– Spesielt de som har tatt hele utdannelsen i utlandet har ikke noe nettverk, og kan slite med å få jobb i Norge. Vi ser det også på søknaden, de er ikke så godt orientert om norske forhold, sier Glenn Menkin, fagsjef for rekruttering i DNB.
Han understreker at det ikke nødvendigvis er avgjørende for utfallet, men sier research er viktig før jobbintervju.
– Vi har for eksempel årsrapporter de kan lese, og vi synes det er en selvfølge at de orienterer seg i forkant. Mitt klare råd er også at de får sommerjobb og internships i relevante bransjer her hjemme mens de studerer i utlandet, sier han.
Kvalitetssikrer alt
Når de får kandidater med utenlandske skoler på cv-en, bruker de databasen for Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (Nokut) for å sjekke kvaliteten på skolen og om den faktisk finnes.
– Vi ønsker de beste og det må ikke reduseres til min eller den enkelte leders kunnskap om skolene. Jeg er en gammel mann på 48 år som har gått på krigsskolen, det er ikke opp til meg å avgjøre hvilken skole som er bra eller ikke, sier Menkin
Kompliserte vitnemål
Revisjonsselskapet Ernst & Young bruker derimot ikke Nokut. Når de får kandidater med utenlandsk vitnemål, kvalitetssikrer de papirene ved å kontakte kontoret de har i det aktuelle landet.
– Jeg kan forstå at enkelte lokale selskap som ikke har den muligheten kan ha vanskeligheter og føle motvilje for å se på papirer fra utenlandske skoler. Vitnemålene er ofte kompliserte, sier Ellen Marie Nyhus i Ernst & Young.
Kjente utdanninger gir trygghet
Aker Solutions bruker både NOKUT og sine utenlandske kontor for å undersøke utenlandske papirer.
– Riktig faglig vinkling og gode karakterer er viktigere enn navnet på utdanningsstedet. Samtidig skal vi ikke legge skjul på at det er en trygghetsfaktor for oss som arbeidsgiver å rekruttere fra et studium eller universitet vi kjenner til, sier Endre Johansen, pressetalsmann i Aker Solutions.
Les også:
Studier i utlandet gjør deg tøff
En heldig seteplassering på flyet ga Kristoffer (26) jobb
Navneskifte, fransk mastergrad og 150 jobbsøknader - slik landet Olav Azmi Amith (27) sin første jobb. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.