Eiendomsmarkedet knirker. Salgene er færre. Prisene faller og ut av studiestedene kommer snart 2130 ferske eiendomsmeglere.
De gjør lurt i å jekke seg ned, skal vi tro arbeidsgiverne DN har snakket med. De opplever at mange studenter møter meglerlivet med altfor høye forventninger. – Mange identifiserer seg med meglerstjernene, som det jo bare er en håndfull av, sier Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren.
Spisse sko
Han tror mange studenter føler de må fylle rollen som den stereotypiske megleren, og at de dermed har for liten tålmodighet, for store krav til startlønn og «for spisse sko».
– Vi synes det er så problematisk at vi ikke vil være med på dette. Vi har nå definert «folkelighet» som en av våre verdier. I møtet med våre kunder skal man ikke være for «meglerkjekk», sier Farmakis.
Han tror forestillingene om den såkalt meglerkjekke megler med det gullkantede salgsliv er et bransjeproblem.
– Mange ferske meglere blir skuffet når de ser innholdet i jobben, hvor tøft det er og at de ikke får de enorme lønningene de tror de skal ha. Det er et problem at få står i yrket over tid.
Les også: Hva bør en meglerstudent forvente?
- Brutalt møte med virkeligheten
Norges Eiendomsmeglerforbund vil ikke kalle det et problem, men bekrefter at det ser en del av høye forventninger.
– Mediene kan ha sin del av skylden. Det er masse hardt arbeid bak gode resultater, men bildet utad er at man jobber lite og tjener mye. Det preger nok forventningene til en del på meglerstudiet. Jeg tror mange får et brutalt møte med virkeligheten når de begynner å jobbe, sier Tormod Boldvik, leder av forbundet.
Studentoverflod
I høst er det 2130 eiendomsmeglerstudenter registrert ved norske studiesteder. Boldvik tror det er for mange.
– Det er allerede en virksom konkurranse i bransjen, og jeg tror det kan bli i overkant tøft om man skal presse inn så mange studenter også. Vi tar imot dem som kommer, men det kan bli utfordrende, sier Boldvik.
Selv om du ikke ser ut som en million dollar kan du bli en god megler. Det er et budskap Petter Kjenes, salgssjef i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus, gjerne forkynner for meglerstudentene.
– Vi har provosert noen ganger på BI ved å fortelle at det er rom for sidemannen som ikke er kulest på håret, men som vil komme tidligst og gå senest. Hardt arbeid er undervurdert, sier Kjenes.
De ansetter rundt 15–20 stykker hvert år, og Kjenes sier de bruker mye tid og krefter på å gi studenter en forståelse av virkeligheten.
Les også: Meglerfersking med millionlønn
Stor overgang
– Er overgangen til arbeidslivet større for meglere enn andre?
– Ja, på sett og vis. Hundre ganger i året er du i en konkurransesituasjon. Det er «survival of the fittest», og det spiller ingen rolle om du fikk en femmer i matte. Du står ikke for noen verdiskapning overhodet før du begynner å prestere. Det er ikke «grav det hølet stort» eller «flytt den haugen mer til høyre». Det kan skorte litt på den tålmodigheten det tar for å skape den kompetansen man trenger for å lykkes som megler, sier Kjenes.
– Hva slags fordeler og ulemper har du som fersk megler?
– Jeg kommer ikke på noen fordeler, det er som å spørre hvilke fordeler har du ved å være dårlig trent. Ulempen er at du er urutinert i et kompetansedrevet farvann, fordelene er vel at du kan jobbe ugunstige tider og ennå ikke er i livsfaseklemma, sier Kjenes.
- Som å slåss med ulvene
– Mange blir skuffet i starten, og jeg har sett mange gå på en smell og mistrives de første årene. Det er endel triste historier. Du må bli eiendomsmegler fordi du vil jobbe med det, ikke fordi du vil bli rik, sier eiendomsmeglerfullmektig Caroline Ephraim (23).
Hun var ferdig på Handelshøyskolen BI i vår, og begynte hos Eiendomsmegler 1 umiddelbart etter eksamen. Hun stortrives med sin «ni til ni»-jobb, men var forberedt på mye jobbing.
– Jeg hadde internship under studiene og så hvor mye konkurranse det var. Det virket både krevende og strevsomt, men egentlig motiverte det meg bare enda mer, sier hun.
Stor konkurranse
Som megler sentralt i Oslo konkurrerer hun gjerne med to-tre meglere på hver jobb, og som fersk i faget er man ikke alltid det mest selvsagte valget for kunden.
– Du konkurrerer gjerne med folk som har jobbet i bransjen i 15 år. Det er som å slåss med ulvene i starten, sier hun.
Hun synes synd på dem som velger yrket på grunn av lønn.
– Forventningene handler også om hva du lærer på skolen. Vi hørte bare fra stjernemeglerne som fortalte hvor bra det var, vi hørte aldri noe fra dem som ikke solgte noe. Det er en del av realiteten man ikke hører så mye om, sier Ephraim.
Les også:
Søknaden som gir deg drømmejobben
Nå kommer de velutdannede svenskene! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.