Kjell Magne Robak (26) har gjort som Jens Stoltenberg oppfordret til under talen på Rådhusplassen: Han har engasjert seg.
- En ny generasjon politikere står fram
To dager etter angrepene på Oslo og Utøya, meldte han seg inn i AUF og ble en av rekordmange som nå viser interesse for de forskjellige ungdomspartiene.
– Jeg hadde lenge vurdert å engasjere meg politisk, men slet litt for å finne det riktige partiet. De siste årene har det for meg helt mer og mer mot AUF, og da dette skjedde fikk jeg den dytten jeg trengte for å melde meg inn, sier Robak.
Ingen støtteerklæring
Ifølge ungdomspartiledere DN.no har snakket med, er Robaks tankegang felles for en meget stor del av de nyinnmeldte. De har lenge ønsket å ta del i politiske program, men har av ulike grunner har nølt.
22/7 pushet ungdom til å la sine synspunkter bli hørt
- Jeg gjorde det ikke som en ren støtteerklæring ettersom jeg har tenkt på det over lengre tid, men om baktanken til gjerningsmannen var å lamme rekrutteringsgrunnlaget til norsk politikk, vil jeg gjøre det jeg kan for å motvirke det, sier Robak.
Frykter ikke passive medlem
Et spørsmålstegn med den økende rekrutteringen er om ungdom vil fortsette å delta politisk seg over lengre tid, eller om det vil bli et stort antall "passive" medlemmer. Robak ser ingen grunn til at ungdom vil miste interessen, samtidig som han påpeker viktigheten av å ta vare på de idealene vi har nå.
– Det politiske Norge er veldig flinke på å ta vare på det som kommer fra ungdomspartiene. Sakene blir tatt på alvor i stedet for å bli dysset ned, og det viser ungdom at det nytter å engasjere seg. Jeg håper det blir som det Gahr Støre uttalte, at man nå de neste dagene får se et Norge som er til å kjenne igjen, sier Robak.
- For snilt straffesystem
FPU er et av ungdomspartiene som merker sterkest økning i antall nye medlemmer etter angrepene. En av dem er Nina Raanæs (23), som medgir at også hun lenge hadde vurdert å engasjere seg politisk før hun nå gjorde det. Hun fant ut via tester på internett at FPU var det riktige for henne, mye på grunn av deres syn på rett- og straffesystemet.
– Jeg er helt enig med Stoltenberg i at løsningen er et større og mer åpent demokrati. Men generelt synes jeg straffesystemet er for snilt i Norge, noe FPU også har bemerket. I forhold til Breivik tenker jeg at dødsstraff blir for enkelt, men heller da livstid på isolat. Folk hater han, men det er jo det han vil at folk skal gjøre, sier Raanæs.
Hun tror noen vil falle fra den politiske aktiviteten etterhvert som ringvirkningene av hendelsen avtar, men at det likevel er viktig å vise interesse nå.
– Jeg har snakket med venninner som også var interesserte, men som fortsatt nøler med å melde seg inn i et politisk parti. Man kan ikke sitte rolig og tro at én person ikke kan få noe til å skje, det er nå man må engasjere seg!
Vil verne demokratiet
Emmely Rodin (18) meldte seg inn i Unge Høyre etter 22/7. Som Robak og Raanæs hadde hun lenge tenkt på å bli mer politisk aktiv.
– Etter hendelsene har det vist seg hvor viktig det er for ungdom å engasjere seg. Verden er i forandring, men det er vi som må forandre det og da er det viktig å verne om demokratiet. Stoltenberg har rett i at vi må stå sterkere sammen.
Les også:
- En ny generasjon politikere står fram
Ungdomspartiene dropper skoledebatter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.