Året var 1995. Christian Langvatn var i full gang med informatikkstudiet ved Høgskolen i Molde og internett var i barndommen da han og en kamerat startet opp sin egen internettbedrift hjemme på studenthybelen.
– Det var ikke så mange som lagde websider for bedrifter den gangen, og vi gjorde det ganske bra, forteller Langvatn.
- Tidenes dilemma
I 1997 fikk han fast jobb i Electric Farm, som på det tidspunktet bare besto av fire ansatte. Selskapet surfet høyt på dot. com-bølgen, og da han sluttet i 2001 var det 100 ansatte der.
– «Alle» bedrifter skulle på nett på den tiden, det var utrolig mye å gjøre. Men dot. com-bransjen var ustrukturert og rotete, og i 2001 var jeg mektig lei av det jeg drev med. Jeg sa opp jobben uten å ha noe annet å gå til, men fikk raskt jobb som informasjonsarkitekt i Telenor Mobil. Der var jeg imidlertid bare ett år, sier Christian Langvatn.
Han hadde nemlig fått seg en ny, morsom, interessant og rådyr hobby:
– I 2001 tok jeg småflysertifikat ved siden av jobb, og jeg elsket å fly. Våren 2002 undersøkte jeg mulighetene for pilotutdannelse, men hadde tidenes dilemma. Jeg trivdes veldig godt i Telenor Mobil, lønnen var god og karrieremulighetene store. Men i april samme år tok jeg valget.
Les også: <b>Å bytte karriere bør ikke gjøres på en-to-tre, mener karriereekspert. </b>
Sa opp jobben, solgte bilen
Christian sa opp jobben, solgte bilen og leiligheten i Oslo og flyttet til North Carolina i USA for å utdanne seg til pilot. Etter ett år og fire måneder kom han hjem, da hadde han jobbet som flyinstruktør ved en flyskole i Orlando som en del av studiene.
Vel hjemme i Norge skaffet han seg norsk flysertifikat – og høsten 2004 var han ferdigutdannet pilot.
– Jeg var usikker på jobbmulighetene, men bakgrunnen min gjorde at jeg kunne jobbe som selvstendig konsulent samtidig som jeg søkte pilotjobber. Etter å ha vært innom Kato Air en kort periode, fikk jeg jobb i Widerøe i 2006, forteller 37-åringen.
Aldri angret
Og i Widerøe er han fortsatt. Han flyr Norge rundt og stortrives i cockpit.
– 99 prosent av de som får jobb i Widerøe blir værende. Jeg har heller ingen planer om å slutte. Jobben er fantastisk. Den er variert og fin og jeg har aldri angret på at jeg gjorde hobbyen min til jobb – selv om det å bli pilot aldri var noen guttedrøm for meg. Men det er jo en ganske rutinepreget jobb, da. Derfor har jeg tatt ekstrastilling som instruktør, der jeg lærer opp nyansatte piloter og kjører årlige kurs. I tillegg er jeg nyvalgt nestleder i Norsk Flygerforbund. Det er godt å bruke hjernen til noe annet enn flyvning også.
Gjør research
Er du lei din nåværende jobb, bør du ikke nøle med å slå til hvis du har lyst til å gjøre noe annet. Men det er greit å gjøre litt research i forkant, blant annet på jobbmuligheter, råder han.
– Jeg var heldig, for jeg var ikke sikker på å gå rett ut i jobb i en så usikker bransje, og flere av de jeg studerte sammen med ga opp underveis. Utdannelsen var dessuten veldig dyr. Men av og til må man ta en sjanse.
...og Thomas gikk fra snekring til business
En annen som har skiftet karrierspor er Thomas Haugan (27). Etter å ha jobbet som snekker i fem år søkte han nye utfordringer.
I dag er han Regional Business Development Coordinator, Asia Pacific, i et amerikansk firma i Singapore.
– Jeg jobbet som tømrer i fem år, inkludert læretiden. Allerede da jeg gikk på videregående visste jeg at jeg antagelig kom til å drive med noe annet en gang i fremtiden, men ikke hva, forteller han.
Studerte markedsføring
Etter en lengre tankeprosess bestemte han seg for at han trengte en forandring i livet. Han sluttet i tømrerjobben og begynte å studere internasjonal markedsføring på BI.
Ifjor sommer var han ferdig.
– Først og fremst ville jeg oppleve litt mer av hva verden har å tilby. I tillegg ønsket jeg flere valgmuligheter med hensyn til jobb og en mulighet til å påvirke min egen karriere i større grad, sier 27-åringen.
Han har alltid vært interessert i business og forskjeller og likheter mellom ulike kulturer, og det kreative aspektet ble avgjørende for studievalget. Også siviløkonomstudiet ble vurdert, men droppet.
– Jeg har imidlertid planer om å fylle på med mer økonomistudier på et senere tidspunktet, da mest sannsynlig deltid ved siden av jobb, forteller Thomas.
Ble værende etter utveksling
BI-studiene varte i tre år, det siste var utveksling i Singapore.
– Et ønske om å utfordre og utvikle meg selv i et internasjonalt jobbmiljø, oppleve nye ting og muligheten til å få erf#229 og kompetanse fra en region i sterk økonomisk vekst var grunnen for at jeg valgte å bli igjen og jobbe i Asia, sier han.
Ved å benytte det personlige nettverket sitt fikk han en fem måneders praksisperiode hos firmaet Wunderman Asia Pacifics eget akademi for unge talenter. I dag er han Regional Business Development Coordinator i samme selskap.
– Jobben min går blant annet ut på å koordinere lokale ressurser ved de ulike Asia-kontorene i forhold til våre globale mål. Jeg trives veldig godt. Arbeidsdagene er lange – åtte til fire eksisterer ikke her i Singapore, men jobben er utfordrende, og det internasjonale miljøet gjør at jeg lærer utrolig mye, sier han.
Les også:
<b>Å bytte karriere bør ikke gjøres på en-to-tre, mener karriereekspert. </b>
<b>To mastere og en doktorgrad før fylte 28</b>
<b>Norges største kommunikasjonstalenter </b>
<b>Tjener 500.000 som assistent </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.