-Jeg skrev «junior med blod på tann» i emnefeltet på mailen, sier Nina Ilefeldt (27) før hennes kommende sjef i kommunikasjonsbyrået Zynk, Claus Sonberg, tar ordet:
- Ja! Slike ord viser at man er sulten. Jeg leste og tenkte «Yes, dette må jeg se nærmere på».
Rett i fast jobb
I disse dager er Nina Ilefeldt ferdig med en bachelor i pr og kommunikasjonsledelse fra BI og går rett ut i fast jobb. Det skyldes ikke karaktersnitt eller knallhard jobbing med studiene:
- Jeg ville gjøre noe mer enn å bare studere, og visste tidlig at jeg ville jobbe i et profilert pr-byrå. Derfor søkte jeg relevante deltidsjobber og verv allerede fra begynnelsen.
Hun ble studentassistent på skolens markedsavdeling, prosjektassistent i pr-operatørene og nyhetsredaktør i skoleavisen. Så skrev hun en mail med et triggende emnefelt til Claus Sonberg i det nye kommunikasjonsbyrået Zynk. Og fikk svar.
- Hvor avgjørende var Ninas engasjement utenfor studiene?
- Helt avgjørende. Dette er jo ulikt fra bransje til bransje, men det holder ikke med bare gode karakterer eller bare arbeidserf#229. Engasjement vitner om at du har vært gjennom en modningsprosess du ikke får ved å sitte på skolebenken. Du blir mer klar for arbeidslivet, sier Claus Sonberg, administrerende direktør i det nye kommunikasjonsbyrået Zynk.
Snitt sjekkes sjelden
- Så lenge du har graden, titter arbeidsgiver sjelden på snittet, sier Erlend Emil Holmsen, daglig leder for hodejegerselskapet Headhunt as.
Han forteller at karakterene er det siste som sjekkes før en kandidat skal velges ut. Det første er hvor man jobber, hvor man har jobbet og hva slags utdannelse vedkommende har. Og når du er nyutdannet:
- Du må engasjere deg om du vil stikke deg ut i bunken, og gjerne i politikk og studentsamfunn. Det viser at du har engasjert deg og fått nettverk og ikke bare, hva er det du gjør når du studerer, lest og festet, sier Holmsen.
- Om du kan velge mellom en kandidat med bare A-er og lite annet, og en som har B og C-er, men mye ved siden av?
- Jeg ville valgt begge, men det kommer selvfølgelig an på hva slags jobb man skal besette. Er det innen analytiker- og finansfaget ville jeg valgt han med A-er, men med 90 prosent av de andre jobbene der man trenger human interaction, altså mellommenneskelig kontakt, ville jeg valgt han med B og C-er og som har vært mer rundt omkring.
Korter karrierestigen
- Jeg vet om folk med A i snitt fra tidligere kull som slet med å få seg jobb, sier Nina Ilefeldt.
Sonberg nikker. Som tidligere leder i Burson-Marsteller har Claus Sonberg rekruttert et hundretall rådgivere.
- Vi så det gang på gang. De aller beste hadde ett fellestrekk, nemlig at de hadde gjort aktiviteter parallelt med studier. Det er typisk for ledere at de har gjort mange ting samtidig, sier Sonberg.
- Men vil man ikke også ha medarbeidere som kan slappe av og ha det gøy?
- Jeg vet ikke hvor mye du har forsaket, Nina, men min erf#229 er at de som gjør mye ved siden av studiene også har fått tid til fest og moro. Samtidig kan de si nei og prioritere. De har et annet energinivå og har fått så mye sosial trening at de kommer ut som omgjengelige mennesker, sier Sonberg.
- Og om man bare har karakterer?
- Da når du ikke opp. Selvfølgelig betyr karakterene noe, men det er større sjanse for å få jobb om du gjør andre ting ved siden av istedenfor å panisk fokusere på karaktersnitt, sier Claus og får støtte av Hans Olav Otterlei, partner i Zynk.
- Jeg tror aldri jeg har sett på karakterene til dem jeg har ansatt. Nå er alle siviløkonomer og statsvitere. Det vil nesten alltid finnes de som har den samme graden, men med noe ekstra, sier Otterlei, som presiserer:
- Det er viktig å understreke at dette med engasjement ved siden av studiene kun gjelder den første jobben du får. Den tredje jobben får du på track record, da hjelper det ikke at du har vært med i speideren.
Jobbet døgnet rundt
Ilefeldt skriver nå bacheloroppgave om endringskommunikasjon i samarbeid med Zynk, og arbeider 50 prosent i firmaet.
- Ville du vært en bedre student om du bare hadde vært student?
- Ja, jeg kunne nok gått inn for å få enda bedre karakterer, men det var et bevisst valg å ikke satse på A i alle fag, sier hun.
I august flytter Ilefeldt inn på loftskontoret bak Solli plass, og er opptatt av at det har vært gøy, og ikke bare slitsomt, å multitaske seg gjennom studietiden.
- Det er klart du må gi opp noe, som noen helger av og til. Men jeg har hatt et liv ved siden av, selv om det i perioder har vært jobbing døgnet rundt, sier hun og understreker at hun ikke er unik:
- Alle i min vennegjeng holder på med mye og det er veldig innforstått at man har mye å gjøre og ikke sees så ofte. Akkurat det er veldig stimulerende.
Flere saker fra DN Talent:
Karakterer er ikke nok
Sluttet i jobben for å studere
Sommerjobb til 100.000 i måneden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.