– Det har vært utrolig gøy. Man kommer rett fra skolebenken og får møte toppledere for store internasjonale selskaper, folk man bare har lest om i avisen. Verden er så utrolig liten for dem!
London, en sur vinterdag: Klokken er ett minutt over tre i Norges Bank Investment Managements (NBIM) hovedkvarter. Analytiker Fredrik Kongsli (27) følger nøye med på aksjekurvene på dataskjermen.
Han jakter på nye investeringsmuligheter for statens pensjonsfond utland (oljefondet), som ved utgangen av tredje kvartal var på 3723 milliarder kroner.
Verdien av fondets aksjer tilsvarer 1,1 prosent av verdens børsnoterte aksjer.
Les også: Fem år etter NTNU-studiene har Anders (33) ansvar for 1300 milliarder
– Utfordringen er å finne selskaper med gode fremtidsutsikter som ikke er reflektert i aksjekursen. Jeg ser spesielt på muligheter i luksusmarkedet og det er krevende, sier Kongsli med øynene fast på skjermen.
På den andre siden av vindusflatene er det utsikt mot Londons mest fasjonable kontorlokaler.
Nede på gateplan myldrer det av folk med eksklusive shoppingposer i hendene.
Fire kandidater, 700 søkere
Markedsrapporter, regneark og investormøter har blitt en livsstil for den unge nordmannen. Han er en av de første kandidatene som ble plukket til oljefondets traineeprogram i 2010.
Av over 700 søkere ble 15 kandidater innkalt til intervju. Til slutt var det fire ledertalenter igjen.
– Hvor mye koster det fireårige programmet per hode?
– Hva slags lønnsvilkår har lederkandidatene i traineeperioden?
– Jeg var usikker på om jeg ville nå opp. Jeg kom rett fra økonomistudier i USA og hadde ikke engang tatt noen mastergrad, sier Kongsli.
Kongsli kommer fra Slemdal i Oslo. Han tok videregående på toppidrettsgymnaset NTG og spilte fotball på Stabæk før han dro til USA for å ta universitetsutdannelse på fotballstipend. Etter ett år på det statlige universitetet Rutgers i New Jersey ble han overført til prestisjetunge Columbia University i New York.
– Selv om jeg var god i fotball, skjønte jeg at jeg ikke kom til å bli blant de aller beste. Derfor søkte jeg meg til et universitet hvor jeg kunne få enda bedre faglig utbytte. Det var en intens periode. Siste året måtte jeg gi opp treningen for å fullføre graden og skrive søknader, sier Kongsli.
«Hadde ikke peiling»
Det fireårige programmet vil gi ham erf#229 innen kapitalforvaltning og investeringsbankvirksomhet fra oljefondets kontorer i Oslo og London. Det første året fikk han kjennskap til den operasjonelle delen av fondet.
– Jeg jobbet i risikoavdelingen i Oslo. Jobben ga meg et innblikk hvordan fondet ruller og går etter at en forretningsbeslutning var tatt, sier Kongsli.
Les også: Disse studentene gjør turbokarriere
Veien gikk videre til aksje- og analyseavdelingen i storbanken UBS i London. Kongsli jobbet i et team som blant annet analyserte luksusmarkedet på jakt etter investeringsmuligheter.
– Overgangen var brå. Jeg måtte sette meg inn i et marked som jeg ikke hadde peiling på. Folk jobber 12–13 timers arbeidsdager og spiser lunsj ved pulten. Men det var overraskende få spisse albuer, selv om jeg så ansatte få sparken på dagen, sier Kongsli.
Nå sender han søknader om å få ta en mastergrad i forretningsadministrasjon (MBA) ved en prestisjefylt businesskole i Europa, som er siste ledd i traineeprogrammet.
Vil ta MBA i Europa
– Siden jeg allerede har studert i USA, vil jeg ta en MBA i Europa. Det tror jeg også kjæresten min i Norge vil sette pris på. Jeg vurderer to alternativer, enten London Business School eller INSEAD i Frankrike, sier Kongsli.
– Hva gjør du etter det?
– Jeg fortsetter å jobbe i oljefondet, hvor i verden vet jeg ikke. Det har vært to fantastiske år i London, så jeg hadde ikke hatt noe mot å fortsette å jobbe herfra. Fordelen med å være i London, er at du sitter mye tettere på markedet. Jeg trives også godt sosialt, vi har blitt en fin gjeng med nordmenn her borte, sier Kongsli.
– Får du bra betalt når du er en del av traineeprogrammet?
– Det vil jeg helst ikke si noe om.
– Men er du fornøyd med lønna?
– Den er konkurransedyktig.
Finansbransjens A-lag
Oljefondets talentprogram er for finansbransjens «toppidrettsutøvere», mener Gisle Hellsten, leder for karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.
– Dette er et program for A-laget. Det ligger mye prestisje i å bli plukket ut til slike lederskoler, sier han.
Les også: Fra videregående til finansbransjen
Hellsten sier det er blitt mer vanlig blant pengesterke selskaper å bruke millionbeløp på å tiltrekke seg de største talentene.
– For å sikre seg de beste, må de også kunne tilby den beste pakken. For selskapet må det være en veldig god investering, fordi lederkandidater sikres en mer spisset kompetanse, sier Hellsten.
Han oppfordrer likevel studenter som ønsker et slikt program å tenke seg nøye om.
– Fordelene er mange. En MBA ved en eliteskole koster som kjent flere hundre tusen kroner. Jeg tror likevel det er viktig at søkerne går en skikkelig runde med seg selv før de bestemmer seg. For å fullføre et såpass heftig program, må du virkelig ville det, sier Hellsten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.