Om lag halvparten av de nordiske handelshøyskolestudentene ser det som sannsynlig at de vil jobbe utenlands i to år eller mer. Og bare tre prosent ser for seg at de ikke vil slå seg ned og arbeide ute i perioder av sitt yrkesliv.

Det viser NHH-Symposiets studentrapport 2011 "Borte bra - men hjemme best?", som ble lagt frem på NHH-Symposiet i Bergen i dag.

Men: Tallene rommer store nasjonale forskjeller.

Andelen norske studenter som regner med at de vil jobbe i utlandet i fem år eller mer er på bare 8 prosent, andelen danske er 12 prosent, og andelen svenske og finske er henholdsvis 21 og 23 prosent.

- Karrieremulighetene i Norge er så gode
Tredjeårsstudentene Rikke Larsen og Håkon Brevig ved NHH kjenner seg godt igjen:

- Ja, jeg har ikke lyst på en internasjonal karriere. Karrieremulighetene her i Norge er så gode at gevinsten ved å jobbe utenlands ikke opphever kostnadene, sier Rikke Larsen.

- Det finnes så mange spennende muligheter her hjemme, og den utenlandske input-en kan jeg få ved å reise til utlandet i privat sammenheng. Jeg elsker å reise, men kan ikke tenke meg å jobbe utenlands. Familie og kjæreste betyr veldig mye for meg, dessuten trives jeg så godt i Norge, legger hun til.

Håkon Brevig er ikke superklar for å forlate Norge han heller. Mens svenskene og finnene drar til London for å jobbe, nøyer NHH-studentene seg med Oslo.

- En kort periode i utlandet er greit, men fem år er uaktuelt. Jeg har inntrykk av at mange tenker litt sånn, sier han.

Norsk arbeidsliv er også en grunn til at de to studentene foretrekker å jobbe her hjemme:

- Jeg vil gjerne ha et liv utenom jobb også, sier Rikke Larsen.

- Ja, i mange andre land blir jobben lett en livsstil som tar veldig mye tid, supplerer Håkon Brevig.



* Hensyn til ektefelle/partner (82 prosent)

* Liker meg best i mitt hjemland (42 prosent)

* Hensyn til barn (37 prosent)

* Hensyn til øvrig familie (27 prosent)

* Hensyn til venner (23 prosent)

* Ønsker et rolig yrkesliv (14 prosent)

* Frykter vantrivsel utenlands (9 prosent)

* Vil nyte natur/friluftsliv i hjemlandet (9 prosent)

* Frykter et for høyt arbeidspress (7 prosent)

* Frykter språkbarrierer (4 prosent)

Større utferdstrang i nabolandene
Drivkreftene for å ville jobbe utenlands er spenning, utfordringer og utvikling av kunnskaper knyttet til språk og kulturer. Synet på større karrieremuligheter spiller også en betydelig rolle.

Det er også verdt å merke seg at mens nær halvparten av de danske, svenske og finske studentene som ønsker seg en internasjonal karriere regner med å tjene bedre, gjelder dette bare 28 prosent av de norske.

Undersøkelsen er gjennomført av NHH-professorene Odd Nordhaug og Paul N. Gooderham.

Les flere karrieresaker:
Misfornøyde ansatte slutter ikke...
Unngå jobbsøker-fellene
Gratis studier lokker utlendinger til Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.