- Mange på jobben min brenner for faget sitt, og det skjer så utrolig mye på mitt fagfelt. Da føles det helt naturlig å bruke noe av fritiden på å holde seg oppdatert på det siste. Det ligger i kulturen vår, sier Mats Knutsen, som er it-konsulent i Bekk Consulting AS i Oslo.
Her har han jobbet i to år. Begge år har han fått plusset på fem ekstra fridager på toppen av fem uker ferie.
- Jeg leser en del bøker på fritiden min og sitter mye foran pc-en og oppdaterer meg på faglige ting. Jobben min er også en hobby. Å få tildelt ekstra fridager som følge av dette er en gest jeg setter stor pris på. For meg er ikke slike frynsegoder avgjørende for om man takker ja eller nei til en jobb, det er andre ting jeg setter høyere - men det bidrar jo til mer fornøyde ansatte, sier 27-åringen.
- Basert på tillit
- Slike ordninger er basert på tillit, og er en vinn-vinn-situasjon for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Jeg liker fleksible arbeidstidsordninger. Så lenge man får jobben gjort innen tidsfristen, kan vi godt starte uken med mye jobbing og for eksempel gå tidligere hjem på en fredag, sier Mats Knutsen.
Smarttelefoner, ipader og internett-tilgang omtrent overalt har endret arbeidshverdagen. Er man online, finnes det ikke lenger noen grenser for hvor man kan jobbe fra i mange yrker. "Kontoret" kan like gjerne være på hytta ved sjøen eller fjellet, på stranden, hjemme eller i utlandet. Det har gitt et grenseløst arbeidsliv, som både har positive og negative sider, ifølge seniorforsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet.
- Flere og flere har en ikke avtalt arbeidstid. Så lenge man jobber 37,5 timer i uken og gjør de arbeidsoppgavene man skal, er det opp til hver enkelt hvor mange timer daglig man jobber hver dag. Mange setter stor pris på en slik fleksibilitet, men det skaper også et utydelig skille mellom jobb og fritid. Ordningen er basert på tillit, men jeg er ganske sikker på at de fleste faktisk jobber mer enn full arbeidsuke fordi de mener det forventes av dem, sier Grimsmo.
- Siden man får denne fleksibiliteten, betaler man tilbake ved å legge ned en ekstra arbeidsinnsats. Med andre ord jobber man mye gratis overtid, forklarer han.
- Skaper mer fornøyde ansatte
Ekstrajobbing til tross: Svært mange ønsker fleksitid.
- Ja, disse ordningene kan skape mer fornøyde ansatte. Vi vet jo det at jo mer kontroll og medvirkning du har i jobben, jo bedre trives du. Mange foretrekker å tilrette sin egen arbeidsuke. Så lenge de klarer å sette grenser for seg selv, slik at de ikke jobber for mye og brenner seg ut, er det ingenting i veien med dette, sier Grimsmo.
Han har selv en fleksibel arbeidstidsordning og innrømmer gjerne at det er vanskelig å holde seg innenfor de avtalte 37,5 timene hver uke.
- Ofte begynner jeg søndag kveld å forberede meg til arbeidsuken, og det blir en del kveldsjobbing. Men man må sette grensene selv, bemerker han.
Therese Karoline Gjerde er direktør og advokat i PwC og har holdt kurs om lønnsomme frynsegoder i flere år.
- Det vi blant annet ser, er at det er mer fokus på å forhandle seg frem til eller tilby ikke-økonomiske goder i økonomisk vanskelige tider. Men også i gode tider betyr fleksibilitet mye for folk flest. Fleksitid og hjemmekontor er derfor populære frynsegoder. Mange setter pris på å kunne forlenge ferien noen dager mot å være tilgjengelig på mail og mobil - og det ligger jo til rette for det i dag som "alle" har smarttelefoner og nett-tilgang overalt, sier hun.
Noen ekstra feriedager er også noe man kan forhandle seg frem til i stedet for høyere lønn, men Gjerde understreker at dette også koster penger for arbeidsgiveren.
Les også: Slik snakker du karriere med sjefen din
<b>- Si opp jobben!</b>
<b>- Studenter er mer fleksible, dristige og sultne</b>
<b>Flesker til med 220 ipads til nye studenter</b>
<b>Imponér i ny jobb - og unngå ferskingtabbene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.