- Jeg har vært paranoid, redd og flau, sier Anita Victoria Tøraasen (22).

17. august dukket Oslo-jenta opp i en artikkel i studentavisen Universitas. ”Studentstereotypiene” var tittelen på saken der studentene svarte på spørsmål om sitt studentmiljø. Anita representerte BI, og svarte blant annet at det verste man kan gjøre er å gå med sekk, og at hun har vært lite ute på østkanten.

- Da jeg så saken kjente jeg meg ikke igjen. Jeg ble overrasket over at intervjuet med meg var tre ganger så stort som de andre. Måten teksten var konstruert på fikk meg til å fremstå uheldig, og flere av svarene mine var tatt ut av kontekst og misforstått, sier hun.

Spredd på nettet
Mandag kveld logget Anita seg på Facebook, og oppdaget at artikkelen, som opprinnelig ble distribuert på ulike læresteder i Oslo, hadde begynt å leve sitt eget liv. Et bilde av saken har blitt delt flittig gjennom Facebook, Twitter og nettsteder som 730.no. Medier som NRK P3 og Dagbladet har prøvd å komme i kontakt med henne, men også privatpersoner har engasjert seg.

- Jeg har blitt hetset på Facebook, fått hatmeldinger og perverse meldinger fra folk jeg ikke kjenner. Folk har foreksempel kalt meg rasist. Hverdagen har vært forferdelig, sier hun som nå verken er å finne i telefonkatalogen eller på Facebook.

- Hvorfor tror du artikkelen har blitt spredt?

- Det er mange fordommer mot BI-studenter, og artikkelen bærer preg av det. På internett ligger artikkelen løsrevet, og jeg er framstilt som overfladisk og dømmende. Det provoserer nok mange. Det er skremmende å se hvor raskt sosiale medier kan spre en slik sak, sier hun.

 
Angrer ikke
I Universitas er de lei seg for hetsen, men understreker at de ikke ville gjort noe annerledes presseetisk.

- Vi valgte å blåse opp bildet og svarene hennes fordi hun svarte på en morsom og lesverdig måte, men vi hadde ikke forutsett at det var lesverdig. Vi er overrasket over hvordan denne lille saken har vokst gjennom sosiale medier, sier Simen Tallaksen, redaktør i Universitas.

- Har man som avis et visst ansvar for hetsing som oppstår i etterkant av artikler?

- Jeg har tenkt på det, men det blir et spørsmål om medier skal beskytte folk mot seg selv. Anita er riktignok åpen med at hun er uerfaren med medier, men å beskytte noen mot seg selv er en stor avgjørelse og nærmest en umyndiggjøring av personen. Jeg tror ikke det hadde vært riktig i dette tilfellet her, sier Tallaksen som understreker at det er PFU som er rett instans for Tøraasen å henvende seg med eventuell kritikk.

Forvirrende signaler
Sosiolog og rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, har fått tilsendt intervjuet med Anita Victoria to ganger. Han tror spredningen skyldes at hun oppfyller stereotypien, selv om stereotypien ifølge Blindheim er langt fra realiteten:

- Jeg har jobbet ved BI i 12 år, og vet at folk flest ikke er slik som hun fremstår i intervjuet. Veldig mange er helt annerledes skrudd sammen, og det er et kulturelt lappeteppe av mennesker der. Noen er familiens første akademiker, og går på BI fordi de markedsfører seg nettopp som et springbrett, sier Trond Blindheim.

Men ville saken fått like stor respons om det var en østkantjente som sa hun ikke pleide å gå ut på Solli plass? Blindheim tror intervjuet vekker så stor oppmerksomhet fordi det er noe som skurrer ved hele "pakken".

- Normalt sett kommer en student fra et hjem med masse bøker, men hun gir ikke inntrykk av å lese bøker og går heller ikke ofte ut på østkanten. Samtidig er hun ikke typisk vestkant, fordi en dannet vestkantjente aldri ville sagt disse tingene høyt. Hun har østkantproletære trekk, og det blir noe litt kitsch over dette, sier Blindheim.

Har ikke vært på skolen
Anita studerer til siviløkonom, men har ikke turt å gå på skolen etter saken ble spredt på nettet.

- Saken er kommet ut av kontroll, og det er forferdelig at det har blitt så mye negativ oppmerksomhet rundt meg og intervjuet. Det har aldri vært min intensjon å skade mine medstudenter på BI, sier hun.

- Er du redd det kan påvirke karrieren din?

- Jeg har som mål å jobbe innen revisjon, og derfor må jeg jobbe hardt framover. Jeg har deltidsjobb ved siden av studiet, er aktiv i studentmiljøet og håper både medstudenter og eventuelle fremtidige arbeidsgivere legger dette bak seg. Jeg synes saken er trist, sier hun.

- Er det sant at det verste man kan gjøre som ny student er å gå med ryggsekk?

- Jeg mener absolutt ikke at det verste man kan gjøre er å gå med ryggsekk. Det har aldri vært et råd eller tips om å ikke gå med ryggsekk fra min side, men jeg har sagt at jeg foretrekker veske fremfor sekk. Det er rett og slett en smakssak. En litt morsom kommentar fra min side ble misforstått, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Flere saker fra DN Talent:

Twittertips fra milliardæren

Jeg føler virkelig jeg har fungert som konsernsjef

Studentbyen Stavanger drukner i olje