Der går nattoget, her svinger man av og en taxitur hit om natten koster over 800 kroner. Henriette Hovland (21) har full kontroll på veien fra Universitetet i Stavanger til byggefeltet på Bryne.

Hun har bodd der i 21 år, og ser for seg at hun blir boende på jenterommet til hun er ferdig utdannet ingeniør.

– Jeg sjekket prisene og oppdaget at det var veldig mange penger å spare på å bo hjemme, forteller hun.

Tøffere enn i Oslo
Hun er en av mange studenter som skvises ut av et presset boligmarked. 11 prosent har prisene steget i Rogaland siden ifjor, den kraftigste økningen i hele landet.

– Prisstigningen i Stavanger har vært veldig høy gjennom flere år. Det er et sterkt næringsliv som er preget av olje og tilstøtende næring. Det er bra inntjening i selskapene, høye lønninger og dermed blir kjøpekraften til folk i Stavanger-området stor, sier Leif J. Laugen, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Oslo er fremdeles dyrere, men det kan være vanskeligere å komme inn på markedet i Stavanger.

– Det er på en måte vel så stort press i områdene Stavanger og Sandnes, som for eksempel Oslo. Der er det store prisforskjeller innad i byen, mens jeg har inntrykk av at det er litt mer massivt og enhetlig i Stavanger, sier Laugen.

1 av 5 bor hjemme
I universitetsbyen Stavanger sjekker én av fem studenter inn i barndomshjemmet etter endt skoledag.

I resten av landet er gjennomsnittet på åtte prosent.

– Det er en veldig annerledes studentby, sier Morten Rønne, leder for studentorganisasjonen Stor Stavanger.

Utover at boligmarkedet og mange lokale studenter gjør at flere bor hjemme hos foreldrene, gjør prisnivået at studentene også må jobbe ved siden av studiene.

– Jeg kjenner ingen som ikke jobber, og noen har flere jobber. Det gjør at det å studere bare blir en bigeskjeft. Det er synd for individet som gjør det svakere på eksamen, men det er også samfunnsøkonomisk dumt for Norge siden man får dårligere avkastning på det man investerer i høyere utdannelse, sier Rønne.

Tar med kjærester og unger
Hovland anslår at hun måtte betalt mellom 6000 og 10.000 kroner for å leie en leilighet alene i byen. I stedet pendler hun rundt to timer hver dag, men går samtidig glipp av stipend som tilsvarer 36.320 kroner i året. Hun jobber deltid og sparer det meste for å kunne kjøpe bolig etter studiene.


– Skulle jeg kjøpt nå, hadde jeg ikke hatt råd til å bo der, så da måtte jeg uansett ha leid ut, sier hun.

Moren, Anne-Tone Obrestad, synes det går fint å ha datteren boende på loftet, og sier boligsituasjonen er et samtaletema i omgangskretsen.

– Det er veldig mange som har studenter boende hjemme, og de blir gjerne boende både med kjærester og unger. Kanskje blir det sånn som i England, at man må bygge ut huset for å få plass til flere generasjoner, sier Obrestad.

 

Les også:

Tjener 500.000 som assistent

Slik bestemmer Statoil hvem som får jobb

Studentbyen Stavanger drukner i olje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.