- Én gang ble jeg bedt om å dra til helvete, sier selger Kjetil André Solemdal, som har jobbet som abonnementsselger i et halvt års tid. Etter å ha solgt bredbånds- og mobilabonnement på provisjonsbasis, er han nå abonnementsselger for Aftenposten.

- Noen blir veldig opptatt av hva som skjer høyt oppe i lufta når jeg nærmer meg og later som jeg ikke eksisterer, men stort sett er folk hyggelige. Jeg stortrives i selgerjobben, jeg, sier Solemdal.

Likevel havner selgere helt øverst på årets 10 på topp-liste over hvilke jobber som er vanskeligst å finne arbeidskraft til i Norge. Her er hele listen, som ManpowerGroup står bak:

1) Selgere

2) Sjåfører

3) Ingeniører

4) Faglært arbeidskraft

5) Maskinoperatører

6) Teknikere

7) Ledere

8) Pedagogisk personell

9) Kokker

10) Mekanikere

Stor gjennomtrekk
- Listen er ikke unik for Norge. På den globale listen havner riktignok faglært arbeidskraft på førsteplass, etterfulgt av ingeniører, selgere og teknikere, men det betyr at alle er på jakt etter de samme talentene. Og ingenting tyder på at denne utviklingen vil avta, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup til DN.no.

Kjetil André Solemdal forstår ikke hvorfor selgeryrket havner helt på topp.

- Jeg har inntrykk av at det ikke er problem å få tak i nok selgere, men har jo merket meg at det er veldig stor gjennomtrekk i dette yrket. Der jeg jobbet tidligere var mange innom bare noen få dager før de ga opp. Folk må være villige til å gi jobben en sjanse. Du får aldri solgt noe hvis du bare står stille i seks timer uten å nærme deg folk på gaten, sier han.

I motsetning til sin tidligere selgerjobb har han både grunnlønn og provisjon i Aftenposten-jobben.

- Det synes jeg er ok. Da har jeg fortsatt nok penger til å betale de faste utgiftene mine selv om jeg skulle ha en dårlig måned salgsmessig. Men selgere bør kanskje egentlig gå på kun provisjon, da blir de dyktigere og mer offensive i jobben sin, tror han.

- Med kun fastlønn, ville mange blitt late.

 

- Tenk med mer enn hjertet
Utfordringen med arbeidsmarkedet er at det ikke er nok folk med den rette kompetansen, ifølge Maalfrid Brath. Hun anbefaler alle unge som skal velge utdanning å tenke lenger enn hva hjertet sier.

- Allerede på videregående velger mange ubevisst bort viktige yrkesretninger fordi de velger bort fag. Vi må få en mer målrettet rådgivning på videregående, slik at elevene velger riktig. I tillegg til å velge noe man er interessert i, er det også lurt å velge studier som på sikt kan gi jobber som er etterspurte i samfunnet, sier Brath.

Næringslivet skriker både etter gode praktikere og gode teoretikere, understreker hun.

- Vi ser av listen at det er stor mangel på faglært arbeidskraft som snekkere og elektrikere, det er ikke bare ingeniører vi mangler. Derfor bør man også få mer stolthet rundt de tradisjonelle yrkesfagene igjen, for det er et paradoks at 1 av 4 elever ikke fullfører videregående. Vi trenger all den arbeidskraften vi kan få, sier Manpower-sjefen.

Mange bedrifter løser utfordringen ved å hente arbeidskraft fra utlandet, men dette vil ikke bli lettere i årene som kommer, understreker hun.

- Alle land sliter med de samme utfordringene og trenger den samme kompetansen. Skal Norge vinne kampen om talentene, må vi spille på andre verdier. Det holder ikke å bare ha en jobb å tilby, offentlig sektor og privat næringsliv må samarbeide tett for å kunne tilby utlendinger en "pakke" som er attraktiv nok til å lokke folk til Norge. Hele familier må integreres i samfunnet. Eldrebølgen skaper også en stor utfordring. I tiden fremover blir det viktig å holde på seniorkompentansen, særlig gjelder dette innen ingeniørfaget, sier Maalfrid Brath.

Les også: Her er jobbene ingen nordmenn vil ha

«Ingen» tør å si at dette er drømmejobben

- Det er en grunn til at svenskene får jobbene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.