–Jeg trodde jeg skulle være kjempeattraktiv etter å ha studert i utlandet, men det var veldig vanskelig å få jobb etter utenlandsstudiet. Den største frustrasjonen var at jeg aldri fikk mulighet til å komme på intervju, sier Olav Azmi Amith (27) fra Stavanger.
Med en bachelor fra BI og master i ledelse fra Grenoble School of Business i Frankrike, tok det åtte måneder å få jobb i oljehovedstaden.
Det tror han skyldes flere ting.
– Jeg søkte på 150–200 jobber i denne perioden og kom på omtrent to intervjuer. Hvis jeg skal være selvkritisk skyldes det nok at søknadene var tilpasset utlandet og uspesifiserte, navnet mitt og det at jeg hadde dårlig nettverk i Stavangerregionen.
Viktigere ute
Han tror også skole er mer vektlagt i utlandet.
– Det kan også hende jeg var lite ydmyk da jeg snakket med arbeidsgivere. I Norge er det viktig å være forsiktig med selvskryt. I utlandet er skolebakgrunn viktigere for å få jobb enn det er i Norge.
TIl slutt var det en personlig anbefaling som ga napp.
Nå er han konsulent for GE Oil & Gas.
Før han kom så langt skiftet han også navn til Olav.
– Jeg byttet navn fordi jeg har en mistanke om at noen arbeidsgivere skiller søknadene mellom utenlandske og norske navn. Jeg fikk og vite at mange nordmenn som flyttet til USA i den store utvandringen på 1800-1900-tallet endret på sine navn for å tilpasse seg samfunnet. Da tenkte jeg at om de merket en forskjell, så kunne jeg også gjøre det.
Erf#229 gjør susen
Han vet imidlertid lite om effekten av navneskiftet, for via kontakter og anbefalinger fikk han jobb like etter.
– Nå som jeg har mange referanser og noe erf#229 har jeg ikke hatt noen problemer med å finne flere konsulentoppdrag.
– Hva slags fordeler og ulemper har man når man har internasjonal erf#229 på cv-en?
– Hvis du har gått på en eliteskole er det som å gå i dyre merkevareklær, det kan i noen tilfeller fortelle at er strukturert og målbevisst. Personlig var min beste erf#229 fra å studere i utlandet at jeg fikk pushet den emosjonelle intelligensen ved å studere i et multikulturelt nettverk med utenlandske elever. Ulempen er at arbeidsgiver ikke kjenner til utdanningsinstitusjonene, stor han.
– Ville du gjort det igjen?
– Da jeg gikk arbeidsledig ønsket jeg at jeg aldri hadde dratt til utlandet, men etter å ha jobbet i ett år høster jeg fordelene fra erf#229ene.
Les også:
Slik behandler bedriftene ditt utenlandske vitnemål
En heldig seteplassering på flyet ga Kristoffer (26) jobb
Studier i utlandet gjør deg tøff (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.