Konkurransen om boliglånskundene har tatt seg kraftig opp. Nå tilbys det utlånsrente til rekordlave 2,95  prosent. Men sentralbanksjef Øystein Olsen er ikke bekymret for overoppheting i boligmarkedet. 

- Nå kan vi nok unne oss en periode hvor vi er litt mindre bekymret, sier Olsen. 

I dag lot Olsen styringsrenten stå fast på 1,5 prosent. Der har den vært holdt siden mars 2012.

Konkurransen igang

For bankene er sitasjonen nå at de har mer armslag enn på lenge. Bankenes bruttomargin på boliglån er i dag på over 2,3 prosent, godt over gjennomsnittet de siste ti årene.

- Bankene har fortsatt mye å gå på, sa Shakeb Syed, sjeføkonom i meglerhuset Sparebank1 Markets, til DN.no onsdag.

Les: Han gir deg ikke rentekutt, men det kan banken din gjøre

Tidligere var det slik at bankene i stor grad fulgte bevegelsene i styringsrenten, men nå er det i praksis en frakobling mellom utlåns og innlånsrenter.

Samtidig er bankene nå på god vei til å oppnå kravene om økt egenkapital. Dermed har bankene rom til å konkurrere mer om kundene.

Tilbudet om lån har økt, samtidig som flere banker kutter i boliglånsrenten. Sparebank 1 Telemark har etter alt å dømme satt norsk rekord i boliglånsrente med tilbud om 2,95 prosent nominell rente.

Les: Landets billigste boliglån dnPlus

Midlertidig fall

Men sentralbanksjefen lar seg altså ikke stresse av bankenes kamp om boligkundene og mulige konsekvenser for prisveksten.

Olsen har andre tider friskt i minne.

- Frem til ifjor sommer hadde vi en periode med så sterk boligprisvekst at det var bekymringsfullt. Gjeldsveksten var også stor, og det bygde seg opp finansielle ubalanser, sier Olsen.

Men så snudde det.

- Det kraftige fallet som kom på sensommeren ga opphav til et nytt sett av bekymringer, fordi et fall i boligmarkedet kan påvirke en negativ spiral i økonomien,  sier Olsen.

Fallet ser nå ut til å ha vært midlertidig, slik Norges Bank trodde på. Ifølge Norges Bank ligger nå  boligprisene over bunnen fra november ifjor.

I august steg prisene med 1,6 prosent.

Følger nøye med

Å være litt mindre bekymret vil Olsen unne seg så lenge han kan:

-  Inntil det skjer en  bevegelse en eller annen vei, sier Olsen.

Norges Bank følger blant annet nøye med på hvordan boligmarkedet utvikler seg.

- Skulle prisveksten  ta seg markert opp, klart mer enn disponibel inntekt, og vi ser at gjeldsveksten følger  med, da øker systemrisikoen, sier Olsen.

Les: Holder renten uendret

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.