Mens Anders Hordvei Mjåset (28) ønsker velkommen fra scenen i annen etasje, strømmer det folk til. Fra nordsiden av lokalet, sørsiden, ovenfra, nedenfra og utenfra. Kontorfellesskapet for gründere han etablerte i Oslo sentrum i februar 2012 er blitt til fire etasjer fylt med hundrevis av besøkende i anledning åpningsdagen av Oslo Innovation Week.

Rommet på 200 kvadratmeter som Mjåset og Audun Ueland (27) oppdaget på Finn.no for under to år siden er fortsatt i bruk, med de 15 kontorpultene fra Ikea som ble kjøpt inn. Nå er imidlertid gründerkollektivet Mesh utvidet til 2500 kvadratmeter med kafé, arrangementslokaler, flere kontorer, nattklubb, fellesarealer, lounge, møterom og verksted.

Ved utgangen av 2013 forventer Mesh-eierne at selskapet, som ble startet ifjor, har 25 ansatte. Det gjør Mesh as til én vekstbedriftene i dets eget gründerkollektiv, som i alt huser 80 oppstartsselskaper.

Forventet omsetning fra alt fra nattklubb til kontorutleie er 12 millioner kroner i 2013.

Se 2012-inntektene til et utvalg unge gründere nederst i saken.

«Ta hele skiten»
– Det var et veiskille i vinter. Vi hadde fått bedre og bedre samarbeid med gårdeier og dro ham med oss til London for å besøke noen av de ledende gründermiljøene der. Da vi kom tilbake var alle nyfrelste og stormannsgale. Gårdeier sa «ta hele skiten og kjør på», sier Mjåset og ler.

Mesh as ble startet av barndomskameratene Mjåset og Ueland fordi de selv savnet en samlingsplass, «et moderne miljø», for selskaper i oppstartsfasen. Med ingeniørstudier ved NTNU «som sideprosjekt» startet de sin første bedrift som 21-åringer og solgte senere en annen oppstartsbedrift til Stokke.

Inspirert av gründerkollektiv de hadde besøkt i utlandet, leide de seg inn i en bygård i Oslo sentrum i februar 2012 og inviterte gründere i oppstartsfasen til å bli medlemmer.

Ble nattklubbdrivere
Ideen er å tilby graderte medlemskap til en pris på mellom 1200 og 3000 kroner i måneden, ut fra hvor hyppig tilgang man ønsker å ha tilgang på en arbeidspult i lokalet.

Etter London-turen i vinter utviklet de nye konsepter. I april i år overtok Mesh driften av hele bygården, med nattklubb, kafé, enda flere kontorlokaler og et verksted man kan betale en månedlig kontingent for å bruke.

– Det var aldri målet å bli nattklubbdrivere, men det gir oss fantastiske fasiliteter med tanke på egne arrangementer og å leie ut lokalene til eksterne. Og uten nattklubben ville vi vært et kjipt kongressenter. Nå er vi et levende sted fra morgen til natt, sier Mjåset.

Det er med på å sikre driften og utviklingen av gründerfellesskapet, som er hovedformålet og skal gå i null.

– Event-konseptet er litt på siden, men samtidig en viktig økonomisk motor, sier han.

Forventer 12 mill.
Nå har gårdeier Ole Petter Gilbo og Mesh-eierne inngått et partnerskap der de deler 50/50 på utgifter og inntekter fra konseptet. Årsregnskapet for oppstartsåret 2012 viser rundt 2,6 millioner kroner i omsetning og et resultat før skatt på drøyt 300.000 kroner.

De ulike konseptene har egne driftsselskap, men til sammen ender omsetningen i år på rundt 12 millioner kroner, ifølge gårdeier Gilbo.

– Vi har fortsatt nesten ikke tatt ut lønn. Målet vårt er ikke å tjene penger, men å gjøre Mesh bærekraftig. Alt eventuelt overskudd går tilbake til Mesh. Vi har brukt to millioner bare på oppussing det siste året, sier Mjåset.

Det er også blitt flere på lønningslisten det siste året. Ifjor hadde Mesh tre ansatte, nå er det 17 og vokser videre.

– Vi har seks heltidsstillinger utlyst nå, og regner med at vi blir 25 ansatte innen nyttår, sier daglig leder Thomas Bergøy Johansen.

Shanghai neste, kanskje
Nå pusses også den nordlige og siste ubrukte delen av bygården opp, og skal være et tilbud til mer etablerte bedrifter, investorer og andre som vil betale en månedlig sum for å ha tett kontakt med gründermiljøet og tilgang på møterom, lounge og kontorer.

– Hva gjør dere nå som bygården snart er full?

– Vi har fått flere forespørsler fra folk andre steder i Norge som vil være Mesh-franchiser, men vi har foreløpig sagt nei. Vi har vokst veldig fort og skal først konsentrere oss om å foredle konseptet i Oslo, sier Mjåset.

– Dessuten ser jeg faktisk heller for meg å starte en Mesh i utlandet – enten det er i Stockholm eller Shanghai. Det er mer i tråd med det vi har lyst til, å gjøre oppstartsmiljøet i Norge mindre norsk, sier han.

Se 2012-inntektene til et utvalg unge gründere her.

DN.no tar forbehold om at listen kan inneholde feil.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.