Milliardær Stein Erik Hagen betaler millionbeløp for å få norske tenåringer gjennom den prestisjefulle kostskolen Suffield Academy i Connecticut i USA.

Ordningen - som gir norske tenåringer mulighet til å mingle med rike, amerikanske elitestudenter - kom på plass da sønnen Carl Erik Hagen (22) skulle finne en passende kost-skole. Etter å ha blitt akseptert ved flere privatskoler, falt valget på Suffield Academy i delstaten Connecticut. Det er en highschool, som tilsvarer det norske videregående skoletrinnet.

- Min sønn Carl Erik gikk på en amerikansk kostskole spesialtilpasset dyslektikere, men trivdes ikke. På Suffield Academy hadde han en stor faglig og sosial utvikling. Han stortrivdes, forteller Hagen åpenhjertig.

Les også:

Christer Sveeas gir stipend til norske studenter på Harvard.

Karoline (19) sponses av Hagen: - Å få stipend var som å vinne i Lotto.

Skolegang til én mill.
Stein Erik hagen vil ikke kommentere den totale størrelsen på stipendordningen. Den 170 år gamle kostskolen består av flere ærverdige bygninger plassert på en 350 måls tomt. Å fullføre fire års skolegang koster nærmere en million norske kroner, skolepengene er på 240.000 kroner i året. Carl Erik Hagen (22) var den første norske eleven på Suffield Academy. Pappa Stein Erik Hagen er blitt nær venn med undervisningsleder Charles Kahn (40) og sitter som eneste europeer i Suffield Academys styre. Han har også gitt flere anonyme pengebidrag til skolen.

- Jeg vil gi flinke og ambisiøse norske ungdommer mulighet til å sikre seg en utdannelse de ikke har råd til på egenhånd. Jeg synes det er synd at ikke flere formuende i Norge etablerer lignende stipender, sier Hagen.

Stein Erik Hagen har forlengst varslet at det er hans yngste datter Caroline (26) som er utpekt til å overta styringen av milliardimperiet han har bygd opp siden han etablerte Rimi-kjeden på 70-tallet. Ifjor varslet han at Caroline og lillebroren Carl Erik skulle flytte til Sveits som en følge av den norske formuesskatten han har kjempet mot i flere tiår. Hans førstefødte datter Camilla (29) ville imidlertid bli i Norge, hvor hun har stiftet familie.

For tiden er Hagen i full gang med å planlegge yngstesønnen Nikolai Stangs (14) utdannelse i USA. De fire barna har alle valgt å holde en svært lav profil i mediene, og har ønsket seg en mest mulig normal oppvekst.

- En av årsakene til at sønnen min trivdes så godt ved Suffield Academy var at han følte seg som en hvilken som helst annen student. Da jeg bestemte meg for å donere penger til skolen fikk jeg streng beskjed om å gjøre dette anonymt. Carl Erik vil ikke fremstå som en person med privilegier, forteller Hagen.

- Så du har hverken et bibliotek eller en skolebygning oppkalt etter deg?

- Det kan du trygt skrive at jeg ikke har, ler Hagen.

 

Kritiserer norsk skolevesen
Stein Erik Hagen forteller at han selv var en gjennomsnittlig flink skoleelev, og avla avgangseksamen ved Kjøpmannsinstituttet i 1976.

- Du har bygget opp et milliardimperium uten utdanningsbakgrunn fra et eliteuniversitet. Hvorfor er du så opptatt av at norske tenåringer skal gå på kostskole?

- Mange entreprenører er ikke spesielt skoleflinke - meg selv inkludert. Det er ikke så lett å ta til seg og fokusere på ett enkelttema, når hodet er fullt av ideer. Selv om jeg har gått livets skole, er jeg opptatt av at norske ungdommer skal få innblikk i det amerikanske samfunnet. De siste årene har amerikanske styringsmakter fått mye kritikk i norske medier, og jeg tror denne typen studieopphold kan gi et litt mer nyansert perspektiv av hva USA står for, sier Hagen.

Hagen eier en leilighet i New York som han benytter ofte, og er en selvutnevnt liberalist. Det offentlig norske skolesystemet kan han styre sin begeistring for.

- Det norske skolesystemet er middelmådig og for lite elitistisk. I USA er de opptatt av å gi elevene tett individuell oppfølging, her hjemme handler det mest om å dra med seg gjennomsnittet. Det provoserer meg, sier Hagen.

- Norge er et sosialistisk land, og jeg er opptatt av enkeltindividets frihet. Jeg synes det er viktig at undervisningen i større grad tilpasses hver enkelt students behov og forutsetninger. I tillegg synes jeg det er viktig at norske studenter får internasjonale impulser. Studieopphold i utlandet er en form for allmenn oppdragelse.

Streng disiplin
Suffield Academy har i gjennomsnitt bare ti elever i hver klasse, og tilbyr blant annet ti tennisbaner, fem fotballbaner, klatrevegg, teater med 200 plasser og alpinkurs.

Skolen har en svært restriktiv inntaksprosess: Av over 1000 søkere kom bare 110 studenter inn. Studentene kommer fra over 30 land utenfor USA, og over 33 prosent av familiene mottar finansiell støtte eller andre stipendordninger. Elevene studerer til klokken tre på ettermiddagen før de har en liten pause. Deretter venter flere timer med obligatoriske sportsaktiviteter, før de går tilbake til skolearbeid og lekser frem til klokken ti på kvelden.

- Hvilke kvaliteter ser du etter hos en ung leder?

- Jeg vil ha studenter som er uredde, ambisiøse og dyktige. De må være sultne på suksess og ha en sterk driv. Jeg håper at studentene som drar hjem til Norge har fått en touch av den amerikanske drømmen, sier Hagen, og fortsetter:

- Det er i USA man lærer at man må jobbe hardt for å oppnå de beste resultatene.

Flere saker fra DN Talent:

Karoline (19) sponses av Hagen: - Å få stipend var som å vinne i Lotto.

Christer Sveeas gir stipend til norske studenter på Harvard. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.