- Kom inn.
Magnus Øgård Meisal (24) er synlig stolt når han åpner døren på det som tilsynelatende ser ut som en helt normal skipscontainer på Universitetet i Stavanger.
Men dette er langt fra noen normal skipscontainer, men en hybel. Kjøkken, soverom og flislagt bad er alt på plass i det som fortoner seg som en toppmoderne minimalistisk innredet hybel på 28 kvadratmeter.
Fikk ideen på fest
Hybelen er snekret og innredet på en fabrikk i Kina og skipet til Stavanger.
– Jeg fikk ideen på en fest der vi diskuterte hva vi kunne gjøre for å få billigere boliger. Denne containeren er i utgangspunktet en helt normal skipscontainer som kan kjøpes for 30.000 kroner, sier den nyutdannede byggingeniøren.
Sammen med partneren Kristoffer Sørstrønen (25) skal han nå kommersialisere prosjektet. Investorer er allerede på plass. Og de unge gründerne er svært nær den første kontrakten, med Universitetet i Stavanger.
Håpløs kamp for studenter
I Stavanger i dag kjemper studentene en nærmest håpløs kamp i eiendomsmarkedet mot godt betalte ansatte i oljeindustrien. Leilighetene i oljebyen er nå d dyreste i landet, og snittet er bare slått av de dyreste bydelene i Oslo.
– Det er et veldig vanskelig marked i byen. Det er svært høye priser. I tillegg har en i denne byen et fenomen annethvert år, oljemessen. Eiere av leiligheter leier heller ut for 50.000 kroner for en uke enn til studenter, sier ressursdirektør Rolf Ljøner Ringdahl ved Universitet i Stavanger.
Legges Statsbyggs normale kalkyler til grunn kan containerhyblene leies ut for rundt 2000 kroner måneden med dagens rentenivå.
– Dette kan bli en svært fleksibel løsning, sier Ljøner Ringdahl.
Bare i Stavanger regner Ljøner Ringdahl med at antall studenter ved universitetet skal dobles fra dagens 9000 innen 2040.
Må godkjennes
Ljøner Ringdahl og Universitetet i Stavanger ligger an til å bli de første til å inngå kontrakt med de unge gründerne.
Seks containere, to ved siden av hverandre og tre i høyden, planlegges plassert på universitetsområdet. Men først må godkjenninger på plass.
– Først vil vi søke Stavanger kommune om tillatelse, sier Sørstrønen.
Deretter står det store hinderet for tur. Containeren må godkjennes av Sintef for at den skal kunne tas i bruk. Det er særlig isolasjonen av containeren som vil bli et diskusjonstema.
– Vi har brukt en ny type isolasjon som før er brukt blant annet i kjøleskap. Den er mye dyrere per kvadratmeter, men mye tynnere, sier Øgård Meisal.
Spørsmålet er likevel om Sintef vil godkjenne den opp mot byggeforskriftene.
Pris: 300.000 - 400.000
Selv om containeren i dag lyser gult på universitetsområdet, vil de – når de står ferdig – etter planen langtfra bli et skjemmende landemerke.
De utvendige veggene skal kles med trepanel.
– Kostnaden med en hybel som denne vil være et sted mellom 300.000 og 400.000 kroner. Da får en også en hybel som er større enn det som er vanlig å tilby studenter, sier de to gründerne.
Den ene enden av hybelen vil sogar få en terrasse.
Men selv om gründerne ser for seg et enormt marked for studenter, er det ikke studenter ved Universitetet i Stavanger som ligger først i løypen til å få flytte inn i nyvinningen. Ansatte stipendiater ved universitetet er de som etter planen kanskje kan få seg et nytt hjem på nyåret.
Les mer om boligmarkedet for unge:
<b>Hilde sparte 300.000 studielånskroner til bolig</b>
<b>3980 kroner for mat og møblert hybel på beste vest </b>
<b>13 år: Begynte sp#229en 19 år: Kjøpte bolig til 1,8 mill. </b>
<b>NHH-student Christopher (28) pusset seg opp og inn i boligmarkedet</b>
<b>Boligkjøp for dummies</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.