider UiS tilbudet med en ny mastergrad innen feltet, i 2012 kommer enda en. To andre grader er inne til vurdering.
Mange fra vestlandet
– Studiene har søkere fra hele landet, men en god del av studentene kommer fra Vestlandet. Det er mulig det en annen mentalitet i Stavanger. Dette er annen generasjon som ser hvordan første generasjon har fått gode jobber og rike utviklingsmuligheter i arbeidslivet. Det gjør nok inntrykk på den nye generasjonen, og spesielt når man ser at det er stadig nye funn, sier Skjæveland.
– Er det mange «oljebarn» i studentmassen?
– Jeg har en mistanke om det, ja.
Hard konkurranse om studentene
Oljebransjen trenger mange typer arbeidskraft, men i særlig grad ingeniører. Navs bedriftsundersøkelse fra 2011 viser at landet mangler 7050 ingeniører, og Rogaland toppet sammen med Hordaland og Oslo statistikken over bedrifter med rekrutteringsproblem.
– Vi kommer til ansette flere hundre de neste 6–12 månedene. Det ville vi også gjort uten oljefunnet, men oppdagelsen gjør at vi også ser på dette i et langtidsperspektiv og på sikt vil det bety flere jobber, sier Stuart Fitzgerald, administrerende direktør for undervannsentreprenørselskapet Subsea 7 i Norge.
– Er det nok arbeidskraft?
– De er der ute, dette halvåret starter det 40 bare hos oss, men det er veldig hard konkurranse og du må være en attraktiv arbeidsplass for å få fatt i dem. Spesielt stramt marked er det for ingeniører og folk med god og relevant erf#229 innen sikkerhet, sier Fitzgerald.
1001 nyansatte på 12 måneder
I likhet med Subsea 7, har også oljeserviceselskapet Aibel hovedkontoret like ved Stavanger – og også her signeres det kontrakter på løpende bånd. De siste tolv månedene har Aibel ansatt 1001 nye medarbeidere. Flere vil det bli.
– Et så stort funn betyr en forlengning og styrking av norsk sokkel, og på sikt flere arbeidsoppgaver for oss. Ingeniører vil det være behov for i lang, lang tid fremover. Vi har en stor oppgave med å skaffe nok og riktig kompetanse, sier Bjørg Sandal, kommunikasjonsdirektør i Aibel.
Drømmer om borejobb
– Jeg vil aller helst jobbe med boring, men reservoarteknologi er også kjekt.
Stavanger-jenta Marie Elisabeth Slette (24) går tredjeåret på en bachelor i petroleumsteknologi ved UiS, der flere av avgangsstudentene fikk jobb før sommerferien, og masterstudenter gjerne kombinerer studier med offshorejobbing.
– Hele tiden har vi hørt at om «så og så mange år tar det slutt på oljen». Selv om det egentlig har aldri vært reell fare for å stå uten jobb, er det klart at når man finner så store felt er det veldig positivt for oss. Det viser at det er mye vi ikke har oppdaget enda, sier Slette.
– Er oljebransjen lettere å velge for studenter fra Stavanger?
– Ja, jeg tror det. Jeg ser at mange fra Stavanger søker seg hit, og jeg tror nok unge herfra er mye mer bevisst på at det er en mulighet, sier Slette som selv har en økonomfar som jobber opp mot oljeindustrien.
– Går oljebransjen i arv?
– Ja, det tror jeg nok, i likhet med andre yrker. Jeg vet ikke hvor mange i klassen som har foreldre i oljå, men det er en del som har sett at det foreldrene jobber med, er spennende. Det inspirer.
Flere saker fra DN Talent:
Sommerjobb: Løse oljeboringsnøtten
Bueskyting og refleksjon til 100.000 kr
Her er verdens beste skole (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.