Det skulle skapes spesialiserte journalister og ”bygges en bro” mellom it-eksperter og økonomer. Men i stedet legger BI ned bachelorstudiene i Medieuvikling og journalistikk og Økonomi og it-ledelse. Skolen hadde tidligere i år rekordmange søkere totalt sett.

– Vi må erkjenne at folk ikke kommer til BI for å studere it eller journalistikk. Vi har prøvd mye forskjellig for å øke antallet, det virker rett og slett som det ikke faller journalister naturlig å studere på BI, sier Tom Colbjørnsen, rektor ved Handelshøyskolen BI.



Protesterer mot kutt
Ledelsen for Institutt for kommunikasjon, kultur og språk ved BI protesterer mot rektor Tom Colbjørnsens beslutning om å legge ned det ett år gamle bachelorstudiet i Medieutvikling og journalistikk. Studiet åpnet ifjor høst med et første kull på 50 studenter.

Begrunnelsen for å legge ned studiet er at det ikke er lønnsomt, har for få studenter og for få søkere. Dette bestrider instituttledelsen ved Brynjulf Tellefsen, som etter det DN forstår hadde planlagt å ta inn et kull på mellom 50 og 70 studenter til høsten. Planene var basert på en søkermasse på 121 søkere i år, mot 102 søkere året før.

– Vi hadde aldri så mange søkere på det gamle journaliststudiet vårt, Journalistikk med økonomi, som vi startet i 2002, sier førsteamanuensis Jo Bech-Karlsen, som er faglig leder for det nedlagte studiet.



Sjokkartet
Det har lenge vært kjent at Journalistikk med økonomi skulle fases ut med årets avsluttende kull. Men denne uken bestemte altså BI dessuten å droppe «oppfølgeren», Medieutvikling og journalistikk.

Ansatte på instituttet beskriver meldingen som sjokkartet. De har trodd at den gode søkningen til det nye studiet ville sikre det en fremtid på BI.

– Ved instituttet er vi sterkt kritisk til både beslutningsgrunnlaget og beslutningen i seg selv. Jeg mener dette er kortsiktig og uklokt, og jeg synes BI er på ville veier. Fag som kulturfag, språkfag, filosofi og historie har vært med på å gjøre det spennende å studere her. Nå er vi i ferd med snevre oss inn til en litt grå og kjedelig økonomihøyskole. Vi som er humanister og samfunnsvitere er veldig bekymret. Det vil ikke bli så attraktivt å studere her – heller ikke innenfor kjerneområdet – når disse områdene forsvinner, sier Jo Bech-Karlsen.



Skjerping er tilsiktet
Denne innsnevringen virker ikke Colbjørnsen til å være like skeptisk til. «Vi prioriterer fag som gjør oss til en enda tydeligere «business school»» skrev han i en DN-kronikk tidligere i vår.

– Vi har lært av dette at vi skal konsentrere oss om å være en god handelshøyskole. Vi skal drive med økonomi, markedsføring, ledelse og tilstøtende fag. Vi skal være forsiktige med å starte opp studier som ligger langt fra kjernevirksomheten, sier han.

Colbjørnsen skjønner at de ansatte ikke er fornøyde med at bachelorretningene legges ned.

– Mange er skuffet, og det forstår jeg godt. Jeg skjønner at når man har bygget opp et godt studium blir man skuffet når det ikke lenger er marked for det. Imidlertid vil de aktuelle fagmiljøene fortsatt bidra med IT- og mediefaglig stoff inn i våre andre studier og kurs, sier Colbjørnsen.

– Vil det blir oppsigelser?

– Dette er ikke et nedbemanningsprosjekt. Vi vil prøve å finne spennende faglige oppgaver til de involverte andre steder på BI. Samtidig kan vi som en privat handelshøyskole aldri utelukke nedbemanning.



Må endre planer
Studentene som hadde fått velkomstbrev og kontrakt i posten må dermed finne seg noe annet å gjøre til høsten. Rundt 40 studenter hadde så langt takket ja til en plass på de to nedlagte studiene. Fra BI vil alle få tilbud om plass ved andre linjer, men fristen for å søke andre skoler i Samordna opptak gikk ut i april.

– Mellom 50 og 70 studenter skulle startet på medielinjen, i 2009 sa dere at minimumstallet for drift var 25?

– Ja, men nå har vi kjørt en lønnsomhetsanalyse som tar med alle de indirekte kostnadene. Da må antall søkere være langt høyere enn hva det er nå, sier Colbjørnsen.

– For de uteksaminerte kan det se dårlig ut at utdannelsen deres ikke finnes lenger?

– De som har tatt bacheloren i økonomisk journalistikk har vært svært populære i arbeidsmarkedet, og når du først er i arbeid teller nok det at du har en bachelor fra BI mest, ikke hva du har spesialisert deg på.

Flere saker fra DN Talent:

BI-rektor Tom Colbjørnsen svarer på tiltale

Prestisje viktigere enn etikk

Gratis mat fra Kiwi, aksjehandel og smalhans siden 13 årsalderen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.