– Jeg så meningsmålingene, men ville ikke ta det inn over meg, ellers hadde jeg gjort en dårligere jobb. Først søndag kveld lot jeg det synke inn, og tenkte for første gang «dette går ikke», sier Brenna.
Justisminister Grete Faremo suser forbi i korridorene, på et tomt kontor sitter hennes politiske rådgiver Tonje Brenna (25). Hun begynte i mai, og har bare fått klistret opp et ironisk Barbie-bilde på veggen. Det må hun snart rive ned, på mandag fikk sjefen hennes sparken.
– Det verste ved å tape valget, er jo at det kommer en annen regjering som vil noe annet enn oss. Og det nestverste for meg er jo så at jeg mister jobben, sier hun.
17-timersdager
Hun er en vaskeekte broiler som har klatret gradene fra elevrådsleder via generalsekretær i AUF og rett inn på Statsministerens kontor, der hun ble tidenes yngste politiske rådgiver.
– Mange tenker på «broiler» som noe kjempenegativt, som en som stormer inn og slår seg vei. Men å være i politikken er også en ordentlig jobb, sier hun.
Det siste året har hun skygget Jens Stoltenberg og Grete Faremo, skrevet taler og foreslått hva de skal si og ikke si. Reist der de har reist og stått parat.
– Det er ikke sånn at man som rådgiver surfer inn til god lønn og kjøres rundt i en fin bil. Jeg tror mange ikke forstår hvor hardt det er eller hvor mye det krever. Du kan ha 17–18 timers dager, og de kan gjerne komme etter hverandre. I flere uker. Når sjefen sier «nå», gjør du det selv om du skulle hatt en pedikyrtime eller gått tur med bikkja til naboen, sier hun.
– Hva har det kostet?
– Jeg føler ikke det har kostet noe, men jeg har prioritert å oppføre meg veldig ordentlig, vært edru, lest papirene mine og lagt meg tidlig. Jeg kunne godt ha gått mer på pubquiz.
Tre under 30 år blogget fra innsiden av årets valgkamp. Les mer på DN Talents valgblogg.
Ubrukte visittkort
Nå har Tonje Brenna veldig mange visittkort hun ikke får brukt, videregående skole på cv-en og selvfølgelig, et lass med titler og verv under punktet «relevant arbeidserf#229». Om en måned flytter en ny minister med nye rådgivere inn på kontorene, og hva skal Tonje Brenna? Er det nå hun skal ta en bachelor?
– Men nå leste jeg at headhunterne ser mer etter arbeidserf#229 enn utdannelse! Ha-ha! Nei, jeg har begynt å studere et par ganger, men det blir veldig stille rundt meg. Det er lite inspirerende at det bare er meg det går ut over om jeg ikke får det til. Men som alle 25-åringer uten høyere utdannelse tenker jeg det er noe man burde ha.
– Hva lærer man av politikken som man ikke gjør på skolebenken?
– Du lærer at beslutninger ikke nødvendigvis tas på den måten det står i en lærebok i statsvitenskap.
– Vurderer du å bli kommunikasjonsrådgiver?
– Siden jeg ikke har en plan kan jeg ikke utelukke noe, men det er ikke det jeg trakter etter. Jeg vil gjerne ha den luksusen det er å ha en måned på å bestemme meg.
– Har du fått noen tilbud?
– Litt sånn løst, noen har sagt «ta kontakt om dere taper valget». Men jeg har ikke fått noe konkret. Jeg vet at jeg ikke kan jobbe i flyttebyrå eller som arkeolog. Tanken på å måtte bære et piano opp en trapp gjør meg sint, og jeg er altfor glad i mennesker til å sitte og pirke i noe langt ute på vidda. Men utenom det utelukker jeg ingenting, sier hun.