Handelshøyskolen BI har undersøkt hvordan det gikk med kandidatene som ble uteksaminert våren 2012.
Siviløkonomene som gikk ut fra BI fjor vår oppgir en startlønn på 466.000 kroner, inkludert bonus. Det viser tall fra Arbeidsmarkedsundersøkelsen for 2013.
Det er en nedgang på 2,9 prosent sammenliknet med året før. Men når bonusen trekkes fra viser tallene at grunnlønnen for de nyutdannede siviløkonomene har økt med 1,9 prosent. Den ligger nå på 428.000 kroner.
Bachelorstudentene for øvrig, oppga en snittlønn på 406.000 kroner, inkludert bonus. Det er en liten oppgang på 0,7 prosent fra året før. Trekker man fra bonusen, har bachelorstudentene en startlønn på 363.000 kroner. Det er en oppgang på 3,4 prosent fra 2012.
Les også: Halvparten på NHH er sinker
- Det er selvfølgelig synd at det har blitt slik, men lønn er ikke det viktigste, sier Christoffer Sapienza (22), som ifjor gikk tredje året på siviløkonom.
Dette året har han skaffet seg jobb i DNB for å få erf#229 fra arbeidslivet. Han mener det er viktigere å finne en god og trygg jobb enn at startlønnen skal være skyhøy.
- Jeg ser heller etter en bedrift hvor jeg kan utvikle meg og få interessante oppgaver. Og et sted man kan få mulighet til å vise seg frem, sier 22-åringen.
- Stor etterspørsel
Over 70 prosent av alle siviløkonom- og masterstudenter ved BI får tilbud om jobb før endte studier, viser undersøkelsen. 40 prosent av studentene får mer enn ett jobbtilbud.
- Den store etterspørselen etter våre kandidater viser at vi leverer relevant utdanning av høy kvalitet som er etterspurt både i næringslivet og i offentlig forvaltning, sier rektor Tom Colbjørnsen ved Handelshøyskolen BI.
Undersøkelsen viser også at tidligere BI-studenter finner jobb gjennom andre kanaler enn tradisjonelle jobbannonser. Personlige nettverk og selskapenes hjemmesider er viktige faktorer for de nyutdannede.
- BI legger stor vekt på kontakt med næringslivet. Vi har mye å vinne på å koble utdanning og arbeidsliv tettere sammen. Det er gledelig at undersøkelsen reflekterer en stor etterspørsel etter BI-studentenes allsidige kompetanse, sier Colbjørnsen.
Les også: - Lærerne må ut i næringslivet
Lønn og personlig utvikling viktig
I valg av jobb nevnes interessante arbeidsoppgaver, personlig utvikling og læringsmiljø oftest.
- Lønn er fortsatt en viktig faktor ved valg av jobb, men også relevante arbeidsoppgaver og personlig utvikling veier tungt for våre studenter, sier Colbjørnsen.
Les også:
- Unges valg er motepregede og impulsive
Sier nei til drama, dans og musikk
- Man skal ikke behøve å ha rike foreldre
Ansatte-opprør på BI
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.