Statoil, Aker Solutions og Google er de mest attraktive arbeidsgiverne i landet. Det viser en ny undersøkelse gjort av konsulentselskapet Universum.

6400 arbeidstagere har fortalt hvem de helst vil jobbe hos, og svaret er de store, kjente selskapene.

Samtidig tyder listene på at statlig styring har blitt mer attraktivt. Innovasjon Norge, Utenriksdepartementet og Forsvaret er blant de store klatrerne.

Les også: Studentene Gisle (27) og Rahim (26) fikk investortips fra Bill Gates

Bykser oppover
På Blindern står forsker, kjernefysiker og økonom Jonas Moen (40) og rekrutterer studenter til Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Instituttet på Kjeller gjør et byks oppover på listene, og er nykommer blant topp 10 hos både ingeniørene og de IT-ansatte.

De siste ti årene har de satset aktivt på å bli mer kjent ute blant potensielle arbeidstakere.

- Hvorfor?

- Vi ser den økte konkurransen fra store selskap som bruker mye ressurser på rekruttering. Det har vi ikke muligheten til. Derfor må vi heller jobbe smart og oppfinnsomt gjennom foreksempel sosiale medier og foredrag. Vi er forberedt på enda tøffere konkurranse på dette området, sier John-Mikal Størdal, administrerende direktør på FFI.

Teknologens arbeidsmarked
En viktig del av omdømmebyggingen foregår ved å innrullere 60 studenter i sommerprosjekter. Prosessen med å sile ut sommerens kandidater er allerede i gang. For å få tak i de aller, aller flinkeste studentene fant Størdal ut at det var for sent å sette endelig søknadsfrist til mars.

- Vi tror det blir viktig å bygge relasjoner med de beste studentene enda tidligere. Hele tankegangen med å lyse ut stillinger og dermed få søkere, den er ikke alltid god nok. Vi må få dem inn gjennom master- og doktorgradsprogram og knytte de nærmere. Det kan være helt avgjørende, sier Størdal.

- Det høres ut som det er den studerende teknologs arbeidsmarked?

- Ja, det er det. Til de grader, sier Størdal.

Les også: Han snakker seks språk og studerte i åtte år

Datasimulering
Jonas Moen har jobbet ved instituttet i tolv år, og falt for muligheten til å fordype seg i datasimulering. I tillegg til å forske seg frem til hvordan man kan beskytte fly og helikoptre mot å bli skutt ned, er han tett involvert når det gjelder å spre det glade budskap om instituttet til potensielle arbeidstagere.

- Er det mer viktig å være synlig nå?

- Ja, for oss er det sånn. Tidligere rekrutterte vi mye gjennom verneplikten, men den muligheten har vi ikke lenger siden det er færre som avlegger verneplikt, sier han.

Åtte millioner i året
Det samme gjelder i Forsvaret. Mens de før kunne velge i hele årskull, bruker de nå åtte millioner årlig på rekruttering og omdømmebygging for å sikre seg nok folk.

I følge popularitetsrankingen til Universum klatrer Forsvaret opp 17 plasser blant ingeniørene (18.plass) og ti plasser hos IT-ansatte (13.plass).

- Hvorfor bruke penger på omdømmebygging, dere står ikke i fare for å miste hovedkunden deres?

- Det er ikke for å bli kjent, men for å synliggjøre for den norske befolkning hva vi gjør hver eneste dag. Vi trenger også et stort antall mennesker som lærlinger, vanlig ansatte og på skolene våre. Du er nødt til å komme høyt opp i folks bevissthet for at folk skal tenke at krigsskolen er like relevant som Universitetet i Oslo. Da er vi nødt til å stille på de samme arenaene, de andre bruker også mye penger, sier Tom Ovind, sjef for Forsvarets mediesenter.

- Spekulativt
DN har tidligere skrevet om de mange rekrutteringsmetodene til Forsvaret. Blant annet flyr de inn lærere for å kapre de flinkeste elevene , har åpen dag for ungdomsskoleelever og har stands på ungdomsarrangementet The Gathering .

Reklamekampanjen "For alt vi er. Og alt vi har" som ble rullet ut i 2011 fikk kritikk i Dagbladet for å være romantiserende og misvisende.

Daglig leder i Norges fredsråd, Hedda Langemyr, kalte den da for "propaganda".

- Vi står ved det vi mente da. Vi mener Forsvaret har spekulative markedsføringsstrategier når det gjelder å rekruttere unge med militæreffekter på The Gathering og Norway Cup, arenaer som i utgangspunktet skal være reservert for barnlig rom og moro. Når det gjelder reklamen mener vi den spiller på et nasjonalromantisk selvbilde om at forsvaret utelukkende er rettet inn mot å forsvare vårt land og folk. Situasjonen er at store deler av Forsvaret er et sentralt ledd i en militær allianse ute. Da blir reklamen lite virkelighetsbeskrivende, sier Langemyr.

Tom Ovind er ikke enig i kritikken, og understreker at kampanjen har vært en suksess.

- Baren liten del av Forsvarets budsjett går med til internasjonale operasjoner. Det meste av ressursene til Forsvaret benyttes i nasjonal sammenheng, sier Ovind.

- Ikke bare et buzzord

Professor i kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI, Peggy Brønn tror man lett kan undervurdere merkevarebygging i offentlig sektor.

- Man begynner nå å se at det fungerer. Før har det vært slik i offentlig sektor at man tenker "Ikke kom hit med denne markedsføringstankegangen, gå til seminaret hvor de diskuterer kunder". Men hallo, prinsippet er det samme. Selv om du ikke selger en vare må du bygge tillit og folk må stole på deg. Du selger deg selv, og kjemper om de samme hodene som andre, sier Brønn.

Flere saker fra DN Talent:

- Altfor mange tar en mastergrad samfunnet ikke har bruk for

Joachim (19) skal bruke 1,3 millioner på en bachelorgrad

Norske studenter lever luksusliv i utlandet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.