Britiske pund har falt kraftig i verdi mot norske kroner denne uken. Bare i løpet av de siste fem dagene har den britiske valutaen falt rundt 15 øre i verdi.
Et britisk pund koster fredag kveld rundt 8,73 kroner - den svakeste noteringen mot kronen på rundt ett og et halvt år.
Vil ha EU-avstemning
En stor del av ukens fall kom etter at det ble kjent at Storbritannias statsminister David Cameron ønsker en folkeavstemning om det britiske medlemsskapet i EU.
Cameron avslørte planene i en tale onsdag. Selv om en eventuell avstemning ikke vil finne sted før om fire år, har ikke reaksjonene latt vente på seg, hverken blant europeiske toppolitikere eller i valutamarkedet.
Ifølge valutaanalytiker Niels Christensen i Nordea førte talen først til at pundet styrket seg mot euro. Senere på dagen snudde utviklingen.
- Talen fører til usikkerhet om utsiktene for britisk økonomi. Men den påvirker også euroen. Hvis Storbritannia trekker seg ut av EU, vil det være en tendens til at euroen blir svekket, siden en netto bidragsyter til EU forsvinner, sier Christensen til Ritzau Finans.
Økonomisk nedgang
Også valutaanalytiker Kristian Foged Shcmidt i Jyske Bank mener en britisk EU-exit vil redusere euroens verdi.
Han tror likevel det vil gå lang tid før vi eventuell vi se en slik svekkelse av euroen, siden talen ifølge ham ikke inneholdt store overraskelser. Han er heller ikke spesielt bekymret for at pundet vil svekkes så mye på uttalelsene.
- Jeg mener det ikke er noe i talen som gir meg anledning til, i alle fall i løpet av det neste året, å være bekymret for hverken pundet eller euroen, sier Foged Schidt til den danske næringslivsavisen Børsen tidligere denne uken.
Han mener svingningene i pundet denne uken henger sammen med andre faktorer, som makrotall fra britisk økonomi.
Fredag viste tall fra det britiske statistikkbyrået National Statistics at aktiviteten i britisk økonomi igjen falt i fjorårets fjerde kvartal, etter en opptur kvartalet før. Nedgangen i fjerde kvartal gjør at britisk økonomi nå har opplevd tilbakegang i fire av de fem siste kvartalene.
Lang periode med nedgang
Og svekkelsen av pundet mot kroner har ikke bare foregått denne uken. Den britiske valutaen har falt mer eller mindre sammenhengende mot kronen siden midten av oktober ifjor.
Da kostet pundet rundt 9,30 kroner. Siden den tid har altså pundet blitt nærmere 60 øre billigere.
Det krafrige fallet betyr at kronen nå er på et av de sterkeste nivået mot pundet de siste 20 årene. Kun i korte perioder i juli og september 2011 var pundet billigere enn det er i dag.
Venter enda billigere pund
Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets mener pund-svekkelsen har sammenheng med at valutaen ikke lenger blir sett på som en trygg havn i valutamarkedet.
Én av årsakene var at Storbritannia gjorde kraftige budsjettinnstramninger i en periode da mange andre europeiske land nølte med å gjennomføre lignende tiltak.
- Da uroen i markedet eskalerte utover våren i fjor appresierte pundet. Investorenes jakt på sikre plasseringer bidro til at pundet appresierte spesielt mye mot euro. Ikke fordi utsiktene i Storbritannia var spesielt gode, men fordi de var mindre dårlige enn i euroområdet, skriver Østnor i DNB Markets' prognoserapport «Økonomiske utsikter» som meglerhuset la frem tidligere denne måneden.
Han mener bevegelsene i pundkursen en periode kunne minne om at valutaen hadde blitt en trygg havn.
- Nå har imidlertid utviklingen snudd noe. Selv om vi tror usikkerheten i markedet vil tilta i perioder, mener vi bedringen vi har sett har fått fotfeste. Det reduserer etterspørselen etter britiske pund som trygg havn, mener Østnor.
Han tror blant annet at den norske kronen derfor har rom for å styrkes ytterligere mot pundet.
Ifølge meglerhusets prognose vil pundet bli enda billigere og falle helt ned mot 8,53 kroner til sommeren. Meglerhuset ser dessuten for seg at pundet også vil holde seg på relativt svake nivåer mot kronen i årene som kommer.
DNBs pundprognose
LES OGSÅ:
Cameron foreslår britisk EU-avstemning
Britiske EU-planer møtt med hoderysting
Obama vil ha Storbritannia med i «et robust EU»
- Uten reformer glir Storbritannia ut av EU (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.