Ingrid Georgsen (18) fikk studentbolig i Oslo og slipper unna med 4.000 kroner lavere leie i måneden enn en student som må ut på det private boligmarkedet.
Sammen med flyttelasset fra Trondheim har Ingrid Georgsen kommet til Oslo for å overta hybelen hun har fått på Grünerløkka Studenthus. Hun er lettet over at det gikk greit å få et sted å bo.
– Jeg la inn en søknad i april samtidig som jeg sendte søknaden om opptak til europastudier på Universitetet i Oslo. 28. mai fikk jeg beskjed om at jeg fikk førstevalget mitt, sier Georgsen glad.
Hun var forberedt på at det kunne ta tid å få bolig.
– Jeg var innstilt på at jeg måtte overnatte på sofaen hos en kusine i begynnelsen. Men så gikk det over all forventning. Jeg kom inn på studiene jeg ville og fikk boligen jeg ville ha, sier 18-åringen.
Hun synes det er helt vilt at leieprisene på det private boligmarkedet er så mye høyere enn i studentboligene.
Ifølge Utleiemegleren er gjennomsnittsprisen for leie av en ettromsleilighet i Oslo 8.528 kroner i måneden. Det er drøyt 4.000 kroner mer enn det Georgsen må betale for sin hybel.
Størst sprik i Stavanger
Statistisk sentralbyrås (SSB) levekårsundersøkelser viser at norske studenter greier seg greit økonomisk.
Den store x-faktoren i studentøkonomien er imidlertid boligutgiftene. Er du én av de drøyt 32.000 studentene som har klart å få napp på en studentbolig, kan du kan se frem til langt mer behagelige boligutgifter enn om du må ut på det private leiemarkedet.
En beregning DN har gjort viser at forskjellen mellom leie på det private markedet og studentboligmarkedet er så stor som 5.000 kroner i måneden for en ettromsleilighet. På større leiligheter kan forskjellen være enda større.
På det hardt pressede boligmarkedet i Stavanger, er gjennomsnittlig utleiepris for en toromsleilighet 13.000 kroner, ifølge Utleiemeglerens statistikk. Er et studentpar så heldig at de får napp på en toroms i studentboligene i Jernalderveien 57 i Stavanger, slipper de unna med 5.300 kroner i måneden.
Leder Trine Lilland Forgaard av boligadministrasjonen ved Studentsamskipnaden i Stavanger sier det er tøft for studenter på boligmarkedet.
Studentsamskipnaden har 1.537 senger for utleie til de drøyt 10.000 studentene som har fått plass ved byens studiesteder.
– Vi håper selvfølgelig å få bygget flere boliger, men erf#229 viser at det løser seg med boliger for de aller fleste, sier Forgaard.
– Men da må de få hjelp hjemmefra eller jobbe deltid for å kunne dekke leien. Det er ingen som klarer seg på bare studielånet. Til det er studiestøtten for liten, sier hun.
I år er maksimal studiestøtte gjennom Lånekassen 94.400 kroner, knapt 8.000 kroner i måneden.
Ifølge SSBs studentundersøkelse har gjennomsnittsstudenten et forbruk på 6.400 kroner i måneden – i tillegg til boligutgiftene. Får du en studentbolig eller annen billig bolig, kan du knappe inn på hvor mye du må jobbe ved siden av.
Boligdirektør Trond Bakke i Studentsamskipnaden i Oslo sier leieprisene på studentboliger ligger langt unna det markedet er villig til å gi, og derfor er forskjellen store.
– Vi mener bygging av et tilstrekkelig antall studentboliger vil virke prisdempende også på det private markedet, sier han.
Bakke sier de har fått flere søknader til studentboliger i år enn tidligere år.
– Vi oppfordrer alle til å sette seg på vår venteliste og håper å kunne tilby noen flere bolig i løpet av høsten. Vi oppfordrer samtidig de som ikke har fått bolig til å være aktive på det private markedet og ikke gå inn på kontrakter som det er vanskelig å komme ut av. Forsøk å få oppsigelsestiden ned i en til to måneder, råder han.
Presset ned prisene
Leder Ola Magnussen Rydje i Norsk studentorganisasjon (NSO) mener det er helt nødvendig å få bygget flere studentboliger slik at det er mulig å få presset ned leieprisene på det private markedet. Ifølge NSOs boligrapport trengs det 13.000 nye studentboliger for å nå målet om at 20 prosent av de 230.000 som studerer i Norge skal få tilbud om studentboliger.
– Hvorfor akkurat 20 prosent?
– Erf#229en viser at når man kommer opp på det nivået, så vil antall studentboliger være mange nok til at det vil ha effekt på det private leiemarkedet, sier Rydje.
– Er det noen steder hvor det har skjedd?
– Da Berg Studentby sto ferdig i Trondheim, ringte de private utleierne til studentsamskipnaden for å høre hva slags leie det var, slik at de kunne justere sine leiepriser ned, sier Rydje.
Ifølge NSOs oversikt er det kun i Finnmark, Nesna, Tromsø og på Ås i Akershus målet om 20 prosent studentboliger i forhold til studentantall er nådd. I de største studentbyene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger er dekningsgraden rundt 15 prosent.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.