Det er ikke lett å være leder, for det å sitte i topp-posisjon er ingen garanti for å få respekt.
En tidligere undersøkelse som bemanningsselskapet Adecco gjennomførte viste at rundt 37 prosent av de ansatte regnet seg som smartere enn sjefen, og noen data viser at hele 80 prosent av ansatte slutter i jobben fordi de er misfornøyde med lederen sin.
En tyrannisk leder nedverdiger de ansatte, er kontrollerende og sprer frykt. En slik lederstil er ødeleggende for arbeidsmiljøet: De ansatte blir mindre produktive, mindre kreative og viser mindre engasjement. Det ender som regel med at de ser seg om etter en ny jobb.
Men det går an å takle den tyranniske lederen, understreker IMD-professor Suzanne C. de Janasz.
To dårlige og fem gode løsninger
- Ansatte ser ofte bare to løsninger hvis de har en tyrannisk leder. De kan la ting være som de er, eller finne seg en ny jobb, sier hun.
Ingen av disse løsningene bidrar imidlertid til å endre sjefens eller den ansattes atferd. Har du en tyrannisk leder, bør det helst tas opp med lederen. Her er fem fremgangsmåter Suzanne C. de Janasz mener du kan vurdere:
1) Prøv å forstå hvorfor lederen oppfører seg som han/hun gjør.
- Er dette lederens reaksjon på umulige eller ydmykende krav fra andre? En slik oppførsel er iblant en skjult bønn om å bli lyttet til. Vis empati. Lytt nøye. Empati kan dempe gemyttene og kanskje føre til at lederen føler empati for deg, sier IMD-professoren.
2) Ha en plan for hvordan du skal håndtere vanskelig oppførsel.
- Tenk gjennom målet ditt på forhånd, hva du er villig til å godta, og hva du ikke vil godta. Planlegg hva du skal si når du konfronterer ham/henne. Det kan være lurt å øve med en god venn eller en kollega, og det kan også være lurt å snakke med lederen i fellesarealer. Lederen er kanskje mer villig til å lytte hvis andre ser på.
3) Vær nøye med å dokumentere hvordan lederen oppfører seg.
- Uten dokumentasjon er det ditt ord mot lederens, og da er det sannsynlig at du taper - og blir gjenstand for mer trakassering. Send en formell klage til HR-avdelingen, slik at de blir informert om lederens oppførsel.
4) Ikke beklag deg over lederens oppførsel til alle andre enn lederen selv.
- Det kan slå tilbake på deg selv og du blir ofte oppfattet som sutrete. Dette kan svekke din posisjon. Betro deg i stedet til en partner eller en nær venn som ikke har noen bånd til bedriften, slik at du har noen som støtter deg.
5) Planlegg en vei ut.
- Lykkes du ikke med punktene ovenfor, kan det være på tide å få seg en annen leder eller jobb. Men ikke nevn din "umulige leder" i fremtidige jobbintervjuer, råder Suzanne C. de Janasz.
- Hvis vi skal kunne gjøre noe med tyranniske ledere, er det en forutsetning at vi forstår og kjenner igjen tegnene på tyrannisk ledelse - frykt som fører til usikkerhet som gir seg utslag i oppførsel som skaper enda mer frykt og usikkerhet. Bare da kan den tyranniske lederen forbedre seg og de ansatte få det bedre på jobben, forklarer IMD-professoren.
Les også: «La det skure»-ledelse er mest ødeleggende
<b>Styr unna denne lederstilen</b>
<b>Her er suksessfaktorene for å lykkes som sjef </b>
<b>Skygg unna disse sjefene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.