- Jeg har alltid hatt som mål at jeg skal klare meg selv så fort som muilg, sier NHH-student Christopher Sundvor (28).

Siden 2005 har han jobbet, flyttet, investert, tibakebetalt, kjørt taxi og fullført en mastergrad.

Resultatet er at han nå eier sin leilighet - uten hjelp fra foreldrene. En skjebne han deler med mange av sine medstudenter.

Blant bergensstudentene eier 18 prosent sin egen bolig. Blant disse har 60 prosent klart det uten hjelp fra foreldre, viser en ny undersøkelse (se faktaboks)

Blir færre
Sparebanken Vest, som er en av de som står bak undersøkelsen, mener andelen selvhjulpne studenter høres rimelig ut.

- Men vi ser det blir færre studenter som klarer det etter kravet til egenkapital ble skjerpet, sier Frank Bjørndal, regiondirektør i Sparebanken Vest.

Brukte sparepengene til oppussing
Christopher lånte hele summen da han kjøpte sin første leilighet i 2005. Han jobbet da som befal i Forsvaret, og ble den lykkelige eier av en tre-roms leilighet med autentisk 1953-interiør og utslagsvask på kjøkkenet.

Sparepengene gikk med til totalrenovering, etter to år var han ferdig, hoppet av arbeidslivet og begynte på Norges Handelshøyskole.

- Jeg ble litt rastløs som student og så muligheter i kjelleren. Det var fire betongvegger, jeg kjøpte det og begynte galskapen med å lage det til en leilighet, forteller han.

Eide to leiligheter - flyttet på hybel
Under arbeidet flyttet han selv inn på studenthybel, leide ut den første leiligheten og kjørte taxi. Men for å få tilstrekkelig med penger til prosjektet måtte han låne penger fra faren.

- Jeg hadde egenkapitalen, men manglet likviditeten. Ingen vil gi lån til fire betongvegger, men da leiligheten var ferdig gikk det greit. Nå har jeg tilbakebetalt lånet til faren min, med renter og alt. De er alminnelige folk, og har sitt å stri med. Jeg vil klare meg selv, sier Sundvor.

Oppussingen tok tre år - og resulterte til slutt i en 34 kvadratmeter stor leilighet.

- Jeg gjorde alt "apekattarbeidet" selv, det som ikke krever kompetanse. Resten hyret jeg et firma til, men det tok likevel mer tid enn jeg hadde trodd. Det er mange frustrasjonsmomenter, du må bo på en byggeplass og får ikke helt roen. Det har gått utover skolen, det er det ingen tvil om, sier han.

Unngå krav til egenkapital
Nå må du stille med minst 15 prosent av kjøpesummen for å entre boligmarkedet. Sundvor tror ikke han hadde hatt mulighet til det samme løpet i dag, men det finnes likevel både gode tips og smutthull for ambisiøse studenter.

- Om det er mulig kan man foreksempel kjøpe en tre-roms leilighet og leie ut til en medstudent, gå flere sammen om kjøpet eller bevege seg litt ut av sentrum, sier Bjørndal i Sparebanken vest som også anbefaler alle å skaffe seg BSU.

  Er du student med gode økonomiske utsikter kan du også slippe å stille med 15 prosent av kjøpesummen.

- Er det studenter på masternivå med gode utsikter til jobb kan vi ta en "særskilt forsvarlighetsvurdering". Da gjør vi en helhetilg vurdering av studentens situasjon, og er fremtidsutsiktene veldig gode kan vi gå ned på kravet om egenkapital, forteller Bjørndal.

Pusser opp for tredje gang
- Du blir ikke millionær. Å satse alle kreftene på skolen og få en bedre jobb kunne nok vært et bedre alternativ. Men da hadde jeg ikke hatt alle erf#229ene, sier Christopher lattermildt.

Nå er kjelleren solgt for halvannen million, og Christopher er i tilbake i leilighet nummer èn. Han legger parkett og pusser opp igjen.

- Jeg har leid ut lenge, og da jeg og samboeren min flyttet inn måtte vi ta noen grep for å få det up to date, forteller han.

...Og nå skal Christopher flytte
Ikke nok med det, nå vurderer han og samboeren salg. Begge kommer fra Jæren, og nå vil de hjemover.

- Blir det et oppussingsobjekt?

- He-he, det er litt fascinerende. Hver gang har jeg sagt "aldri igjen", men nå er nok svaret at det mest sannynlig blir et hus vi kan forme litt selv, sier Sundvor.

Paret håper å bosette seg på Bryne, et oljepreget distrikt der boligprisene stiger mest i hele landet.

- Ja, det er nesten dyrere på Bryne enn i Bergen, så det er ingen drømmesituasjon. Men man jo bo et sted og hoppe i det, sier Christopher Sundvor.

Les også:

<b>10 under 30 om hvordan de fikk råd til sin første bolig</b>

<b>Boligkjøp for dummies</b>

<b>Her sikrer Matz (25) seg en drømme-CV</b>



DN Talent skriver om unge og bolig. Har du et tips eller en god historie om hvordan du fikk råd til din første bolig? Ta gjerne kontakt med journalist Anne Gunn Halvorsen, agh@dn.no (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Fakta om undersøkelsen

- Et samarbeid mellom studentparlamentene ved Universitetet og Høgskolen i Bergen, kjernestyret ved Norges Handelshøyskoles Studentforening, Sparebanken Vest og Eiendomsmegler Vest.

- 3908 studenter i Bergensområdet har svart.