– Det er et iskaldt jobbmarked i byen og hard konkurranse. Man er nødt til å bruke nettverket for å komme noen vei, sier Andreas Tjeldflaat (28).
Med et godt anbefalingsbrev fra professoren ved det prestisjefylte University of Pennsylvania (Upenn) øynet den nyutdannede arkitekten et håp. Når han i tillegg kunne vise til engasjementer som foreleser ved sitt gamle universitet, samt en konsulentjobb for Guggenheim Museum, var drømmejobben i boks.
Nå er han snart ferdig med sin første måned som ansatt ved arkitektkontoret Toshiko Mori på Manhattan. For tiden er han prosjektarkitekt på en nytt forskningssenter som skal bygges ved Massachusetts Institute of Technology.
– Det var dette jeg hele tiden ville, det er drømmejobben i drømmebyen. Så nå føler jeg at jeg virkelig må gi alt, jeg er førstemann som kommer på kontoret og sistemann som går, sier Tjeldflaat.
Ingen hindring
Tjeldflaat er ikke den eneste norske studenten som er villig til å bosette seg i utlandet, hvis de får en god jobb. I en undersøkelse gjennomført av konsulentselskapet Universum svarer tre av fire at de gjerne flytter til utlandet i jakten på drømmejobben. Bare to prosent utelukker alternativet helt.
Og på toppen av attraktive byer for studentene, finner man New York.
Det er ikke Andreas Tjeldflaat overrasket over. Selv kommer han fra bygda Husnes i Kvinnherad, og sier at han følte det ble «litt smått».
Vil bli
– Jeg er litt rastløs og visste hele tiden at jeg måtte til utlandet, sier han.
Ifjor ble han ferdig med mastergraden i arkitektur ved Ivy League-universitetet i Philadelphia. Men den 28-åringen vet fortsatt ikke om, eller når, han kommer hjem til Norge igjen.
– Mamma vil jo det, sier Tjeldflaat og ler.
– Jeg tar ett år av gangen. Hver gang jeg er hjemme på Vestlandet vil jeg bare bli igjen der. Men akkurat nå trives jeg veldig godt her, New York er helt riktig by for meg, sier han.
Les flere saker om utenlandsstudier på DN Talent
– Jeg har ikke behov for Norge på samme måte som Norge har behov for meg
Utlandet på CV-en gir 20.000 mer i lønn
Under én prosent studerer utenfor Vesten
– Kinesisk er en god CV-gimmick
Får ufrivillig friår etter utenlandsstudier(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.