Vinterjobben er den nye sommerjobben. Eller strengt tatt seiler den opp til å bli sommerjobbens heteste tilbehør.

– Jeg har allerede et internship hos Telenor i sommer, så da var vinteren det eneste alternativet til å få teste noe annet, sier Hans Marius Ludvigsen (24), student ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Mens medstudentene har hatt studiestart for en måned siden sitter han og NTNU-student Myrth Helen Andresen (22) på tapasbar i Bjørvika i Oslo. De er to av seks studenter som har avslutningslunsj for sin vinterjobb i Deloitte.

De har ingen skrupler med å skippe en måned av studietiden i bytte mot arbeidserf#229.

– Det gir litt mer verdi av tiden min i januar. Det er en relativt stille måned, samtidig er det gunstig å være i bedriften i en vanlig arbeidsmåned sammenlignet med en sommermåned, sier Andresen som studerer industriell økonomi.

«Enorm pågang»
Hos Deloitte har de hatt såkalte «winter internships» for studenter i flere år, og nå utvider de ordningen der studenter kan jobbe for dem i hele januar.

Hos konkurrenten KPMG startet de opp med vinterjobber ifjor, og har nå over halvparten av sine internships om vinteren. De har fått over 300 søkere til sine ti studentjobber, mens Deloitte noterte seg samme antall kun for januarjobbene.

– Det er helt enorm pågang, i år har vi hatt rekord, sier Lena Lachmann-Mørck, HR-sjef og ansvarlig for rekruttering i KPMG.

Ved å flytte en del av sommerjobbene til januar får de også inn studenter midt i høysesongen.

– Januar er en litt mindre hektisk periode for studentene, samtidig som vi er oppe i vår høysesong med årsregnskap og årsoppgjør, sier Torgeir Dahle, partner og ansvarlig for rekruttering til revisjon og rådgiving hos Deloitte.

Les også: Søknaden som gir deg drømmejobben

Viktigere med arbeidserfaing
Det er ikke bare vinterjobbing som er i vinden, søkingen til internships generelt er rekordhøy. Hos Statoil har de så langt fått 6841 søknader til 350 stillinger før fristen har gått ut. DNB fikk inn 523 søknader til 24 jobber og hos PwC fikk de 350 søknader til 3–4 studentjobber.

– Har relevant arbeidserf#229 blitt viktigere?

– Ja, det er veldig mange som tar en høyere utdannelse i dag, og da er det viktig å markere seg i forhold til sine konkurrenter og ha litt mer enn skolegang å vise til, sier Ann-Mari Haram, prosjektleder ved Internasjonalt karrieresenter på NHH.

Definitivt veldig nødvendig
Det er studentene enige i.

– Det er flere og flere som blir utdannet, og flere og flere som er veldig flinke. På et eller annet vis må du jo skille deg ut, enten om det er via noen verv på skolen eller internships, sier Ludvigsen.

Andresen tror arbeidserf#229 «definitivt er veldig nødvendig»

– Det var ganske mange stressede studenter som løp rundt før jul da fristene for internships løp ut, sier hun.

Les også: Velger samme arbeidsgiver som vennene

Studier, jobb, verv
Med vinter-internship hos Deloitte vel overstått kan hun nå feste blikket på sommeren hvor hun har en ventende sommerjobb hos Accenture. I tillegg jobber hun 20 prosent hos en menighet, og har verv i studentforening. Hun har bevisst prioritert ned toppkarakterer for å spe på cv-en.

– Jeg tror ikke man trenger å legge seg på A i snitt for å få en god jobb. Mitt inntrykk er det blir mer og mer viktig å vise at du er en interessant og engasjert person, og ikke bare en flink student.

Les også: Disse guttene har prøvd åtte ulike studier

Evighetsmaskin
Både industriell økonomi og siviløkonomstudiet på NHH gir statistisk sett gode muligheter for å få jobb etter eksamen.

– Er det ikke nok med utdannelse?

– Jo, kanskje for å få en jobb, men jeg vet ikke om du da hadde fått den jobben du hadde lyst på. Det handler også om å vite hva du har lyst på, sier Andresen.

– Blir det ikke litt slitsomt?

– Det blir litt lite ferier akkurat nå, men en god soldat hviler når han kan. Det er litt kjør å se for seg at halve juleferien går til jobb, så et stressende semester og trekvart av sommeren til jobb. Det blir en evighetsmaskin om du ser dystert på det, men jeg har takket ja til alt frivillig. Jeg vil dette. Det er ikke synd på meg, sier NHH-student Ludvigsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.