- I fremtiden trenger man kanskje ikke bo i Boston for å gå på Harvard eller MiT. Kanskje trenger man heller ikke bo i et bøttekott på Sognsvann for å gå på Blindern.
Slik innledet konferansier på NHOs årskonferanse, Thomas Seltzer, innleggene om høyere utdanning som alle var dominert av digitale spådommer.
Med platebransjen og filmbransjens utvikling friskt i minne, er det nå utdanningsbransjen som med spenning følger med på internettets utvikling. Mooc er et av de store trendordene, og betyr internettkringkastede, gratis forelesninger.
Les også: 80 studenter klare for å «mooce»
Avliver myter
Johannes Heinlein er en av sjefene i EdX, en av de ledende tilbyderne av Mooc (Massive Open Online Courses), og ville i dag avlive noen myter.
- Mooc vil aldri erstatte universitetene. Noen sier at det om 20 år bare vil være 50 universitet i verden. For hvorfor vil du gå på et lokalt universitet om du kan gå på Harvard eller ta et kurs fra Sorbonne gratis på nettet? Men det er ikke sånn det fungerer, Mooc kommer ikke til å erstatte vanlig utdanning, sa Heinlein fra talerstolen.
18 måneder med vekst
Han trakk videre frem den eksplosive veksten EdX har hatt etter oppstarten.
I løpet av sine første 18 måneder har den amerikanske Mooc-plattformen samlet over 1,7 millioner studenter, og tilbyr nå 132 kurs fra 70 ulike institusjoner, land og foreninger.
Det er en raskere vekst enn både Google og Facebook hadde i sin oppstart.
- Vi håper å triple tallene hvert år, sa Heinlein.
Les også: Dette kan du studere ved verdens beste universiteter i høst
Rektor: Overdrevet fokus på Mooc
Også rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, snakket om ”den digitale revolusjon” som han mente ”sprenger intstitusjonelle grenser”.
I pausen mente han derimot at fokuset på Mooc var overdrevet.
- Det er så mye annet som også skjer rundt digitalisering. For eksempel det å koble forskning og utdanning, noe vi gjør i prosjektet Computing in Science Education, sier Ottersen til DN.
Han medgir at Mooc er viktig, og kan avsløre ”lokale kretsmestere” om kandidatene deres finner bedre undervisningstilbud på prestisjeuniversitet på nettet. Han tror likevel ikke alle norske universiteter og høgskoler bør kaste seg rundt for å produsere gratis nettundervisning.
- Det er viktigste er ikke at alle institusjoner produserer Mooc, men at det blir produsert. Det vil føre til en kvalitetsheving som alle institusjoner må bevege seg etter, sier Ottersen.
Les mer fra NHOs årskonferanse:
Sentralbanksjef Øystein Olsen: - Lønnsnivået kommer til å holde seg høyt
Statoilsjef Helge Lund: - Lønnsoppgjøret blir viktig
Hydro-sjefen frykter norske lønninger
- Min visjon er å gjøre læreryrket til et drømmeyrke
Vil gi realfagsstudenter mer stipend
Alt om NHOs årskonferanse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.