- Min opplevelse er at man i Norge måles på hva man jobber som. Når du sier at du jobber i butikk er det lett at man får «å ja, bare det?»
Heidi Ibenholt (32) skulle bare ha en deltidsjobb ved siden av psykologi-studiene, men jobben i Kiwi-butikken tok henne med på en uventet karrieresving.
Etter å ha turnert deltidsjobb og bachelorgrad tok hun et pauseår i påvente av å søke på Politihøgskolen. Hun begynte å jobbe fulltid som assisterende butikksjef, og alt forandret seg.
Har 18 ansatte
Planen om videre studier ble lagt på is.
Ibenholt hadde funnet noe hun virkelig, virkelig syntes var gøy.
- Jeg liker ansvaret og at det er en resultatorientert bransje der du måles på alt. Jeg har alltid hatt et stort konkurranseinstinkt.
Hun tok trainee-programmet til butikkjeden, og er nå butikksjef ved Kiwi på Byporten kjøpesenter i Oslo der hun i fjor omsatte for 80 millioner.
Og likevel:
- Når jeg er i Kiwi-uniform får jeg gjerne høre at «å ja, du sitter bare i kassa» og «det gikk vel ikke så bra med deg på skolen siden du sitter her». Men vi har eksamen hver dag, fra vi åpner til vi stenger må vi levere. Det krever kunnskap, service og stolthet.
Les kunnskapsministerens oppgjør med dem som rakker ned på «kassa på Rimi»:
– Det er en uhorvelig arroganse i dette
Kan føre til at unge velger feil
I dag tok Ibenholt et oppgjør med fordommer mot butikkbransjen fra scenen på Lier der Kiwi-kjeden hadde invitert til lansering av rapporten "Rustet for arbeidslivet".
I salen satt blant andre Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
Begge hilset innspillet velkommen.
Hammer Madsen etterlyste større formell anerkjennelse av den utdannelsen kjedeskolene selv står for, mens Hauglie frykter lav status kan få unge til å velge feil.
- Mange kan vegre seg for å velge det de helst vil fordi de tenker på hva andre tror, eller eventuelt hva de tror andre tror. Det kan føre til at unge velger feil og at det kan bli vanskeligere for butikker å rekruttere, sier Hauglie.
Sivilingeniør-foreldre
Foreldrene til Ibenholt er begge sivilingeniører og ivret for at datteren skulle ta utdannelse og helst innen realfag.
Nå som hun har lagt til side de to høystatus-retningene politi og psykologi er det likevel støtte og stolthet å hente på hjemmebane.
Det er mer en generell oppfatning hun vil til livs.
- Jeg merker det når jeg blir spurt om hva jeg jobber med. Svarer jeg "Kiwi" møtes jeg ofte med «Å ja, bare butikk?»-liksom. Når jeg forteller hva jeg gjør, at jeg har 18 ansatte og 80 millioner i omsetning endrer de oppfatning fordi de forstår at det er mer enn å bare sitte i kassa. Men det burde ikke være sånn heller. Utdannelse og hva du jobber med er ikke så viktig. Det som er viktig er at man har en jobb man trives i og engasjeres av, sier Ibenholt.
Får brukt psykologi-interessen
I utgangspunktet valgte hun psykologi fordi hun var opptatt av hvordan man kunne utvikle mennesker og få dem til å utnytte sitt fulle potensial.
Som butikksjef føler hun at det er akkurat det hun gjør.
- Status har aldri vært viktig for meg, men eierskap og stolthet er. Jeg opplever at mine ansatte og de rundt meg har mye stolthet. Jeg tror det og kompetanse er med på å ruste oss mot de fordommene vi møter.
DN boligprisspesial:
Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig. Du kan også lese i dybden om boligprisutviklingen i hvert fylke frem mot 2020.
LES OG SJEKK DIN BOLIGVERDI HER
Les også:
Disse studieretningene har høyest status
Her er landets beste økonomistudenter
Sindre (24) mistet jobben før han fikk begynt (+)
11 unge toppmeglere om veien til suksess (+)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.