Rolf Erik Tveten (26) oppsummerer situasjonen greit selv, lent over en laptop på kontoret på Stortinget, stående:
– Nå skriver jeg om hele åpningen på debattinnlegget.
Det er 17 minutter igjen til finansdebatten starter, og det er datatrøbbel.
Erna Solbergs taleskriver har våknet opp til nyhetssaker om «mørke utsikter for norsk økonomi». To store forventningsundersøkelser fra Finans Norge og NHO den samme novemberdagen viser mer pessimistiske nordmenn.
Ny ansvarshatt
Det betyr at Tveten må stryke store deler statsministerens innlegg, som han begynte på for to uker siden og skrev ferdig dagen i forveien.
– Det jeg gjør nå ..., sier Tveten, og ser opp.
– ... er å understreke at dette er et opplevd usikkert marked, at det er psykologisk. Vi skal dysse ned, ikke hausse opp, sier han.
Ansvarshatten er ganske ny. Stort sett alt de gjør nå – i posisjon – gjøres for første gang.
Les også: Tina Bru (27) kom inn på Stortinget: - Verdens lengste jobbintervju
Droppet konsulentjobb
Dagen i forveien står Tveten på Statsministerens kontor, den vanlige arbeidsplassen ved Akershus festning, og venter på de andre. Det har allerede gått noen utkast frem og tilbake, innom politisk avdeling og til faktasjekk hos embedsverket, men likevel:
– Jeg er litt spent.
Han retter på sivilingeniørringen.
For to år siden hadde han et halvt år igjen av mastergraden på NTNU i Trondheim og en allerede signert kontrakt med et stort konsulentselskap.
Erna Solberg ville det annerledes.
Som politisk aktiv i Unge Høyre både hjemme i Ålesund og under studiene i Trondheim, og med innhopp hos Høyres stortingsgruppe i sommerferier og valgkamper, var han blinket ut til den ledige jobben som taleskriver.
Karrierehopp
Tveten sa ja og begynte i juni. I høst la velgerne til rette for et karrierehopp. Tveten fikk bli med videre i samme jobb, fra rådgiver og taleskriver for opposisjonslederen til Statsministerens kontor (SMK).
– Det er mer ansvar nå. Alt vi sier, sier vi som ansvarlige. Da må vi øke etterretteligheten. Og så er jeg en del av politisk ledelse på SMK. Det er flere møter enn tidligere som er fryktelig viktige. Det er mer å gjøre, rett og slett. Og mer spennende.
– Betyr mer ansvar kjedeligere taler, synes du?
– Nei, det er ikke bevisst, ihvertfall. Jeg er veldig glad for at vi har et godt embedsverk som holder høyt nivå og kan finne ut av ting raskt. Det hever presisjonsnivået.
«Mer verdier»
På Statsministerens kontor toger sjefen og følget inn på kontoret der Tveten venter. Det er dagen før pessimistiske nordmenn preger nettavisenes forsider. Solberg kikker på utkastet til innlegget hun skal holde under finansdebatten.
– Fem minutter er jo ikke lang tid, åpner hun.
Stillhet. Rundt bordet stirres det ned i ordene på arket. Så:
– Jeg kan ikke bare si «Høyre». Jeg er statsminister nå, for regjeringen og ... hele sulamitten.
Solberg vil dessuten ha et oppspill tidligere i talen, om at generasjonsperspektivet er ekstra viktig når det kommer til bruk av oljepenger. Og litt mer konsist språk noen steder – ikke «vi har også sagt at», men «vi skal». Dessuten:
– Litt mer sånn ... verdier mot slutten, bestiller hun.
Nederst på den rangerte langsiden av bordet, etter statssekretærene, sitter Tveten og noterer og nikker. Han får også med seg et «ellers synes jeg mye av dette er bra» fra statsministeren. Så går han tilbake på kontoret sitt og finpusser, foreløpig uvitende om neste dags avisoverskrifter og datatrøbbel på Stortinget.
Et liv i skyggen
Når Erna Solberg endelig står på Stortingets talerstol og forsøker å roe ned bekymrede nordmenn for deretter å velte et vannglass fordi hun «ble litt ivrig», er Tveten allerede på flytoget på vei til neste oppdrag.
Ett av få der han selv står på talerstolen, på hjemmebane hos Ålesund Høyre.
– Det er fint å noen ganger teste ut selv hva som funker fra talerstolen, sier han.
– Men stort sett er det et liv i skyggen, dette?
– Ja. Det passer meg bra.
Les også: Preben Moen (23) fikk drømmejobben altfor tidlig
Fristes ikke av PR
Tveten sier han vil jobbe for Erna Solberg så lenge han kan, så lenge hun er statsminister («og jeg håper jo det er lenge»). Samtidig er han ikke fremmed for å bli stortingsrepresentant selv en gang. Men ikke ennå.
– Jeg har ingen hast med å bli det før jeg er 30, for å si det sånn. Andre ting får komme først.
Som for eksempel en jobb et sted der flere enn ham bærer sivilingeniørringen.
– Det blir nok rettet mot teknologi. Ikke pr-bransjen! Dette er ikke en salgspitsj, altså, sier han og smiler.
Men utover det:
– Er det én ting jeg har lært av en yrkeskarriere på, eh, et og et halvt år, er det at man aldri vet helt hva som kommer.
Les også:
25 år og snart ferdig med doktorgrad (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.