Internasjonal eliteidrett har gjennomgått radikale endringer de siste tiårene. Utviklingen preges av profesjonalisering, forskningsbaserte treningsmetoder og stor synlighet i mediene. Og selv om de utfordrer likhetstankegangen, er idrettseliten er forbilder for store deler av den norske befolkningen.

- Spør en folk i Norge om liker de liker eliter, er de generelt ganske skeptisk, men idrettseliter aksepterer de. I motsetning til andre eliter har ikke idrettseliten noen spesiell klassebakgrunn og tilhører ikke bestemte geografiske områder. De er best blant likemenn, sier professor Svein S. Andersen ved Handelshøyskolen BI.

Sammen med et team på 14 forskere fra de fire nordiske landene, er det gjennomført en omfattende studie av eliteidrett i Norden. Resultatene presenteres i boken Nordic Elite Sport. Same Ambitions, different tracks, som er redigert av professor Andersen og førsteamanuensis Lars Tore Ronglan ved Norges Idrettshøgskole.

- Annen forskning på hva nordmenn er stolt av, viser at vi er mer stolt av å være god i idrett internasjonalt, enn å tilhøre en velferdsstat. Prestasjoner i idretten betyr mye for hvordan landet presenteres utad. Det spesielle i Norge er at vi er så skeptisk til alle andre eliter, men at idrettseliter er greit, sier Andersen.

Han fremhever også at idretten i Norge står mer samlet, og at flere av idrettsutøverne står frem som svært positive forbilder også verdimessig.

I de andre nordiske landene er synet på eliteidretten langt mer omstridt. I Sverige og Finland har politiske, økonomiske og kulturelle eliter en sterk stilling – sterkere enn i Danmark og langt sterkere enn i Norge. Men her står ikke idrettselitene like sterkt. Eliteidretten er mer omdiskutert og det er langt større spenninger blant annet mellom elite- og breddeidrett.

- Det er spenninger i Norge også, mellom distrikter og ulike deler av landet, som for eksempel om det skulle søkes om OL til Oslo eller Tromsø. Men i Norge skjer det innenfor en ramme som gjør at det blir ganske moderate spenninger sammenlignet med de andre landene, sier Andersen.

Les mer om studien av nordisk eliteidrett her.

DN Talent bringer hver uke nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.



herstudie av varsling i politiet”Når nettverket verker.”færre leveår enn foreldrene sineTV-kanalenes egne ekspertkommentatorer gjør dem enda vanskeligereherbygge bro i skoledebattenden kongolesiske krigsherren Thomas Lubanga DyiloBotanisk museum 11. aprilrammer inntil 20 prosent av befolkningenlidelser som fører til hukommelsestap og demensherherhvor alvorlig innvirkningen av et oljeutslipp har vært på økosystemet i Barentshavet

i løpet av et tidels sekundvårt demokrati bør tåle slike ekstreme meningerherstedsnavn og fenomener som det trengs mange ord for å forklarebelønnes med en prestisjetung pris i Sveitsher

Tidligere forskningsnyheter finner du her:
Vil få bukt med overvekt blant barn
Mot en ny arabisk vår?
Toppledere får fortsette etter konkurser
Styr unna farlige ledere
Er demokratiet i Europa i ferd med å ryke?
Kvinnelige studenter lyver mer
Tjener mer penger med snille sjefer
Krystaller kan redde klimaet
Velger luksushytter fremfor utedo
Lar studenter forske i lab til kvart milliard
Klimagass forvirrer fisk
Forsker på problematisk terrorlovgiving
Slik er nordmenn når de møter domstolen
Sexy i stiletter, uten skader
Er samfunnskritikk mer slagkraftig hvis den kommer fra veltrente folk?
Kritikken står svakt hos universitetene
Trøfler for 30.000,- per kilo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.