- Vi er hvertfall ikke late!
Fredrik Morberg (21) er nettopp ferdig med andre året på økonomi og administrasjon ved Handelshøyskolen BI. I tillegg har han to deltidsjobber: Som selger i Dagligvarekspressen 2-3 ganger i uken og som jegersoldat i forsvaret ca én gang i måneden.
- Jeg har jobbene delvis for å dekke husleie, mat og drikke, men først og fremst for å skaffe meg ekstra kunnskap og erf#229 fra yrkeslivet. Så lenge man vet å prioritere, tenker rasjonelt og har en viss struktur er det ikke noe problem å kombinere det med skolen, sier Morberg som også presiserer:
- Jeg går ikke på BI for å jobbe deltid.
Jobber en time mer
En ny undersøkelse fra Econa viser at økonomistudenten i snitt bruker 7,7 timer i uken på deltidsjobb. Det er én time mer enn ifjor. Samtidig bruker studenten mer tid på undervisning, men to timer mindre i uken på egenlæring. Administrerende direktør i Econa, Anita Roarsen, sier at den økte arbeidsmengden kan være årsaken til at studenter bruker mindre tid på studiene enn normert:
- Deltidsjobb er kjempenyttig, men det er veldig viktig å finne balansepunktet mellom jobb og studier. Jobben skal ikke bare være en inntekt, men det skal være erf#229. Det å forholde seg til klokka; å samarbeide med andre mennesker.
158 kroner i timen
Snittlønnen til økonomistudenten er 158 kroner i timen, i følge den samme undersøkelsen.
- Studenter er ikke kravstore når det kommer til timelønn, og mange nyutdannede økonomer bruker lønnsstatistikk veldig aktivt for å holde seg rundt normen, sier Roarsen som også understreker at geografi spiller inn:
- Men det kommer an på hvor i landet du befinner deg, i periferien kan lønnsnivået oftere være lavere enn i byene. Men noe av det viktigste er å delta i studentaktiviteter og skaffe seg tillitsverv i studentorganisasjoner. Det er noe som arbeidsgivere er spesielt opptatt av, sier hun.
- Pengene er ikke det viktigste
Morbergs inntekt ligger på henholdsvis 150,-/timen og 900,-/dagen, og gir han en liten buffer når det kommer til å dekke det aller nødvendigste.
- De jeg kjenner på BI som jobber deltid ligger på cirka samme lønnsnivå. Pengene er ikke det viktigste, men det er viktig, for da slipper man å jobbe enda mer, som igjen kan gå utover studiene.
I tillegg til jobbingen er han leder for skolens tur- og aktivitetsgruppe. Han mener studentene oppfordrer hverandre til å jobbe mer ved siden av studiet.
- Jo mer du har å gjøre, jo mer effektiv blir du. Har man seks timer for å gjøre det man skal i stedet for tolv, er man nødt til å være kjappere, sier han.
Flere saker fra DN Talent:
Gratis mat fra Kiwi, aksjehandel og smalhans siden 13 årsalderen
Nå har halvparten av alle kvinner mellom 25-29 høyere utdanning
Studerte psykologi, filosofi, medisin og så psykologi igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.