”Søt fysiker” står det på skjorta til Øystein Grøndahl (24), og sølvringen på fingeren hans har naturligvis innskriften "Ag", grunnstoffets kode i periodesystemet. Vitnemålet prydes av to B'er, resten A’er og studiepoengene som legges igjen dette semesteret er 55 – i motsetning til fulltidsstudentens 30.
- Jeg er redd jeg må gi det kjedelige rådet om at semestrene starter i januar og august, sier han.
Årets studenter
Øystein fra Grorud ble sammen med Glenn Ytterdal (22) fra Nes i Akershus og Stina Romslo Kommedal (23) fra Stavanger idag kåret til henholdvis "årets teknologistudent”, ”årets IT student” og ”årets økonomistudent” under Universum Awards. Det er niende gang konsulentselskapet setter pris på studentene, og vinnerne får blant annet reisegavekort, 20.000 kroner og hospiteringsopphold.
- Jeg håper prisen vil motivere til engasjement blant studenter. Det er viktig å vise at det går an å kombinere faglig mestring med sosialt engasjement, sier Glenn.
- Ikke sikt på A'ene
Felles for de tre studentene er gode studieprestasjoner og fullstappet fritid. NITH-studenten Glenn har i løpet av bachelorstudiene totalt hatt 14 individuelle verv, deriblant ledet studentparlamentet, vært i skolens styre og markedsteam. Stina, som tar master i anvendt finans, har ledet to linjeforeninger på Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger og jobbet deltid for et oljeselskap.
- Det er ingen grunn til å sikte på A’ene om du ikke har en tanke bak det. Min kompis sa det så fint: Har jeg en A og resten B betyr det at jeg har feilprioritert. Istedenfor å få den A'en burde jeg lagt energien et annet sted. Du må ha det faglige i orden, men det er vel så viktig å ha noe utover det, sier Øystein.
Multitasking
Selv underviste han medstudentene sine i realfag og la ned et halvannet årsverk på Høgskolen Stord/Haugesund (HSH) mens han tok en bachelor i maskiningeniør samme sted. Nå tar han en mastergrad i romfysikk på Universitetet i Bergen, samtidig som han tar to deltidsstudier i pedagogikk og underviser ingeniørstudentene på HSH.
- Ingeniører og realister blir gjerne oppfattet som om de er for opptatt av eget fagfelt. Engasjement utenfor studiene kan hjelpe deg til å se nye sider. Men du kan ikke konstruere en gangbro ved å være sosial og hyggelig, du må også kunne regne, sier Øystein.
- Gjør du dette for å styrke CV’en din?
- Målet mitt er ikke å ha en lang og fin CV på gravstøtten. Jeg gjør det først og fremst fordi jeg synes det er interessant og for å få utfordringer, sier Øystein.
-Tror du på et liv etter studiene?
- Jeg håper på livslang læring.
- Og drømmejobben er?
- Astronaut. Det finnes vel ikke noe man kan sette høyere enn det. Men på veien dit kan jeg fint være ingeniør, fysiker eller lærer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.