– Jeg tenker på BikBok når jeg legger meg om kvelden, og når jeg står opp om morgenen, sier Mia Baglo Skotte (19).

– Jeg tenker på de ansatte, på varer vi venter på, på hvordan varene skal plasseres og fremheves i butikken.

Konsentrert blikk og bestemte hender håndterer den siste utstillingsdukken til butikkvinduet.

Strømper på plastben, børsting av en blond parykk.

- Mitt ansvar
Det er lenge siden Mia begynte på jobb klokken 08.00, men det er fortsatt mandag, fortsatt første dag i den nye kampanjen Denim and Plaids, og i dag må varetellingen begynne.

Mellom utstillingsdukker, hyllevegger som skal rigges og kunder som spør etter andre størrelser, fyker Mia. En delegering her, en beskjed der, et smil og en oppmuntring.

– Jeg er fortsatt en del av teamet. Men mot slutten av dagen, når alt kommer til alt, er det mitt ansvar. Det er vel det som er den største forskjellen.

Nest yngst
Mia ble ferdig på Færder videregående skole i juni ifjor. I september gikk hun fra deltid- til heltidsansatt på Bikbok-filialen i Tønsberg.

I oktober søkte hun på den ledige stillingen som butikksjef. I desember fikk hun den. Og siden 1. januar i år har hun hatt personalansvar for ni ansatte. Alle unntatt én er eldre enn henne.

– Alderen er egentlig ikke noe tema. Vi kjente hverandre fra før og var vant til å jobbe med hverandre, sier Mia, som begynte som ekstrahjelp i samme butikk for tre år siden.

– Jeg har vel alltid siktet litt høyt. Jeg fikk min første jobb da jeg var 12 år gammel, og var 15 år da jeg fikk jobb i en klesbutikk. Der var det 16-årsgrense for nyansatte, sier Mia.

- Må kunne sett ned foten
Da hun var liten, var yndlingsleketøyet hennes et kassaapparat. I timevis satt hun og trykket, skrev kvitteringer og lagde systemer for alle papirlapper. I år håper Mia å selge klær for 14 millioner kroner.

– Jeg engasjerer meg enda mer i tall enn før. Tønsberg-butikken er en viktig butikk for BikBok, og jeg jobber hardt for å opprettholde det.

– Hvordan føles det å være en så ung sjef?

– Jeg føler ikke at jeg er for ung. Men det er klart at det er forskjell på 19-åringer. For å være sjef må man kunne sette ned foten og være litt streng, selv om det egentlig er jenter du er gode venner med, og har jobbet sammen med lenge. Det er viktig å skille mellom jobben og det private, selv om jeg gjerne henger med jentene en lørdagskveld.

En av 37 søkere
– Det er klart, vi tenkte på om det ville være for mye ansvar for en 19-åring, forteller regionsjef i BikBok Vestfold, Grete Gjestemoen.

Hun ansatte Mia til Vestfolds største Bikbok-butikk – som en av 37 søkere. Flere av søkerne var nærmere 30 år.

– Men Mia var så godt forberedt og svarte godt på alle spørsmål. Hun var også interessert i å endre på mønstre som den tidligere butikksjefen kanskje hadde gått seg litt fast i, sier Gjestemoen, og legger rosende til:

– Hun har egenskaper som overbeviser: Hun er rolig, imøtekommende, lyttende, og veldig kvikk til å forstå situasjoner.

Gjestemoen kan fortelle at Mia helt klart vil være velkommen på høyere nivåer i selskapet om hun skulle ønske det.

– Det er viktig å vise seg frem, å være på hugget. Det har Mia skjønt. Som en 19-åring har hun overrasket meg veldig.

Hjem til mor
Fra alle hjørner av butikken dunker hissige technopoplåter, på veggene henger blonder, blomster og florlette bluser.

I løpet av dagen har Mia og tre av hennes ansatte tatt imot 946 bukser, bh-er, hårstrikker, smykker, gensere og bukser.

Pakket opp, skannet, telt, lagt etter størrelse, alarmert, lagt på lager, hengt opp eller plassert i butikk.

Nye varer kommer om to dager. I vaktlistekabalen har Mia satt opp tre ekstra ansatte denne mandagskvelden for å få veggene klare og lageret fylt.

– Hva er mest utfordrende med å være sjef?

– Jeg er relativt ny, og har ikke vært borte i alle situasjoner ennå. Men i perioden vi er i nå, januar og februar, er det stille i butikken, og man trenger ikke å være så mange på jobb. Samtidig har jeg åtte jenter som vil jobbe masse. Da kan det være vanskelig å skulle velge hvem som skal få hvilke vakter, sier hun.

Mia gir noen siste beskjeder og oppmuntringer til Hanne, Stine og Pia før hun rusler hjem til mor.

– Men jeg har i hvert fall ikke problemer med å få folk til å jobbe for meg.

 

"Alle" vil bli ledere

– Unge ledere rundt 20 år kjenner kundegruppene sine godt, forstår kulturen, og vet hvordan de skal snakke til medarbeiderne, sier Arne Selvik, seniorkonsulent og kommunikasjonsdirektør i Administrativt forskningsfond (AFF), som driver lederutvikling ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Selvik mener det er svært sjeldent med 19-årige ledere med ansvar for så mange og så stor omsetning som Mia Baglo Skotte. Han viser samtidig til at mange unge kan få ledererf#229 fra russestyrer, som studentledere og ledere i ungdomspartier. Og de som tidlig tar lederansvar, er gjerne ledere senere også, mener Selvik: – De fleste toppledere jeg kjenner har vært tillitsvalgte fra de gikk i barnehagen, sier han.

– Hva er den største utfordringen for ledere på 19 år?

– De har gjerne større ambisjoner, sterkere vilje og høyere energi enn de har relasjonskompetanse og kommunikasjonsevner, sier Selvik.

– Hva vinner man på å jobbe som leder når man er 19?

– Du får mye mer ut av studiene. Kommer du rett fra videregående, kan du prøve å lese deg til begreper som «tillit» og «autoritet». Har du allerede fått ledererf#229, vil du umiddelbart vite hva begrepene betyr.

Mia Baglo Skotte (19) har drømmejobben for unge født på 1990-tallet, viser den nye undersøkelsen Manpower Work Life Rapport fra 2012. Hele 86 prosent har ambisjoner om å bli leder i løpet av karrieren.

– De født på 1990-tallet tilhører generasjon y, eller curlinggenerasjonen: De har stor tro på seg selv, og har ambisjoner og forventninger til rask karriere i arbeidslivet, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i Manpower.

Til sammenligning er det bare 40 prosent av de født på 1950-tallet som vil bli sjef. Totalt syv av ti i undersøkelsen har ønsker om å bli leder på et eller annet tidspunkt i karrieren.

Generasjon y kjennetegnes av svært selvsikre, teamorienterte multitaskere med store forventninger til livet og arbeidslivet. De ønsker kommunikasjon, tillit, kunnskapsdeling, og krever fleksibilitet, utvikling og et lekent arbeidsmiljø.

Denne generasjonen er i mye større grad opptatt av penger, prestisje og egen utvikling, enn eldre yrkesaktive, viser undersøkelser foretatt av Universum.

– De unge er ikke ute etter «en jobb for livet», de vil bygge karriere, lære og utvikle seg, sier Jannicke Klock, prosjektleder i Universum.

 

 



 



 



 

Flere saker om ung karriere:

Stine Åsland (29) hoppet av skolen og hadde 17 ansatte i en alder av 21

Solgte onepiecer for 72 millioner

Cupcakes som levebrød

Tore (34) er årets unge leder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.