Liv Lohne-Knudsen (27) startet på psykologi ved Universitetet i Oslo (UiO) i 2005. Hun skiftet til filosofi, deretter medisin, for så å gå tilbake til psykologi igjen. Nå har hun ferdig med andre semester.
- Det er veldig enkelt, kanskje for enkelt, å skifte studieretning. Det er ingen klare restriksjoner, sier hun.
9 % sluttet helt
Hun er ikke alene. 30% av bachelorstudentene ved UiO bruker lengre enn normert tid på å fullføre studiene, viser en ny undersøkelse utført av universitetet. Nesten en tredjedel av studentene ved landets største universitet valgte å bytte, ta et opphold eller hoppe av studiet underveis i perioden 2006-2010. Undersøkelsen er basert på svar fra studenter ved UiO, og er den første i sitt slag for institusjonen.
Les også: Slik kommer du deg gjennom studiene på normert tid
Jobber med saken
- Vi vet at noen av studentene våre bruker lengre tid en gjennomsnittet, dette er noe vi arbeider med. Denne undersøkelsen er en viktig del av denne prosessen, og det jobbes på alle fakulteter med å øke prestasjonene til studentene, sier studiedirektør ved UiO, Monica Bakken.
Heller øl enn studiemateriale
Liv Lohne-Knudsen tror årsaken til vingling og frafall skyldes manglende veiledning og studentenes egen innstilling.
- Veldig mange tror man kan seile gjennom studiene, og heller bruke studielånet på øl enn utdanningsmateriale. Selv hadde jeg en god veileder da jeg begynte med medisinstudiet som jeg snakket mye med. Hun sa at det var viktig å kjenne på magefølelsen, og at det ikke er noe farlig å slutte, som var veldig betryggende der og da, men kanskje ikke så lurt i lengden, sier studenten som nå mener å ha funnet sitt endelige studievalg.
Uforberedt fra vgs
At informasjon og rådgiving kan hjelpe studentene treffe riktig på første forsøk, tror også Norsk studentorganisasjon.
- Det er et problem at elever på vgs ikke er forberedt på den hverdagen som studietiden ofte byr på. Det blir stilt mye større krav enn på videregående, og man blir oftere gående alene, sier leder i NSO Anne Karine Nymoen.
Hvileår kan spare ressurser
Trude Kvammen Ekker er karriereveileder og daglig leder i Emmali & Ekker Studie- og karrierevalg. Hun ser at flere unge i dag finner det stadig vanskelig å velge rett studieløp i et hav av økende valgmuligheter.
- Det er lett å bli handlingslammet når man går på vgs og blir stilt overfor såpass mange studievalg, og det kan lønne seg å begynne tidligere å skape en bevissthet rundt universitetsvalg. Det koster mye penger å velge feil, sier Ekker som mener at 30% tilsvarer mye bortkastede ressurser både for den enkelte student og for universitetet.
- For en del kan det være fin modning å gjøre noe annet i året etter videregående. Det er sunt å komme seg bort og bli mer kjent med seg selv. Ytelse kommer som oftest ut fra motivasjon og interesse.
Flere saker fra DN Talent:
Sluttet i jobben for å studere
Sommerjobb til 100.000 i måneden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.