Frp-politiker Mette Hanekamhaug landet drømmejobben som 21-åring, men skulle ønske hun hadde senket skuldrene.

Det samme erfarte Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen da hun ble leder i ung alder.

Sammen med en coach Ulla K. Kjeldstad og lege Kari Jussie Lønning sier hun det er viktig at unge lærer seg å velge bort.

Vi har derfor spurt tre profilerte talenter om hvordan de kom seg gjennom 20-årene med store ambisjoner - uten å slite seg ut.

- Tilgi deg selv

 

Hadia Tajik (30)
Politiker, leder Stortingets justiskomité og var tidligere kulturminister. Utdannet journalist og jurist, med en mastergrad i menneskerettigheter.

- Ambisiøse kvinner må lære å tilgi seg selv. Det er ikke mulig å gå gjennom livet, privat eller profesjonelt, uten å begå tabber, sier Tajik.

Mens hun tok en omfattende utdannelse, rakk hun samtidig å gjøre politisk karriere. I september 2012 ble hun tidenes yngste statsråd, og er nå leder av Stortingets justiskomité.

- En viktig egenskap jeg har tilegnet meg er å dra lærdom av feil jeg begår, men også legge dem bak meg og tilgi meg selv for dem. Hvis man lar den dårlige samvittighet gnage konstant på alt man burde gjort annerledes og bedre, kan man få veldig høye skuldre. Da presterer man dårligere.



- Ikke gnag over alt du ikke får gjort

 



Sunniva Rose (30)
Fysiker og i gang med nå en doktorgrad om kjernefysikk på Universitetet i Oslo. Blogger, foredragsholder og småbarnsmor

- Du må innse at du ikke kan gjøre alt, og ikke gnage over alt du ikke får gjort. Før jul trente jeg ikke på tre måneder, og kunne tenkt "å, så utrolig dumt at jeg ikke får trent, jeg har betalt for det, og det burde jeg ha gjort.". Men det tar bare masse energi og gjør meg frustrert. Bort med den dårlige samvittigheten, oppfordrer Rose.

Hun lager selv lister over måneder, uker og dager og skriver ned alt som tar tid. Når hun stryker det ut, ser hun samtidig at tiden har gått til noe fornuftig.

- Jeg har også bestemt meg litt for å ikke bruke tid på ikke-konstruktive negative tanker. Nå som jeg har en travel hverdag må jeg tenke mer og mer over disse tingene. Heldigvis har jeg blitt bedre til å si at "ok, la det ligge". Og jeg prioriterer aldri bort søvn.

- Planlegg hverdagen

 

Peder Stavnes Karlsen (31)
Daglig leder i eiendomsselskapet Miliarium AS.

- Hvis jeg skal gi ett råd som har vært avgjørende for å kunne klare å balansere tidsbruk på viktige arenaer i hverdagen og redusere stress i de senere årene, vil det være å strukturere og planlegge hverdagene nøye. Da klarer man å få gjort mer arbeid med bedre kvalitet på mindre tid, og man kan ta av "reserver" både når det gjelder tid og energi om nødvendig, sier Stavnes Karlsen.

DN Talent har tidligere skrevet om Stavnes Karlsen da han ble best av alle på eliteskolen INSEAD.

Det har også vært viktig for meg å få mye søvn, være i regelmessig fysisk aktivitet og ha et forholdsvis sunt kosthold. Dette påvirker bl.a. helsen, konsentrasjonsevnen og tankekapasiteten min som igjen er viktig for å kunne arbeide effektivt og produktivt.

Les også:

Terje (28) er landets yngste førsteamanuensis

Preben Moen (23) fikk drømmejobben altfor tidlig

Se LinkedIn-profilen som ga jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.