- Å starte høyt betyr jo noe for livsløpet. Man akkumulerer mer på sikt, og det gir en trygghet opp mot alderdommen, sier Fredrik Balstad (31).
I vår leverte han masteroppgaven på Norges Handelshøyskole (NHH) og i likhet med flere av sine kullkamerater hadde han allerede fått jobb og en lønn over 500.000 kroner.
508.714 i snitt
Helt gjennomsnittlig, ifølge en ny undersøkelse gjort av NHH.
Studentene som gikk ut våren 2011 har i dag en rekordhøy startlønn på 508.714 kroner i gjennomsnitt, inkludert bonus og tillegg.
– Jeg kan si jeg var veldig fornøyd da kontrakten var i boks, sier Balstad, som jobber som controller hos Mediasite.
– Hvordan påvirker det hverdagen din?
– Høy lønn gir kraftigere økonomiske muskler til å konkurrere med andre, for eksempel på bolig. Det gir større handlingsrom på fritiden. Men, jeg har ganske høye avdrag på lånet mitt, så det disiplinerer pengebruken ganske greit.
76 % får jobb før eksamen
Undersøkelsen bekrefter tre trender over tid: de fleste får jobb, de ansettes før eksamen og lønnen stiger.
– NHH-kandidater er svært attraktive og lønnsnivået gjenspeiler nok at behovet for gode økonomer er stort og voksende, sier rektor Jan I. Haaland.
Men med høye lønninger og ivrige arbeidsgivere blir det mindre attraktivt å forske.
– Vi ser det gode arbeidsmarkedet gir oss utfordringer når det gjelder å rekruttere kandidater til doktorgradsprogrammet og en akademisk karriere, sier Haaland.
Jobbene lyses ikke ut
Undersøkelsen viser også at flere og flere finner jobben sin andre steder enn gjennom annonser.
– Det kan tyde på at arbeidsgiverne setter pris på kandidater som er initiativrike, samtidig som arbeidsgiverne i økende grad går rett til kilden for å sikre seg en knapp ressurs som jo NHH-kandidatene er.
Innebandy ga jobb
Det var en studiekompis fra skolens innebandylag som tipset Balstad om jobben han har nå. Ifjor fikk to av tre NHH-studenter jobben sin gjennom slike «lukkede fora».
– NHH er tilrettelagt for å skape nettverk. Når du går der tenker du at skolen ligger litt isolert og utenfor byen, men etterpå er nok akkurat det en fordel Det blir et godt studiemiljø, og du får nettverk på mange måter, gjennom alt fra kor, idrettslag og hauger av studentforeninger. Mange drar veksler på det etterpå, sier Balstad.
Han tror et «godt ord» er viktig, men ikke avgjørende for å komme inn på arbeidsmarkedet.
– En anbefaling er først og fremst en døråpner, men resten av jobben må du gjøre selv. Jeg tror slik bruk av nettverk er bra både for bedrift og arbeidstager, mellommannen setter jo sitt eget ry på spill når han anbefaler andre, sier han og legger til:
– I en vanlig søknadsprosess må du selv fremme deg selv. Det er jo som i pr, redaksjonell omtale er mer verd enn reklame.
Gjelder ikke bare NHH
Norges Handelshøyskole er ikke alene om å tilby en god start i arbeidslivet.
De fleste utdannelser innen realfag og teknologi gir kompetanse som er ettertraktet.
Må avvise søkere
Universitetet i Stavanger (UiS) undersøkte ifjor studentenes lønnsnivå ett til tre år etter at de avla eksamen. Studentene som gikk ut med mastergrad innen offshoreteknologi, petroleumsteknologi, industriell økonomi og samfunnssikkerhet lå mellom 500.000 og 549.000 i lønn.
– Interessen for utdanningene er høy og vi skulle gjerne hatt flere studieplasser, sier Peter André Schwarz, rådgiver ved UiS.
Handelshøyskolen BI har de ikke klare tall for 2011, men økonomene som gikk ut I 2010 hadde en snittlønn inkludert tillegg på 479.000.
Realfag over 600.000
NTNU har også tall som viser at realfag gir pluss på lønnsslippen. Mellom ett og tre år etter avlagt eksamen tjente 40 prosent av studentene som gikk ut fra Fakultet for Informasjonsteknologi, matematikk og elektronikk over 500.000 kroner i året.
16 prosent tjente 600.000 eller mer.
Les også:
<b>Kan regne med 500.000 i første jobb </b>
<b>Cupcakes som levebrød </b>
<b>Her er studentene vi trenger i fremtiden </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.