I Stavanger står boligkampen mellom studenter og en oljebransje i vekst. Prisene presses opp, og i juli kostet det i snitt 10.083 kroner i måneden å leie en 2-roms i Stavanger, ifølge statistikk fra Utleiemegleren. Det er på omtrent samme nivå som i Oslo. Andre studentbyer som Trondheim og Bergen hadde en snittpris på henholdvis 8.872 og 9.500 kroner.

Og det stiger. Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at gjennomsnittsleien i Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø økte med 0,1 prosent siste kvartal.

En uke etter semesterstart står 119 studenter fremdeles på venteliste for å få de rimeligere studentboligene gjennom studentsamskipnaden i Stavanger (SiS).

Næringslivet har skylda
- Det skyldes blant annet næringslivet her. Veldig mange har råd til å betale ganske mye for å bo, i tillegg eier og leier oljeselskapene en del boliger til sine ansatte. Prisene er veldig, veldig høye, sier Morten Rønne, leder for Studentorganisasjonen Stor, en interesseorganisasjon for studentene ved Universitetet i Stavanger.

- Ser oljearbeidere etter de samme boligene som studenter?

- Ja, til en viss grad. Det har vært budrunder der det går på hvem som kan betale mest, og når en student med 6.800 kroner i måneden konkurrerer med et oljeselskap er det ikke mye studentene kan gjøre.

Feltseng i fellesrom
Elina Kristoffersen (22) fra Skarnes har nettopp flyttet til Stavanger for å studere reiselivsledelse. Denne uken har hun sovet på feltseng i fellesrommet til en av studentboligene, en såkalt nødinnkvartering i regi av SiS. Tidligere har hun bodd i Hamar og studert i Trondheim.

- I Trondheim var det flere studenter om beinet, men i Stavanger ligger alle prisene høyt. Alt er mye dyrere her, sier hun.

Nå har hun fått plass i et kollektiv der prisen per rom ligger på 5.000 kroner i måneden, pluss strøm.

- Jeg er nødt til å jobbe mye, nesten hver dag. Ellers må jeg nok flytte ut, sier hun.

Oljemessen påvirker
Øyvind Lorentzen, daglig leder i SiS Bolig, sier at boligmarkedet for studenter strammet seg til for to-tre år siden.

- Da gikk prisene opp, og køene ble lengre. Antall studenter som søker hos oss har vært rimelig stabilt.

Han vil ikke spekulere i om petroleumsindustrien har skylden, men merker godt forskjellen på et år med oljemesse og et år uten.

- En av grunnene til at det ikke har blitt verre i år, skyldes nok at det ikke er oljemesse denne høsten. De gangene er det enda verre. Da vil mange utleiere leie ut til aktører på messe og boligene blir ikke ledige før ut i september, sier han.

19 prosent bor hos mor
Totalt tilbyr SiS 1.289 senger, og rundt årsskiftet føyes det til ytterligere 93 studentsenger. Nylig varslet også forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland at de skulle få midler til 100 plasser til. Det mener Rønne både er riktig og viktig.

- Vi er veldig fornøyde, men ser fortsatt at det er ekstreme køer og vi må fortsette å ha høyt press på bygging av studentboliger. Det er helt essensielt for at man skal være en studentby, i hvert fall her i Stavanger, sier han.

En annen konsekvens av høye leiepriser er studenter som aldri forlater redet. Ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2010 bor 19 prosent av studentene i Stavanger hjemme hos foreldrene. Landsgjennomsnittet er åtte prosent.

- Det fører til lavere deltagelse i studentmiljøet, noe som gjør byens studentmiljø mindre fyldig enn det kunne vært. Vi skulle ønske det var lettere for folk å flytte ut hjemmefra, bo i kollektiv og delta. Det er viktig for å få den sosiale opplevelsen av å være student, sier Rønne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Flere saker fra DN Talent:

Glitrende framtidsutsikter for «oljebarna»

Sommerjobb: Løse oljeboringsnøtten

Studenter tjener på børsuro