- Universitetet er tilfreds med dommen og at det nå kan bli satt en sluttstrek for en langvarig og vanskelig personalsak, sier universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe til Dagens Næringsliv.
Professor i middelalderhistorie Arnved Nedkvitne gikk til sak mot Universitetet i Oslo etter at han ble avskjediget fra sin stilling i februar 2009.
Avskjedigelsen var begrunnet i at Nedkvitne over mange år unnlot å stille til møter med sine overordnede, og fordi han over lang tid masseutsendte eposter som ble oppfattet som trakasserende av ledere, kolleger og eksterne samarbeidspartnere.
Ytringsfrihet i fokus
Universitetet i Oslo fikk medhold i Oslo tingrett ifjor vår. Nedkvitne anket dommen videre til Borgarting lagmannsrett, med økonomisk støtte fra Forskerforbundet, og med henvisning til menneskerettighetene og ytringsfrihet. Dette har ikke vunnet frem i Borgarting lagmannsrett.
Rektor Ole Petter Ottersen sier at Universitetet i Oslo er svært bevisst på at det skal være høyt under taket for faglige ytringer og den akademiske frihet, men at Nedkvitne-saken ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre.
- Vi skal nå studere denne dommen for å unngå at lignende saker skjer igjen. Samtidig er det viktig å understreke at Nedkvitne-saken var en helt spesiell sak, sier Ottersen til DN.
- Hvis vi skal trekke noen lærdom av denne saken, er det at vi må gripe inn så tidlig som mulig for å løse konflikter, sier dekan Trine Syvertsen ved Det humanistiske fakultet.
Les også: - Vi skrek til hverandre og var ferdige med det
DETTE ER SAKEN: