Kun 26 prosent av norske bedrifter kontrollerer identiteten til jobbsøkere ved ansettelse. 32 prosent foretar kontroll av vitnemål og attester.
Samtidig viser en undersøkelse utført av HR Norge at 50 prosent av alle jobbsøkere lyver i CV-en.
- På den ene siden har man Liv Løberg-tilfellene, der en ansatt ser at andre kollegaer har en formell kompetanse, og mener selv at han eller hun er minst like flink som sine kollegaer og dermed legger til utdannelse han eller hun ikke har på CV-en sin. De vet at det er galt å jukse på CV-en, men rettferdiggjør det likevel overfor seg selv. Også har vi de andre tilfellene, hvor arbeidssøker bare forsøker seg på en løgn, og håper å komme unna med det, uten noe mer begrunnelse, sier advokat Cecilie Wille Søvik i Arntzen deBesche.
Hun holder foredrag på BI tirsdag om hvordan arbeidsgiver skal avsløre juksemakerne.
- Er det harmløst å "legge på litt" på CV-en?
- Hva som er harmløst kommer an på situasjonen, men noen synes for eksempel det er helt uproblematisk å late som at man er god i engelsk. Det blir jo imidlertid et problem om man skal jobbe i resepsjonen på et hotell eller som kabinpersonale, sier hun.
Ikke alt er juks
Hun mener imidlertid det ikke er juks å for eksempel la være å oppgi at man har dysleksi.
- Nei, som hovedregel ikke. Det finnes selvfølgelig jobber som krever veldig god skriftlig fremstillingevne, og da kan det kanskje tenkes unntak, sier hun.
- Hva er vanligst å jukse med?
- Mitt inntrykk er at forhold som går igjen er hvor lenge en arbeidssøker har vært ansatt et sted, for å tette hull i CV-en, eller hvilken posisjon eller stilling man har hatt. Mange tenker kanskje at ingen sjekker om man egentlig har vært avdelingsleder eller vanlig ansatt med et spesielt ansvarsområde. I tillegg ser vi også at språk og tekniske ferdigheter går igjen, sier hun.
Organisert kriminalitet
Noe av det Wille Søvik har sett i senere tid, er at arbeidssøker utgir seg for å være en annen enn man egentlig er.
- Det finnes eksempler fra bankinstitusjoner i Norge, der miljøer tilknyttet organisert kriminalitet har greid å plante ansatte som sovende feller. I Norge tror vi ikke at slike ting skjer, og derfor er det desto viktigere å sjekke for eksempel ID. Man kan aldri sikre seg mot all svindel, men det er viktig å bruke de mulighetene som finnes, sier hun.
- Hva skal en arbeidsgiver gjøre dersom man oppdager at en ansatt har jukset med CV-en?
- Først må man vurdere hvor viktig jukset oppleves. For mange arbeidsgivere er det sentrale ikke nødvendigvis hva den ansatte har løyet med, men at vedkommende har løyet. Dette går på tillitsdimensjonen som må være tilstede i en arbeidsrelasjon. Mitt råd er å konfrontere vedkommende med disse tingene, og gjerne så fort som mulig. Den ansatte bør alltid få uttale seg, sier hun.
- Er arbeidsgivere for dårlige til å undersøke?
- Ja, mitt inntrykk er at mange arbeidsgivere ikke er flinke nok. Vi har bistått i flere saker hvor arbeidssøker sier at han har jobbtilbud fra flere hold og at arbeidsgiver må reagere raskt, eller har oppgitt en imponerende CV med flere presitsjetunge verv og arbeidserf#229. Da har vi sett en tendens til at arbeidsgiver hopper over referansesjekken eller man sjekker ikke CV-en nøye nok, sier hun.
- Er det de store, tunge selskapene som har gode rutiner på å sjekke, og de små som har dårlige rutiner?
- De store selskapene har nok en mer profesjonalisert holdning og HR-avdeling. Men vi har også sett denne typen selskaper tråkke feil, fordi man lett kan bli blendet av vedkommendes CV. Mange vil kanskje ikke ringe og virke gravende eller mistenksom, og så lar man være å ringe.
Her er hennes beste tips for å avdekke CV-juks:
- Husk hovedregelen ved intervjuer: Det er vid adgang til å stille spørsmål til arbeidssøker. Still følgende spørsmål til jobbsøkeren: "Har vi mottatt all relevant informasjon om din arbeidskarriere, og kan du stå inne for at dokumentene gir en fullstendig gjennomgang av alle dine ansettelsesforhold?"
- Ringe referanser, og innhent attester fra flere ulike arbeidsgivere
- Be alltid om attestert kopi av vitnemål
- Fremvise ID-kort ved ansettelse, ta kopi av ID-kort
- Ta vare på alle dokumenter fra ansettelsesprosessen (CV og søknad mv.), også notater fra intervjuer og samtaler med referanser
Les også:
Dette bør du ikke gjøre etter jobbintervjuet
Disse ordene må du droppe i CV-en
Slik skriver du CV (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.