- Ja, klart lønn er viktig! sier NHH-student Håkon Brevig (23) til DN.no.

- I den aller første jobben er det imidlertid ikke lønn som betyr mest, men det er helt vesentlig med gode karrieremuligheter, legger han til.

NHH-Symposiets studentrapport 2011 viser at høy årslønn blir rangert som nummer seks over de viktigste kriteriene når man søker sin første jobb etter endte studier.

Høy årslønn
- Et klart hovedinntrykk er at høy årslønn og prestasjonsbaserte belønninger ikke spiller noen hovedrolle når det gjelder studentenes preferanser knyttet til valg av første jobb. Men disse to faktorene har aldri kommet så høyt opp på listen i noen av de tidligere undersøkelsene, sier student Solveig Lillebø, som presenterte funnene på NHH-Symposiet igår.

Undersøkelsen omfatter studenter fra NHH i Bergen, Copenhagen Business School, Handelshögskolan i Stockholm og Aalto School of Economics i Finland. Bak står NHH-professorene Odd Nordhaug og Paul N. Gooderham.

NHH-student Rikke Larsen (21) er enig med Håkon Brevig i at lønn er viktig.  

- Lønn er viktig, absolutt, men også trivsel i jobben. For meg er det viktig å kunne ha et liv utenom jobb også. Dessuten er det helt grunnleggende med interessante arbeidsoppgaver, sier hun.

"Interessante arbeidsoppgaver" på topp
Og det er nettopp "interessante arbeidsoppgaver" som topper økonomistudentenes prioriteringsliste - etterfulgt av "muligheter for å utvikle kompetanse" og "muligheter for personlig utvikling".

Det er likevel store ulikheter mellom landene på hva som anses som svært viktig eller viktig:

Mens hele 79 prosent av de finske studentene mener muligheter for å gjøre karriere er svært viktig eller viktig, er de tilsvarende tallene 59 prosent for Sverige, 45 prosent for Danmark og 41 prosent for Norge. Og mens 59 prosent av de norske respondentene i utvalget mener det samme for lønn basert på individuelle ytelser, og ligger på nivå med de danske og svenske, gjelder dette 72 prosent av de finske.

Når det gjelder ønske om høy årslønn, er forskjellene mindre.

At jobben har høy status betyr mest for de finske studentene, fulgt av de svenske og danske. Her ligger NHH-studentene et stykke bak.

Studentene legger minst vekt på at virksomheten de skal jobbe for har stor samfunnsmessig betydning. Om bedriften har skriftlige etiske retningslinjer eller ikke, spiller heller ikke så stor rolle.

Det er også forskjeller mellom kjønnene:

Kvinnene legger større vekt på mykere og mer kvalitative belønninger og faktorer enn mennene, som på sin side er mest opptatt av jobbens status, muligheter for å gjøre rask karriere og lønn basert på individuelle ytelser.



1. Interessante arbeidsoppgaver

2. Muligheter for å utvikle kompetanse

3. Muligheter for personlig utvikling

4. Godt sosialt arbeidsmiljø

5. Betydelig variasjon i arbeidet

6. Høy årslønn

7. Bedriften har en god personalpolitikk

8. Bedriften har et godt renommé

9. Høy grad av jobbtrygghet

10. Lønn basert på individuelle ytelser

11. Stor selvstendighet i jobben 12. Gode muligheter for utenlandsopphold 13. Muligheter for å gjøre rask karriere 14. Jobben har høy status 15. Aktiv innsats for å hindre utbrenthet 16. Skriftlig etiske retningslinjer 17. Bedriften har stor samfunnsmessig betydning

(Kilde: NHH-Symposiets studentrapport 2011)

Les også: Slik får du de ansatte på beina

Unngå jobbsøker-fellene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.