-Og det som er fint er at når solen er ferdig der, sier Carl Christian Flinder Stierna (22) og lar hånden gå fra soveromsbalkongen og mot stuen:
- Så kommer den til denne balkongen.
Høye leie gjør det gunstig å eie
Leieprisene i Oslo har steget jevnt. Ifjor kostet det i snitt 7996 kroner å leie i hovedstaden. Det har lokket unge til boligmarkedet, men prisene er høye og delvis jaget opp av unge utstyrt med foreldrenes kapital i hendene. Har du bare egne sparepenger, er det ikke lett å komme inn på markedet. DN har snakket med ti under 30 år som har kjøpt sin første bolig uten foreldrenes penger, men i noen tilfeller har de stilt sikkerhet. Flere av dem er som Carl Christian i denne artikkelen, studenter, og mange har kommet frem til samme løsning som ham: Utleie.
- Det første jeg gjorde var å bygge et ekstra soverom og leie det ut til kompisen min. Nå betaler jeg mindre i måneden enn da jeg leide.
<b>Emil (27): Bygget tomannsbolig - fikk råd til hytte</b>
Investering og hjem
I den solvarme fluktstolen ligger «Makroøkonomi i korte trekk». Han er midt i studieløpet, men har nettopp brukt alle sparepengene og tatt opp et lån på nesten tre millioner kroner for å kjøpe en stor toppleilighet med oppussingsbehov på St. Hanshaugen i Oslo. Det er like mye et investeringsobjekt som et hjem, mener han.
- Som student kan du ikke jobbe så mange timer, men jeg kan pusse opp og bli med på en eventuell boligoppgang, sier han, som også studerer eiendomsmegling på BI.
- Hvorfor ikke vente til du er i fast jobb?
- Leier du for lenge, og boligprisene går opp ti prosent, taper du jo penger. Da hjelper det lite med de 20.000 du kan sette inn årlig i BSU, for å si det sånn. Det gjelder å følge med på boligprisene.
- Og dette mener du er det beste tidspunktet for å gå inn i boligmarkedet?
- Renta vil gå opp, og det kan kvele veksten. Men jeg tror ikke på noe stort krakk, det gjør jeg ikke.
<b>Sofia (23): Flyttet penger fra fond til Frogner</b>
Spart siden han var 13
Leiligheten ligger i en bygård, eller «byvilla» som eiendomsmeglerstudenten kaller det, og har fasade mot St Hanshaugparken og teller nå tre rom. De totalt 72 kvadratmeterne er spekket med lite ekstravaganse. Kjøkkenhyllene fra Ikea er fylt med pulverkaffe og spaghetti fra First Price, og sett bort fra en fin flatskjerm, virker møblene til å være hentet litt her og der. Da han møtte opp i banken, hadde han 230.000 i sparepenger og sikkerhet fra foreldrene. Da han gikk ut, hadde han fått 2.750.000 kroner i lån.
- Får man så mye i lån når man er student?
- Jeg stusset litt på det selv, men de har jo sikkerhet både i leiligheten og hos foreldrene mine, så for dem er det ingen risk. Og så har jeg spart siden jeg var 13 år, makset BSU'en hvert år og gjort alt banken har sagt var smart å gjøre.
- Hvordan har du skaffet deg 230.000?
- Siden jeg var 13 år har jeg jobbet, solgt aviser på dørene, vært lærling, arbeidet med telefonsalg og nå har jeg studierelatert deltidsjobb. Jeg har også eget snekkerfirma. Og jeg har spart. Familien min ville nok karakterisert meg som gjerrig i oppveksten. En del av sparepengene investerte jeg i aksjer under finanskrisen. Det hjalp også litt.
- Hva er prisen for å spare hele livet?
- Jeg føler ikke jeg har ofret så mye, men jeg har prioritert bort noen tekniske nyvinninger og noen reiser. Jeg angrer ikke nå, sier han, og trekker på skuldrene mens han kikker innover leiligheten.
<b>Fant gammel mat på Kiwi - fikk leilighet </b>
Pusser prisen opp
Carl Christian har tatt fagbrev som tømrer, «for å lære det byggtekniske» og er ferdig eiendomsmegler neste vår. Investeringsmessig er han personlig redd små, strøkne leiligheter og ikke særlig redd for sitt eget prosjekt som i skrivende stund ligger bak et stillas fordi fasaden på den over 100 år gamle bygården må renoveres.
- Jeg synes det er veldig morsomt med plantegninger. Det er viktig å se på det før du går på visning. Jeg tenker alltid: «Kan jeg gjøre det på en bedre måte?» Det viktigste er at leiligheten har utviklingspotensial, sier han.
- Og om drømmejobben neste vår dukker opp i Bergen?
- Da selger jeg, sier han.
Planen er uansett å selge leiligheten, men først etter å ha brukt sommerferien og studietiden til å slå ut en vegg, bygge ut kjøkkenet, installere lys bak bjelkene i taket, sette inn ny peis, male alt og, om midlene strekker til, flislegge badet. Og målet?
- Målet er å skaffe nok egenkapital til å kjøpe en egen leilighet uten at foreldrene mine trenger å stille sikkerhet.
Les de andre historiene:
Hans Christian (23): Eier to leiligheter i Trondheim, bor selv i USA.
Kristin (23): Tjente 100.000 på å ha is i magen
Iman (27): Har bolig istedenfor deltidsjobb.
Sigrid (23) : - Hadde ikke klart det uten leietager.
Andreas (27): Klarte seg uten kausjonist
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.