– Jeg føler jeg har fått mer ut av NHH nå enn hvis jeg hadde begynt der rett etter videregående, sier Sigurd Lilje (24).
I 2011 gikk han nesten direkte fra kamphandlinger i Afghanistan til skolebenken ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. Etter fire år i Forsvaret ville han «prøve seg i sivil» og begynte på økonomistudier.
Den kombinasjonen er det stadig flere unge som ønsker. Forsvaret gjør et kraftig byks oppover listen over økonomistudentenes drømmearbeidsgiver, en årlig rangering gjort av konsulentselskapet Universum.
Se listen over studentenes drømmebedrifter nederst i saken.
Totalt 10.417 norske studenter fra 26 skoler har svart på undersøkelsen. Blant økonomistudentene klatrer Forsvaret 22 plasser, fra 52. til 30. plass. Teknologistudentene rangerer Forsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt henholdsvis 13 og 18 plasser høyere i år enn ifjor.
Tilbakeholdne it-studenter
– Flere har fått Forsvaret på radaren, sier Carlo Duraturo, leder av Universum Norge.
Han peker på den omfattende omdømmekampanjen Forsvaret har kjørt det siste året, med blant annet reklamefilmen «For alt vi er, for alt vi har vært».
Blant it-studentene faller de imidlertid fire plasser.
– Det er litt vanskelig å si hva som er årsaken til det. Vi kommer til å analysere datagrunnlaget for undersøkelsen, og se om det er noe å hente på hvordan vi kommuniserer med de forskjellige gruppene, sier Jens Waagø, rekrutteringsoffiser ved Forsvarsstabens personellavdeling.
Får ledermedalje
I dag, onsdag, blir Sigurd Lilje tildelt Forsvarets innsatsmedalje for godt lederskap som befal i Afghanistan.
– I hovedsak får jeg medaljen for en dag vi ble tatt i et bakhold – ganske så hardt, sier Lilje.
Han forteller om en episode våren 2011 der gruppen hans kom i skuddvekslinger. De fikk trukket seg ut, men ble igjen tatt i bakhold.
– Da fikk jeg ledet to av kjøretøyene opp på en høyde slik at vi kunne ta kontroll over situasjonen. På høyden ble sjefen skutt i benet, sier Lilje.
– Hva tenkte du da?
– Det var et streifskudd, og ikke veldig alvorlig. Men det er jo mye risiko forbundet med en slik situasjon. Man har jo hørt mange historier om folk som ikke klarer å håndtere stressende situasjoner, men når jeg først var i situasjonen gjorde jeg bare jobben min. Jeg klarte ikke å tenke på noe annet, sier han.
Praksis og pensum
Han beskriver overgangen til skolebenken som brå, etter fire år i Forsvaret. Samtidig setter han pris på å ha praktisk erf#229 å knytte til ledelsesteorien han leser nå.
– På NHH er det mye bra teori, men det er ikke alltid lett å skjønne hvordan det skal fungere i praksis. Jeg har hatt godt utbytte av erf#229ene fra praktiske situasjoner, når jeg har sittet på skolebenken. Det er ikke gitt at man blir en god leder i næringslivet selv om man har vært leder i Forsvaret. Men jeg har fungert i ledersituasjoner, har erf#229 fra mange ulike situasjoner og har sett hvordan lederskap fungerer. Det har jeg nok vokst på, sier Lilje.
Humaniora/samfunnsvitenskap
1. Utenriksdepartementet
2. NRK
3. Røde Kors
4. TV 2
5. Universitetet i Oslo
6. Oslo Kommune
7. Kulturdepartementet
8. Gyldendal Norsk Forlag
9. Kunnskapsdepartementet
10. Norad
11. Statoil
12. Universitetet i Bergen
13. UDI
14. NTNU
15. Barne-likestillings og inkl.dep
16. Innovasjon Norge
17. Forsvaret
18. Trondheim Kommune
19. Fredskorpset
20. Miljøverndepartementet
21. EF Education First
22. Kristiansand kommune
23. Aker Solutions
24. Integrering og mangfoldsdir
25. Coca-Cola
26. Stavanger Kommune
27. Universitetet i Stavanger
28. Schibsted
29. Microsoft
30. Helse Sør-Øst
Jus
1. Politiet
2. Utenriksdepartementet
3. Tingrettene
4. Regjeringsadvokaten
5. Høyesterett
6. Statoil
7. Justisdepartementet, lovavdelingen
8. Thommessen
9. Økokrim
10. Wikborg Rein
11. BA-HR
12. Statsadvokatembetene
13. Wiersholm
14. Justisdepartementet, øvrige avdelinger
15. Sivilombudsmannen
16. Schjødt
17. Aker Solutions
18. Juridisk fakultet, UiO
19. Arntzen de Besche
20. Kluge
21. Deloitte
22. McKinsey & Company
23. DnB konsernjuridisk
24. Haavind
25. Arbeidsdepartementet
26. Selmer
27. Hjort
28. Kommuneadvokaten i Oslo
29. PwC (PricewaterhouseCoopers)
30. Ernst & Young(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.