Uke-sjef Matz Ruud (25) står alene på scenen og roper ut spørsmål til en fullsatt aula med festkledde studenter på Norges Handelshøyskole. På rekkene med plaststoler som han selv var med på sette ut, er det nå tett i tett med mørke blazere, korte kjoler og fulle plastglass.
I kveld er det programslipp, og det Ruud omtaler som en milepæl for hans to år som UKE-sjef. Endelig skal programmet han har forårsaket venner, ferier og studiepoeng for offentliggjøres. Kveldens mål er å «tenne» de frivillige.
-Hva er vårt produkt? Hva er det? UKEN!
God avkastning
Denne uken sparkes landets nest største studentfestival i gang. Tre tettpakkede uker med konserter, revy og verdensrekordforsøk venter.
Det har ikke blitt mange timene på lesesalen for Uke-sjef Matz Ruud den siste tiden. Med ansvaret for 1090 frivillige og en omsetning på 10 millioner bærer han en tyngre bør på sine skuldre enn de fleste av hans medstudenter. Alle de åtte i hovedstyret har utsatt studiene for å jobbe med Uke.
Tall DN har hentet inn fra skattelistene viser at strevet likevel kan lønne seg.
De omtrent 50 siste studentlederne i studentforeningen på NHH har en snittinntekt 1,6 millioner etter skatt og en formue på godt over tre millioner. Til sammenligning er gjennomsnittlig bruttolønn for siviløkonomer i samme aldersgruppe 720 000, ifølge Econas lønnsstatistikk.
– Det er jo hyggelige tall det, smiler Ruud beskjedent når får høre tallene få timer før showstart.
Blant tidligere ledere for prestisjetunge verv ved de store utdanningsinstitusjonene i Norge er det en lang liste med topper innen politikk, nærings- og samfunnsliv (se faktaboks).
Ruud hevder likevel at han ikke har tenkt noe særlig på hvilke muligheter han får med et toppverv fra studentforeningen i baklomma.
– Min hovedmotivasjon var at jeg syntes at det virket gøy, og at jeg tenkte jeg kunne gjøre en god jobb, sier Ruud.
Bruker hodejegere
På BI Nydalen i Oslo har Fredrik Morberg (22) hatt knappe to måneders fartstid i vervet som leder for studentforeningen med ansvar for 9000 studenter.
I motsetning til Ruud innrømmer han at fremtidige karrieremuligheter var en del av vurderingen da han valgte å søke seg til vervet.
– Som leder for studentforeningen får du en unik ledererf#229 og du blir mer synlig. Det er med på å gjøre veien fra studiene til jobb kortere, sier Morberg.
På NHH blir verv avgjort gjennom direkte skolevalg. På BI i Oslo blir derimot potensielle lederkandidater valgt ut av en valgkomité som blant annet består av profesjonelle hodejegere, før endelig beslutning blir tatt i studentforeningens generalforsamling.
Morberg mener bruken av profesjonelle hodejegere er med på å sikre kvaliteten på kandidatene som søker.
– Det er et stort ansvar å være ansvarlig for velferden til så mange studenter, sier han.
Studentverv som lederskole
Leder for Karrieresenteret i Bergen, Rønnaug Tveit, er ikke i tvil om at Ruud og Morberg har hevet CVene sine betraktelig gjennom ledervervene.
– Å ha et slikt toppverv signaliserer at du er vant til å ha mange baller i lufta, at du er pliktoppfyllende og vant til å ta ansvar. Det er klart at det er en unik ledelseserf#229 å vise til, og som kan inspirere til fremtidig karriere, fastslår hun.
Bakgrunnen for hvorfor så mange av lederne har gjort karriere også etter studiene tror hun også skyldes at det er en helt spesiell personlighetstype som søker seg til slike verv.
– Mitt inntrykk er at dette er ledertyper som tidlig søker ansvar og utfordringer. Jeg vedder på at dersom en sjekker opp alle nåværende toppledere i næringslivet vil de fleste ha hatt tunge verv i studietiden, sier Tveit.
– Tunge studentverv fungerer som en slags lederskole, tilføyer hun.
Jenka
Tilbake i aulaen på NHH går alt tilsynelatende feilfritt under Madz Ruud sin ledelse. Som på et samlebånd blir én og en dag i Uken avslørt fra storskjermene til en nøye koreografert miks av dansenumre, sangprestasjoner og revysketsjer. Hver gang etterfulgt av lyden av pensko mot plaststol fra de 650 i salen som jublene reiser seg opp og står på stolen i stedet for å sitte.
Og når siste nummer er ferdig og sjefen selv geleider samtlige i publikum fra aulaen og ned til kjellernachspiel i en eviglang jenkalenke, kan Ruud med sikkerhet konstatere at kveldens mål om publikumstenning er nådd.
– Men jeg puster ikke ut ennå. Det spørs om jeg puster overhodet før Uken er ferdig, sier han.
Toppverv i student-Norge:
Sjef for UKA, Trondheim: Ansvarlig for Norges største kulturfestival, målt i antall festivaldager og besøkende
Formann for Det Norske Studentersamfund (DNS), Oslo: Ansvarlig for daglig drift av Studentersamfundet ved Chateau Neuf i Oslo
Leder for Symposiet, Bergen, NHH: Ansvarlig for Nord-Europas største studentdrevne næringslivskonferanse
Sjef for UKEN, Bergen, NHH: Ansvarlig for Vestlandets nest største kulturfestival, etter Festspillene i Bergen
Leder for Kjernestyret, Bergen, NHH: Ansvarlig for daglig drift av studentforeningen på Norges Handelshøyskole
Leder for studentforeningen på BI Oslo: Ansvarlig for daglig drift av studentforeningen på BI Oslo
Les også:
...men det tyngste vervet er i Trondheim
Tok verv i studietiden, ble leder etterpå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.