Det viser en fersk undersøkelse utført av Næringlivets sikkerhetsråd som legges frem onsdag morgen.
Ifølge undersøkelsen sjekker kun 34 prosent av de private bedriftene identiteten til nyansatte. I offentlig virksomhet er andelen noe høyere, med 51 prosent, kommer det frem i Kriminalitets- og sikkerhetsundersøkelsen 2013 (Krisino), der et utvalg ledere og sikkerhetsansvarlige i 2000 private og 500 offentlige virksomheter har svart på spørsmål.
Kristine Beitland er sjef for Næringslivets sikkerhetsråd. Hun mener tallene er bekymringsfulle.
Hun påpekte under fremleggelsen av undersøkelsen at bakgrunnssjekk ved ansettelser blir stadig viktigere.
- De ansatte er virksomhetens største ressurs, men ofte det svakeste leddet i sikkerhetsarbeidet, sier Beitland og legger til at bakgrunnssjekken burde være en del av rekrutteringsprosessen.
Les også: <b>Hver femte jobbsøker jukser </b>
Farlig trend
Hun viste til at den nye trenden i kriminalitetsbildet er at mange kriminelle synes å ha bevisst strategi inn mot næringslivet.
- Det mest vanlig er at de blir ansatt hos deg, eller at de investerer i virksomheten. På den måten blir lovlig virksomhet brukt til kriminalitet, advarte hun.
Virksomhetene er gjennomgående mest fokusert på å kontrollere referanser. 71 prosent av de private kontakter referansene, mens hele 93 prosent av de offentlige virksomhetene tar kontakt med dine tidligere arbeidsgivere eller andre referanser.
Glemmer å kontrollere
Når det gjelder å sjekke om vitnemålene er ekte, glipper det.
Nesten halvparten av virksomhetene i offentlig sektor gjennomfører ekthetskontroll av vitnemål, men for private bedrifter er det kun 24 prosent som ser verdien av det.
Gjennomgående viser undersøkelsen at offentlige virksomheter er langt mer opptatt av å ettergå opplysningene som oppgis i rekrutteringsprosessen enn det de private er.
Utsetter seg for korrupsjonsrisiko
Undersøkelsen viser at 57 prosent av de spurte aldri kontrollerer samarbeidspartnere selv om de opererer i land med høy risiko for korrupsjon.
Samtidig er det kun 22 prosent av bedriftene som har virksomhet i utlandet som oppgir at de alltid sjekker eierskap, struktur og historikk når de inngår samarbeid utenfor landets grenser.
Nå oppfordrer Beitland til skjerpet oppmerksomhet både når det gjelder egne ansatte og når det gjelder samarbeidspartnere for å unngå uforvarende å bli trukket inn i kriminalitet.
Les også:
- Altfor mange tar en mastergrad samfunnet ikke har bruk for
<b>Hver femte jobbsøker jukser </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.