Balanseforsker Beatrix Vereijken ved NTNU har noen påminnelser til de som tenker å klatre opp i høyden i juletiden.
– Det viktigste som skjer når du tar på deg høye hæler er at du forskyver kroppsvekten fremover. Da får du veldig mye trykk på fremre del av fotbladet. Samtidig skyves knærne fremover. For å kompensere og holde balansen går både rumpa og skuldrene bakover – og brystet fremover
Selv om mange oppfatter dette som en pen holdning, så vil kroppen protestere fordi den er unaturlig.
– Hvis du går for lenge på høye hæler, ender du opp med smerter i alt fra fotblad, ankler, knær og rygg – helt opp til nakke og hodet, sier Vereijken.
Men bildet er ikke helsvart. Det er visse ting du kan gjøre for å begrense smerter og skader. Se videoen og les balanseforskerens ti tips her.
DN Talent bringer hver mandag nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold .
Andre nyheter:
NTNU:
Raskt grep om rifla
Erik Andersen, som nylig tok mastergrad i produktutvikling ved NTNU, har utviklet et nytt konsept for å få raskt grep om jaktrifla. Ved å dra i en utløser på sekkens skulderreim kan du være i skuddklar posisjon på halvannet sekund.
Svært få asylsøkere får jobb
Etter innstramming av regelverket i 2009 har asylsøkere i de fleste tilfeller måttet legge frem identifikasjonsdokumenter for å få en midlertidig arbeidstillatelse. Det har ført til at klart færre asylsøkere får rett til å ta arbeid.
Petter Solberg bygger racerbil med NTNU-studenter
Studentene i racingteamet Revolve NTNU har jobbet i flere måneder med å få Petter Solberg med på laget. Nå er kontrakten underskrevet, og studentene håper det kan gi dem fordeler når de skal delta i Formula Student 2012.
NHH:
- Er det gullprisen som stiger, eller alt annet som synker?
De siste fem årene har prisen på gull nesten tredoblet seg. - Det er ikke et sunnhetstegn for økonomien, sier professor i økonomisk historie, Ola Grytten. Det er krisetider i den europeiske økonomien, og euroen, som er fellesvalutaen til mange land, har fått en stor del av skylden for problemene. Gull har dermed blitt et godt alternativ for investorer som er lei av å spekulere i aksje- og valutamarkedene.
Ikke overrasket over nedgang
NHH kommer på 44. plass i Financial Times' årlige samlerangering av de 75 beste handelshøyskolene i Europa. Det er en nedgang på 13 plasser. NHH-rektor Jan I. Haaland er ikke overrasket. - Dette var som forventet.
Den nye arbeiderklassen
I overgangen fra et industrisamfunn til en mer kunnskapsbasert økonomi er ledelsen av den nye generasjonen arbeidere, kunnskapsarbeiderne, noe det snakkes lite om. - I Norge har vi dyr arbeidskraft med høy kompetanse. Vi kan ikke konkurrere på pris, men vi kan konkurrere på kunnskap, sier Alexander Madsen Sandvik. Han er i ferd med å avslutte en doktorgrad ved Norges Handelshøyskole og mener det mangler fokus på hvordan man skal utnytte kunnskapen ute i bedriftene.
UiB:
Psykologi på nye veier eller på avveier?
Psykologi siver ut i hverdagslivet og inn i dagligspråket som aldri før. Natur, verdensøkonomi, gudstro og ideologier forklares ut fra psykiatrisk terminologi. Madsens avhandling viser at Norge domineres av en psykologisk verdensanskuelse: Den terapeutiske etos.
Spilleavhengighet – ikke alle brente barn skyr ilden
Pengespillavhengighet innebærer vedvarende mistilpasset spilleatferd som går utover en selv, familie og samfunnet for øvrig. En ny doktorgradsavhandling bidrar til forståelsen av hva som karakteriserer personer som utvikler spilleavhengighet.
Lysnivå og algevekst i havet
Alger har stor betydning for økosystemet, karbonsyklusen og klimautviklingen. I sin doktorgradsavhandling har Nicolausi Ssebiyonga undersøkt sammenhengen mellom lysnivået i havet og algenes vekstbetingelser, og funnet stor forskjell i fotosyntesens effektivitet i ulike havområder.
Utvikler fremtidens strålebehandling
Ved strålebehandling av kreftsvulster ønsker man å fjerne svulsten med så kraftig skyts som mulig, men det er en risiko for å skade friske organ som i verste fall kan føre til dødsfall. Kraftigere stråling av svulster, med mindre bivirkninger, kan bli resultatet av metode forsket fram i ny doktorgrad ved UiB.
Universitetet i Stavanger:
På jobb mellom liv og død
Kirurgiske inngrep redder liv og bedrer liv for mennesker verden over. Men tallene på alvorlige komplikasjoner og dødsfall er høye. Stipendiat Sindre Høyland ved Universitetet i Stavanger har forsket på hva som må til for bedre de dystre tallene.
Forsker på ”smart vann”
I oljeindustrien pumper man sjøvann inn i reservoarene for å få ut mer olje. Forskning har imidlertid vist at den kjemiske sammensetningen av både injeksjonsvannet, oljen og vannet i formasjonen, har mye å si for denne prosessen. ”Smartere” vann kan gi mange hundre milliarder i økte inntekter fra feltet. Reza Rostami Ravari (34) er blant dem som forsker på dette.
Seks stjerner til UiS.no
UiS.no har fått seks av seks mulige stjerner i Difis årlige kvalitetsvurdering av offentlige nettsteder.
Universitetet i Oslo:
Åpen dialog på lukket avdeling
En utagerende pasient legges i belteseng og tvangsmedisineres til ro. Slikt skjer hver eneste dag innen psykisk helsevern her i landet. Men finnes det alternativer til bruk av tvang?
Forskerprofilen: Palmyre Pierroux
Palmyre Pierroux er med og bryter stillheten i norske museer. Hun forsker på hvordan aktiviteter, samtaler og samarbeid kan skape meningsfulle møter med kunst og kulturarv.
Tidlig pre-programmering av gener
Spesielle proteiner forhåndsprogrammerer gener som senere regulerer forsterets utvikling. Denne pre-programmeringen skjer tidligere enn man hittil har visst.
BI:
Festdag for de som elsker finans
Fredag 16. desember 2011 disputerer Siri Valseth og Kjell Jørgensen for doktorgraden ved Handelshøyskolen BI, begge innenfor fagområdet finansiell økonomi. Både prøveforelesninger og offentlig forsvar av avhandlinger ved BI er åpne for alle interesserte.
Når nøkkelpersoner slutter, følger kunden etter?
Hva skjer med kundene hvis sentrale nøkkelpersoner forlater bedriften og går til konkurrenter? Frykten for tap av kunder er reell fordi kundene ofte får sterkere tilknytning til kontaktpersonen sin enn til bedriften de kjøper tjenester fra. Ny forskningsstudie fra Handelshøyskolen BI viser at det er mulig for bedrifter å beskytte seg mot at kunder følger nøkkelansatte som går til konkurrenten. Her kan du lese mer:
Kriseledelse i sosiale medier
Bedrifter som har en negativ forhistorie, får en røffere utfordring med å komme godt ut av diskusjoner i sosiale medier under en krise som rammer merket/bedriften. Danyi Feng og Lise Marie Nordby har analysert innholdet på mer enn 5000 meldinger på Facebooksidene til de multinasjonale gigantene Pampers og Nestlé for å se hvordan de har gått frem for å minimere skaden av en krise.
Universitetet i Tromsø:
Massiv sivil lidelse i Nord-Norge under 2. verdenskrig
Forskningen på 2.verdenskrig i nord har i hovedsak konsentrert seg om militære forhold, men nå skal forskere se nærmere på hvordan sivilbefolkningen hadde det.
UiT troner på kvinnetoppen
Ny statistikk viser at UiT er best i landet på å rekruttere kvinner til professorstillinger. 27, 4 prosent av professorer ved UiT er kvinner.
Professor skrev teaterstykke om Nansen og Amundsen
Hva ville Amundsen og Nansen pratet om hvis de traff hverandre igjen? Robert Marc Friedman, professor II på Universitetet i Tromsø, har skrevet stykket om polarheltene der sport møter vitenskap i et univers preget av storhet, feighet, vitenskap og mytteri.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.